Buvusi scientologų „karalienė“ prabilo apie patirtus žiaurumus

Amerikietė Karen de la Carriere 35-erius metus buvo Scientologijos bažnyčios narė. 1978 m. ji ištekėjo už bažnyčios prezidento Heberio Jentzscho. Ji buvo atsakinga už „apšvietą“ ir buvo tarp nedaugelio paties aukščiausio rango bažnyčios narių. Karen buvo viena bendruomenės pažibų.

1978 m. Karen ištekėjo už bažnyčios prezidento H.Jentzscho.<br>Asmeninio albumo nuotr.
1978 m. Karen ištekėjo už bažnyčios prezidento H.Jentzscho.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 29, 2014, 9:24 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 5:37 AM

Dabar, būdama 70 metų amžiaus, ji pirmą kartą davė jautrų ir galintį susilaukti daug kritikos interviu apie tą neabejotinai paslaptingą organizaciją, rašo dailymail.co.uk.

Pažintis su Scientologų bažnyčia

Su scientologija Karen supažindino jos vaikinas, kai jai buvo vos 20 m. Draugystė ilgai netruko, bet pakako vieno apsilankymo, kad bažnyčia ją įtrauktų.

1975 m. ji pasirašė pasižadėjimą ir taip įsitraukė į Jūros organizaciją – netikrą, dirbančią neva su laivyba susijusią valdybą, – kurią įsteigė bažnyčios įkūrėjas ir rašytojas L.Ronas Hubbardas. Moteris manė, kad tokia iniciatyva yra geros valios ir prisijungė vedina taikių siekių.

Per trejus metus Karen organizacijoje užėmė aukštą postą, vadinamą „Class XII Case Supervisor“. Šiuo metu tėra 60 tokių asmenų. Ir šis statusas visiems jiems yra garbės ženklas. Karen pamena, kad kurį laiką organizacijoje ji jautėsi kaip karalienė.

Moteris pasakojo, kad bažnyčia, mėgindama padidinti kapitalą, būrė narius iš visos šalies, organizuodama susitikimus L10, L11 ir L12. Į juos susirinkdavo nusivylę žmonės, kurie už apsilankymą susimokėdavo po tūkstantį dolerių.

Karen buvo atsakinga už šių susitikimų organizavimą. Jai tekdavo susitikti su žmonėmis, kurie prieš atvykdami jau lankėsi pas psichiatrus. Tai moteriai kėlė nerimą ir įtarimų.

„Tie žmonės buvo pasiruošę iššokti iš dešimto aukšto. Mes buvome nenuoširdūs ir veidmainiai, priimdami ligonius. Jeigu jiems kas nors būtų nutikę, atsakomybė būtų kritusi ant mūsų“, - sakė Karen.

Bausmės už netinkamą pareigų vykdymą

Moteris nebuvo kompetentinga padėti tokiems žmonėms ir už tai buvo baudžiama. Atpildas bažnyčios nariams būdavo įvairus: tualetų šveitimas, sandėlių valymas. Bet Karen bausmė buvo kitokia.

Karen pasakojo apie žiaurų elgesį, trukusį ištisus mėnesius. Pusmetį ji buvo laikoma dykumoje Kalifornijoje, kitų bažnyčios narių vadintoje „skyle“. Tuo tarpu jos vyras buvo Vokietijoje, o vaikas atskirtas nuo abiejų. Prisidengdami dvasiniu nušvitimu, nariai sužalojo moterį fiziškai ir psichologiškai. Be to, per visus tuos metus iš Karen buvo išviliotas ketvirtis milijono dolerių.

„Turėjau 12 val. per dieną bėgti aplink stulpą. Šiandien tai vadinama bėgimo programa. Žmogus susimoka 2,5 tūkst. dolerių ir gali bėgti 5 val. per dieną ar daugiau. Šitai turėjo suteikti dvasinį nušvitimą“, - pasakojo Karen.

Moteris jautėsi siaubingai, ji buvo bejėgė. Bebėgdama ji buvo tvirtai nusprendusi vieną dieną apie tai prabilti viešai ir papasakoti, kaip Scientologų bažnyčia ugdo įbaugintus vergus, iš kurių atima pinigus.

Moteris sakė, kad tamsioji scientologijos pusė neparodo tikrojo veido, vos praveri bažnyčios duris, tik einant giliau į vidų pasirodo vis daugiau ir daugiau baugių detalių.

„Scientologija yra lyg visa griaunantis cunamis, kuris įsimeta į tavo vidų, o užnugaryje palieka sugadintus gyvenimus, sužalotus ir bankrutavusius žmones. Žmones, kurie manė, kad nusipirks svajonę, bet parsidavė monstrui“, - kalbėjo Karen.

Draudžiama susilaukti vaikų

1984 m. Karen gimė sūnus Alexas. Motinystė tamsų moters gyvenimą praskaidrino. Karen norėjo daugiau vaikų, tačiau bažnyčia tai draudė, esą vaikai kliudo produktyviai bažnyčios veiklai.

Karen parodė biuletenį, kuriame buvo surašyti organizacijos įsakymai, kurių vienas skambėjo taip: „Jūros organizacija prisiima visą atsakomybę už planetos tvarką.“ Ji taip pat draudė turėti vaikų. Turintieji buvo perkeliami į žemesnę grandį, iš jų atimamas statusas.

Kai Karen ir Heberis nusprendė susilaukti antrojo vaiko, organizacijos viduje nebuvo jokių konkrečių direktyvų, bet jiedu žinojo, kad leidimo reikės maldauti.

