Vilkaviškiečiai savo sūnaus atsikrato jau antrą kartą

Prieš pusmetį gyvybės langelyje Kaune palikto pusantrų metų berniuko istorija tąsyk šokiravo visą Lietuvą. Jo atsikratę tėvai buvo labai greitai nustatyti. Sutuoktiniai iš Vilkaviškio rajono, neva pripažinę savo klaidą ir pasikvietę televizijos žurnalistus, prieš kameras liejo ašaras ir pareiškė norį susigrąžinti sūnų.

„Vaikas pas mus jaučiasi labai gerai. Pradėjo vaikščioti, pats valgo“, – mažylio pažanga džiaugėsi darželio „Pasaka“ direktorė D.Daniliauskienė.<br>E.Mičiulienės nuotr.
„Vaikas pas mus jaučiasi labai gerai. Pradėjo vaikščioti, pats valgo“, – mažylio pažanga džiaugėsi darželio „Pasaka“ direktorė D.Daniliauskienė.<br>E.Mičiulienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

Jun 24, 2014, 5:19 PM, atnaujinta Nov 25, 2019, 9:10 AM

Tėvų nuoširdumu tuomet patikėjo daugelis pareigūnų, taip pat ir vilkaviškiečiai, laikinai globoję pamestą vaikutį. Tačiau tikros šilumos ir meilės šeimoje berniukui nebuvo lemta sulaukti. Jį antrą kartą išdavė pats artimiausias žmogus – motina.

Berniukas nuo šių metų vasario auga savaitiniame darželyje. Vaiko motina prieš kelis mėnesius dingo iš namų ir sūnaus net neaplanko.

Gyvybės langelyje - daugiau nei metų vaikas

Praėjusių metų gruodžio viduryje gyvybės langelyje buvo aptiktas gerokai paaugintas mažylis. Berniukas buvo sveikas, tvarkingai aprengtas. Vaiko atsikratę asmenys į gyvybės langelio lopšį buvo įdėję raštelį su berniuko vardu, buteliuką mišinėlio ir košės indelį.

Gyvybės langeliuose iki tol daugiausia būdavo paliekami naujagimiai, todėl šis įvykis gerokai pribloškė medikus.

Paskelbta žinia apie paliktą antrus metus einantį vaiką šokiravo Lietuvos gyventojus.

Tėvai neslėpė planų atsikratyti vaiko

Tėvų, gyvybės langelyje palikusių kūdikį, įstatymas leidžia neieškoti.

Tačiau pusantrų metų berniuko gimdytojai po dviejų dienų apsireiškė patys – jie atėjo į Vilkaviškio vaiko teisių apsaugos skyrių (VTAS) ir jo vedėjai Rasai Blažaitienei pareiškė, jog įvykdė tai, ką senokai planavo – paliko sūnų.

Sutuoktiniai Algina ir Giedrius neslėpė, kad vaikas jiems nereikalingas. Jie ieškojo būdų, kaip greičiau įgyvendinti sunkiai suvokiamą sumanymą.

Vilkaviškio vaikų darželio „Pasaka“ direktorė Dainora Daniliauskienė pasakojo, jog Algina į ją elektroniniu paštu kelis kartus kreipėsi, kai berniukui buvo vos vieneri.

Motina reikalavo, jog jos sūnus būtų tuoj pat priimtas į savaitinę darželio grupę, kurioje penkias dienas per savaitę rūpinamasi specialiųjų poreikių vaikais.

Alginos ir Giedriaus sūnus nėra neįgalus. Jam yra konstatuotas raidos sutrikimas. Tėvų dėmesio ir meilės nepatyręs mažylis vystosi lėčiau nei jo bendraamžiai.

D.Daniliauskienė teigė, jog Alginai buvo paaiškinta – vaikas yra dar per mažas į jos pageidaujamą grupę.

Vilkaviškio VTAS vedėja R.Blažaitienė pasakojo, jog mažylio tėvams, kurie negirtauja ir nėra asocialūs, tarnyba suteikė pagalbą. Jų namuose lankėsi socialinė darbuotoja, psichologas, švietimo specialistai. Sutuoktiniams buvo paskirtos nemokamos teisinės konsultacijos.

Tačiau tėvai atkakliai siekė atsikratyto vaiko, kol galop išvežė jį į gyvybės langelį Kaune.

Nereikalingas, nes negražus?

Sutuoktinių išdėstytos priežastys, kodėl jie atsisako vaiko, glumino taip pat, kaip ir jų drastiškas poelgis.

„Pavargome, neišsimiegodavome. Turime ir finansinių problemų. Vaikutis iš krūties nevalgė, reikėjo pirkti košyčių, o jos brangios.

Nelabai gražus buvo. Galvytė didesnė, blogai valgė. Neverkdavo per daug, bet pavargome.

Prisiėmėme greitųjų kreditų, antstoliai ėmė išskaičiuoti iš algos. Kreditų reikėjo pragyventi. Pirkome šį tą, mašiną reikėjo remontuoti.

Pamanėme, kad kitur vaikas bus pamaitintas, prižiūrėtas, ir nusprendėme atiduoti į gyvybės langelį“, –  „Lietuvos rytui“ šių metų kovą pasakojo tėvai.

22 metų Algina su šešiolika metų vyresniu Giedriumi kartu gyvena devynerius metus, apsivedė prieš trejus.

Kaimynai stebisi ir piktinasi

Iš Kauno ligoninės pamestinuką pasiėmė globėjai – šeima iš Vilkaviškio rajono.

