Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Snaiperio kulka Kijeve pasiglemžė draugą, sūnų, sužadėtinį

Kijeve - džiaugsmo ašaros, Lvove - netekties sielvartas. Šiame Vakarų Ukrainos mieste šeštadienį laidojamas Bogdanas Solchanikas, nukautas snaiperio Maidane. Jam buvo 28-eri. Bogdanas krito tą siaubingą ketvirtadienį,  kai snaiperiai į žmones šaudė tarsi į medžiojamus gyvulius. Atsitraukus milicijai protestuotojai į priekį stūmė barikadas. Apie tai pasakoja B.Solchaniko mirties liudininkai.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Feb 22, 2014, 3:58 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 12:54 AM

Bogdanas, universiteto dėstytojas, istorikas, oranžinės revoliucijos šalininkas ilgai dvejojo, ar važiuoti į Ukrainos sostinę. Lvove jis aktyviai dalyvavo opozicijos judėjime, nežinojo, ar Maidane bus labiau reikalingas nei savo mieste. Sprendimas važiuoti buvo lemtingas. Vos kelios valandos Kijeve baigėsi kulka į pakaušį.

Milicijai atsitraukus, Maidano protestuotojai stūmė barikadas, kad užimtų atlaisvintą zoną. Apie 9 val. ryto į juos pasipylė serija „Kalašnikovo“ šūvių.

„Vienuolika žmonių tuomet krito nuo kulkų. Bogdanas buvo pašautas į pakaušį“, - pasakojo žuvusio protestuotojo draugas Oleksandras Neberykutas.

Paskutinį kartą su Bogdanu jo draugai kalbėjo ketvirtadienį ryte, apie 7 val. 30 min. Vyras buvo neseniai atvykęs į Kijevą, žingsniavo link Maidano.

Po poros valandų jo telefonu jau niekas neatsiliepė. Tik įkyriai skambinant nepažįstamas vyras pakėlė ragelį ir pasakė: „Jūsų draugas – herojus.“ Bogdano telefonu atsiliepė kunigas.

„Duokite ragelį herojui“, - paprašė draugai.

„Jis išėjo į geresnį pasaulį“, - tokius žodžius ištarė dvasininkas. B.Solchanikas buvo miręs.

Draugai pradėjo skambinti ir rašyti žinutes, kad Bogdanas mirė.

Tėvų dovana – vestuviniai žiedai

Apie netektį labai gretai sužinojo ir vyro sužadėtinė Marija Pogorilko, šią vasarą turėjusi tapti jo žmona. 26-erių mergina, kaip ir Bogdanas, aktyviai palaikė opoziciją Lvove.

Sužinojusi apie sužadėtinio mirtį, mergina patyrė šoką, kurį laiką negalėjo kalbėti.

„Mes dar nesuprantam, kas nutiko. Manom, kad tai neteisinga“, - prisipažino sukrėstas O.Neberykutas.

Sekmadienį draugai atšventė Marijos gimtadienį. Jos tėvai jau buvo nupirkę vestuvinius žiedus jai ir Bogdanui. Nors vestuvių data dar nebuvo paskirta, keletą metų draugavusi pora ketino susituokti po kelių mėnesių. Lvove jiedu gyveno kartu.

Marija kaip ir Bogdanas labai domėjosi istorija, dirbo Urbanistikos istorijos centre, dainavo folkloriniame ansamblyje.

Didžiulį šoką patyrė ir jauno vyro tėvai. „Jie žinojo, kad Bogdanas buvo aktyvus tokiose akcijose, bet nežinojo, kad jis išvažiavo į Kijevą“, - pasakojo O.Neberykutas.

Skaudžią žinią Bogdano motina išgirdo visai atsitiktinai. „Olia paskambino Bogdano mamai, manė, kad ji viską žino. Paklausė, kur vežti Bogdaną – į Lvovą ar į gimtąjį Senąjį Sambirą. „O kam jį vežti?“ - nesupratusi paklausė mama. Iš susijaudinimo Olia padėjo ragelį“, - prisiminė O.Neberykutas.

Bogdano mama pati perskambino merginai ir ėmė nervingai klausinėti, kas nutiko. Oliai teko pranešti motinai apie sūnaus mirtį.

Su opozicijos aktyvistu B.Solchaniku Lvovo gyventojai atsisveikina šeštadienį. Šv.Petro ir Povilo bažnyčia - pilna žmonių. Lvovo gyventojai sako, kad Maidane žuvo 19 jų miesto gyventojų.

Vyro palaikai iš Kijevo buvo pargabenti jau penktadienio vakarą. Sekmadienį vyras bus laidojamas Senajame Sambire – mieste šalia Lenkijos sienos, kuriame gimė.

Mėgo keliauti, daug sportavo

B.Solchanikas pastaruoju metu dirbo privačiame Ukrainos katalikiškame universitete Lvove. Ten vyras dėstė savo sukurtą specialųjį kursą „Sovietinė sąjunga kaip sistema“.

2006 metais baigęs istoriko-archyvaro bakalaurą, vyras studijas tęsė Lenkijoje, studijavo sociologijos magistrą, artimiausiu metu turėjo apsiginti disertaciją.

„Bogdanas labai domėjosi Sovietų sąjunga. Jam tai buvo ypatinga sistema, unikalus darinys, kurio neįmanoma suvokti vartojant demokratinių valstybių terminus. Pavyzdžiui, kad apibūdintum korupciją Sovietų sąjungoje, turi rasti kitą terminą tam reiškiniui, nes korupciją ten nebuvo tas pats, kas korupcija mūsų dienomis. Jis stengėsi rasti tinkamus žodžius“, - apie draugą kalbėjo O.Neberykutas.

Universitete jis turėjo tik keletą paskaitų. Daugiau ir nebūtų galėjęs dėstyti – reikėjo rengti disertaciją.

Vyras taip pat vesdavo ekskursijas po įvairius Ukrainos miestus, mėgo keliauti. „Dažniausiai eidavo pėsčiomis, važiuodavo autobusu ar autostopu. Pasiimdavo palapinę – nemėgo viešbučių. Jei nuvažiuodavo prie jūros, jį labiau domino ne prie vandens poilsiauti, bet vaikščioti po miestą ir apžiūrinėti“, - pasakojo kartu su Bogdanu istorijos-archyvistikos studijas Lvove baigęs O.Neberykutas.

Ukrainietis aktyviai sportavo – čiuožinėdavo slidėmis, bėgiojo ilgas distancijas, važinėdavo dviračiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.