Jiedu kreipėsi į Tarptautinį vykdantįjį direktorių. Prašymas buvo atmestas, o Heberis gavo papeikimą ir buvo nubaustas.

Bekalbėdama apie sutuoktinį, Karen labai liūdėjo, mat jis dingęs nuo 2004 m. Kaip spėjama, yra kur nors įkalintas.

Eiliniam žmogui gali būti sunku suprasti, kaip galima iki tiek nusiristi. Tačiau bažnyčia jos nariams – ne hobis ar darbas, tai visas jų gyvenimas.

Dar žiauresnė bažnyčios galva

Moteris ieškojo vyro, kreipdamasi į aukštesnes pareigas bažnyčioje užimančius asmenis, tačiau tesulaukė atsakymo, kad „gerbiamas H.Jentzschas dabar gyvena bažnyčios globoje, glaudžiai bendrauja su kitais jos nariais, bet dėl savo senyvo amžiaus nebesirodys viešumoje“.

Karen vyras anksčiau ilgus metus rodėsi televizijoje kaip bažnyčios atstovas. Jis buvo žmogus, pažinojęs daugelį įžymybių, tarp kurių – aktorius Johnas Travolta. Aktorius dažnai skambindavo Karen vyrui ir guosdavosi, klausdavo patarimų.

Po L.Ron Hubbardo mirties, jo vietą užėmė Davidas Miscavige'as. Buvo kalbama, kad jis buvo itin žiaurus žmogus.

„Kartą jis mane pasikvietė be išankstinio įspėjimo. Niekada nepamiršiu jo šalto plieninio žvilgsnio. Jis nerėkė, buvo viskam apatiškas“, - prisimena moteris susitikimą su D.Miscavige'u.

Tąkart Karen buvo pakviesta ne be reikalo – ji buvo apkaltinta gandų skleidimu apie kitus du organizacijos narius.

Bausmė moterį nuvarė nuo kojų. 10 dienų ji rankomis skuto dažus nuo metalinių strypų. Jai nebuvo leidžiama ne tik persirengti, bet ir išsivalyti dantų. Visą tą laiką jos sūnus buvo paliktas bažnyčios vaikų lopšelyje. Tai Karen varė iš proto.

Kitus šešis mėnesius moteris gyveno absoliučioje įtampoje – kasdien valandų valandas ji buvo klausinėjama, ar siekia sunaikinti scientologų bažnyčią ir Davidą Miscavige'ą asmeniškai. Kartais tam buvo pažadinama ir naktį.

„Bažnyčia protą panaudoja kaip stiprų ginklą. Čia vaikas gali įskųsti motiną, vyras – žmoną. Tai galima daryti ir internetu“,- pasakojo Karen.

Tuo tarpu Scientologijos bažnyčios atstovas atsako, kad visa tai, ką papasakojo Karen, yra nepagrįstas melas.

Pasiryžo palikti organizaciją

Kai moteris sustiprėjo, 1990 m. nusprendė pasitraukti iš Jūros organizacijos. Karen pabodo nuolatiniai tardymai. Prieš paliekant bendruomenę, jos klausinėjo, ar ji nesiruošianti viešai prabilti apie organizacijos vidaus taisykles. Be to, jai buvo įsakyta grąžinti 90 tūkstančių dolerių skolą už mokymus.

Moteriai palikti organizaciją pavyko. Ji pradėjo tvarkytis savo gyvenimą: antrą kartą ištekėjo, įsidarbino.

Būdamas aštuonerių, jos sūnus Alexas panoro prisijungti prie Jūros organizacijos. Karen jam leido, nes tai buvo vienintelė galimybė jam matytis su tėčiu, kuris tuomet dar buvo slaptai kalinamas.

2010 m. trys Jūros organizacijos atstovai pasibeldė į Karen namų duris. Ji buvo apkaltinta bažnyčios šmeižimu. Atstovai žinojo, kad Karen paskatino išeiti ir išsikalbėti ir kelis kitus organizacijos narius. Jie pakvietė moterį sugrįžti atgal, bet ji atsisakė.

Po trijų savaičių Karen gavo laišką nuo sūnaus, kuriuo jis tvirtino turįs nutraukti su ja ryšius. Mat vienas iš reikalavimų – atsiriboti nuo tų, kas palieka organizaciją. Nors pati bažnyčia ir neigia tokį faktą.

Moterį persekiojo keista ir agresyvi kampanija, žlugdanti jos reputaciją. Neva Karen gyveno antisanitarinėmis sąlygomis, gyvūnų globos institucijoms buvo pranešta, kad ji žiauriai elgiasi su gyvūnais ir pan. Ji buvo tikra, kad tai – bažnyčios darbas, tačiau pastarosios atstovai visa tai neigė.

Negana to, Karen nebuvo pranešta apie sūnaus mirtį. Moteris dėl sūnaus mirties sako visada kaltinsianti scientologiją. Ji sako įsitikinusi, kad jeigu sūnui būtų tinkamai gydytas plaučių uždegimas, jis nebūtų miręs toks jaunas.

Moteris internete ėmė intensyviai kritikuoti bažnyčios veiklą, platindama pranešimus, vesdama tinklaraštį, skelbdama video pranešimus „Youtube“ tinklalapyje.

Moteris sako iki šiol įsitikinusi, kad kiekvienas turi teisę tikėti tuo, kuo nori tikėti.

„Nesiekiu kraujo keršto. Viešai kalbu apie Scientologų bažnyčios įžeidinėjimus ir nepagrįstas bausmes, nes žmones tai žaloja ir šitai turi liautis“, - sakė Karen.

Parengė Rasita Andruškevičiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.