Naujieji metai kalėjime: stovint „ant striomo“, prie televizoriaus ir vaišių stalo

„Naujųjų metų šventė nuteistiesiems nėra tokia ypatinga kaip Kalėdos. Džiaugsmas jiems yra tik toks, jog kartu su pasibaigusiais metais sumažėja nelaisvės laikas“, - portalo lrytas.lt žurnalistei sakė Marijampolės pataisos namų direktoriaus pavaduotojas Zenonas Kunca.

Marijampolės pataisos namuose kalintys nuteistieji savaip sutiks 2014 metus.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Marijampolės pataisos namuose kalintys nuteistieji savaip sutiks 2014 metus.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

Dec 31, 2013, 8:27 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:41 PM

Koncertai ir šventiniai renginiai kalėjime vyko per Kalėdas, o paskutiniąją metų dieną „zonoje“ tradiciškai buvo apdovanoti įvairių sporto varžybų nugalėtojai.

Naujų metų proga kaliniams suteikta ir kukli privilegijų - jiems buvo leista žiūrėti televizorių iki antros valandos nakties. Eilinę dieną gyvenamosiose patalpose ramybė turi tvyroti nuo 22 val. 30 min.

Turtingesni, draugų bei artimųjų labiau šelpiami nuteistieji paskutinįjį metų vakarą pasiruošė vaišių stalus.

Nuteistuosius prižiūrintys pareigūnai tikrins, ar už grotų švenčiantys vyrai nesimėgauja promilių turinčiais gėrimais. Pataisos namuose dažnai aptinkama kalinių pasigaminto raugo, kuris svaigina taip pat kaip stiprus alus.

„Norint pasidengti stalą, reikia turėti už ką. Nuteistieji, gaunantys tik pašalpą iki 30-ies litų, teišgali nusipirkti cigarečių, apie jokias vaišes jiems negali būti ir kalbos“, - teigė Z.Kunca.

Prieš šventes pareigūnai vienoje gyvenamųjų patalpų aptiko skelbimą, jį nukabino ir įkurdino pataisos namų muziejuje.

„Gyventojų dėmesiui. Artėjant šalčiams keičias naktinio striomo stovėjimo tarifai. Nuo gruodžio 1-os dienos striomo naktinis tarifas yra nuo 3 - 4 cigarečių už valandą plius arbatos ar kavos zavariukas susišildyti ir neužmigti. Su artėjančiomis šventėmis. Linksmų ir laimingų Artėjančių 2014 metų" (kalba netaisyta - Red.).

Kalinių žargonu „stovėti ant striomo“ - saugoti nuo pavojaus darančius ką nors neteisėta; „zavariukas" - stipriai užplikyta arbata arba kava.

Pataisos namų pareigūnai lrytas.lt paaiškino, jog nuteistieji, užsiimantys netinkamais dalykais, be apsaugos neišsiverčia.

„Striomo“ kaliniui prireikia, pavyzdžiui, kalbant mobiliuoju telefonu.

Kalėjime įprasta, jog nuteistieji, pastebėję į gyvenamąsias patalpas ateinantį pareigūną, tuoj pat švilpia - įspėja likimo draugus, nors galbūt tuo metu niekas nieko blogo ir nedaro.

„Ant striomo“ dažniausiai stovi vargingai gyvenantys nuteistieji, negaunantys palaikymo iš laisvės ir norintys tokiu būdu užsidirbti rūkalų ar "zavariuko“.

Aukštesnės, „bachūrų“ kastos kaliniams tai nėra aktualu, šį darbą atlieka jiems uoliai tarnaujantys vadinamieji „duchai“.

Kai antrą valandą nakties kalėjime bus išjungti televizoriai, budintys pareigūnai patikrins visas gyvenamąsias patalpas ir suskaičiuos lovose gulinčius nuteistuosius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.