„Mums buvo labai keista, kaip negirtaujantys tėvai gali atsisakyti vaiko. Nuvažiavome pas juos pasiaiškinti. Vaikas neva su raidos sutrikimais. Bet, manau, jam reikia tik daugiau dėmesio“, – prieš kelis mėnesius žurnalistams pasakojo mažylio globėja.   Alginos ir Giedriaus kaimynai mano, jog porai pasidarė gėda prieš kitus dėl tokio poelgio, todėl nusprendė susigrąžinti vaiką.

Kaimo, kuriame gyvena sutuoktiniai, žmonės piktinasi ir stebisi, kad berniukas buvo sugrąžintas tėvams.

„Visi buvome sukrėsti tokio įvykio. Manau, pas globėjus vaikutis būtų laimingesnis. Neįsivaizdavome, jog po tokio poelgio tėvams sugrąžins vaiką. Ir taip greitai, ir taip lengvai sugrąžino. Atidavė vaiką tam, kad vėl jį atiduotų valstybei.

Dabar, kai iš namų išėjo vaiko mama, suprantama, dėl ko jis savaitiniame darželyje, – tėvas dirba naktimis.

Pačiai mamai tas vaikas nerūpėjo. Labai mažai jis būdavo lauke“, – kalbėjo Alginos ir Giedriaus kaimynė Oksana.

Motina nerodo akių

Už savaitinį darželį berniuko tėvams tereikia mokėti 15 litų per mėnesį.

Šioje įstaigoje mažyliu rūpinasi daug specialistų: auklėtojos, psichologė, kineziterapeutė, socialinė darbuotoja ir kt.

Pedagogai mano, jog berniuko raida sutrikusi dėl netinkamo auginimo namuose.

Auklėtoja Janina Žvingilienė džiaugėsi, jog berniukas daro ryškią pažangą, nors dar nekalba. Jis jau vaikšto, žaidžia su žaislais, pats valgo.

Pirmadieniais į kaimą atvažiuoja autobusiukas, paima iš tėvų namų vaiką į darželį, o penktadienį mažylį parveža atgal.

„Sūnų lanko tik tėvas, seneliai, užsuka Alginos sesuo. Motina kol kas nerodė akių. Išvažiavo ji prieš kelis mėnesius į kirpėjų kursus Marijampolėje ir dingo“, – teigė darželio direktorė D.Daniliauskienė.

Vaiko teisių apsaugos specialistams suprantamas kaimynų pasipiktinimas dėl to, kad berniukas buvo sugrąžintas tėvams, tačiau, pasak R.Blažaitienės, viskas buvo padaryta pagal įstatymus.

„Nebuvo pagrindo negrąžinti vaiko. Tėvai pateikė prašymą, rodė pastangas, globėja taip pat laidavo.

Tai, jog vaikas auga kokioje nors institucijoje, nėra nuodėmė, tai yra normalus dalykas. Specialiųjų poreikių vaikui buvo sudarytos tinkamos sąlygos, ir tėvai jomis pasinaudojo. Berniukas yra prižiūrimas.

Tai, jog motina išėjo iš šeimos – yra šeimos vidaus reikalas. Iš socialinių darbuotojų negauname pranešimų dėl kokių nors blogų dalykų“, – sakė Vilkaviškio VTAS vedėja R.Blažaitienė.

Motina nebesirodo namuose

Prieš kelis mėnesius žiniasklaidos pagarsinta pamestinuko istorija sujaudino nemažai žmonių. Vieni paaukojo pinigų, o vienuolės Alginai padėjo išpildyti jos norą tapti kirpėja – nupirko specialios įrangos.

Prieš kelis mėnesius atrodė, jog skausmingą klaidą padariusių ir prieš visą Lietuvą ją pripažinusių tėvų bei jų mažylio gyvenimas turėtų grįžti į ramią tėkmę.

Tačiau neseniai Alginos artimieji žurnalistams pranešė, jog berniuko motina nebesirodo namuose, išvyko į Marijampolę ir sūnumi visai nebesirūpina.

Į sutuoktinių namus atvykusius žurnalistus pasitiko liūdnai nusiteikęs Giedrius.

Panamėje vyras skubiai pabaigė rūkyti cigaretę ir, prataręs: „Ne, ne, nepykite nieko nekalbėsiu. Gana tos reklamos“, užsidarė kambaryje.

Į šnekas nesileido ir telefonu kalbinta Algina: „Nelabai norėčiau komentuoti. Tai mano asmeninis gyvenimas, mano bėdos. Per artimuosius sužinau apie vaiką, planuoju jį aplankyti. Kai darželis atostogaus, tikrai negalėsiu vaiko pasiimti, nes įsidarbinau, – tai jau niekaip“.

Amato taip ir neįgijo

Grožio studijos, kurioje kirpėjų kursus buvo pradėjusi lankyti Algina, savininkė pasakojo, jog vilkaviškietė Marijampolėje pasimokė tik du mėnesius.

Iš pradžių Algina noriai mokėsi. Tris tūkstančius litų kainuojantys kursai jai būtų nieko nekainavę.

„Po kiek laiko reikalai pašlijo. Ji kelis kartus buvo dingusi. Kartais pasiteisindavo, jog neva buvo lankyti vaiko, kartais – neva pas sunkiai sergančią mamą.

Alginos vyras telefonu manęs teiraudavosi, kaip sekasi jo žmonai.

Po kiek laiko studijos merginos man pranešė, jog Algina pardavinėja kirpėjos įrankius, kuriuos ji būtų gavusi dovanų, jei būtų baigusi kursus ir pradėjusi dirbti. Įrankiai yra brangūs. Laimė, spėjome dalį iš jos atsiimti.

Per daug neklausinėdavome jos apie sūnų. Tačiau, manau, buvo klaida grąžinti jai vaiką“, – kalbėjo grožio studijos Marijampolėje savininkė. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.