Bjork – skandalistė, vadinama Islandijos elfu

Jai tuojau penkiasdešimt, bet ji vis dar tikra scenos diva. Bjork žinoma ne tik kaip dainininkė ar kompozitorė, bet ir aktorė. Už vaidmenį filme „Šokėja tamsoje“ ji buvo apdovanota „Auksine palmės šakele“. Vis dėlto pasaulis ją geriau pažįsta, kaip išskirtinę atlikėją, kurios kūryba įtraukta į Niujorko šiuolaikinio meno muziejaus kolekciją.

Bjork savo gerbėjus visuomet stebina išskirtiniu sceniniu įvaizdžiu.<br>Vida Press nuotr.
Bjork savo gerbėjus visuomet stebina išskirtiniu sceniniu įvaizdžiu.<br>Vida Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 15, 2015, 7:53 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 5:42 PM

Nežinojo, kas yra disciplina

Bjork Gudmundsdottir gimė 1965 metų lapkričio 25 dieną Islandijos sostinėje Reikjavike. Jos motina Hildur Runa Hauksdottir buvo namų šeimininkė, aktyviai kovojanti prieš hydroelektrinės Karahnjukar statybą. Tėvas Gudmundur Gunnarsson buvo inžinierius ir profesinių sąjungų lyderis. Bjork tėvai išsiskyrė netrukus po jos gimimo. Motina su dukra išsikraustė.

Ne už ilgo Hildyr susipažino su gitaristu Sevaru Arnasonu, kuris tapo Bjork patėviu. „Mane užaugino žmonės, kurie nežinojo, kas yra disciplina, – pasakojo Bjork – iš dalies aš ir dabar panaši į savo motiną. Štai kodėl žmonės galvoja, kad aš kvaila, nemandagi, naivi ir šiek tiek panaši į elfą“. Komunos, kurioje gyveno Bjork su motina ir patėviu, gyventojai negalėjo pakęsti bet kokio darbo. Viskas, ką jie norėjo veikti – nuo ryto iki vakaro klausytis Jimmi Hendrikso. Bjork prisimena keisčiausius komunos gyventojų sumanymus: „Jie galėjo nei iš šio, nei iš to pasiūlyti – valgykime dvi dienas vien bananus arba perdažykime viską violetine spalva. Todėl aš nemėgstu bananų ir esu „alergiška“ violetinei spalvai“.

Netikėta pradžia

Sulaukusi šešerių Bjork pradėjo lankyti mokyklą Reikjavike. Geriausiai jai sekėsi muzika – skambino pianinu, grojo fleita. Vieną kartą Bjork atliko tuomet populiarios dainininkės Tinos Charlz kūrinį „I Love to Love“ ir jos mokytojas nusprendė nusiųsti įrašą vienintelei tuo metu Islandijos radijo stočiai.

Radijo vedėjai dainą transliavo eteryje. Tačiau sužinoję Bjork amžių, pareikalavo tėvų sutikimo. Bjork mama ilgai nedelsusi sutiko. Atsidėkodami radijo stoties vedėjai padovanojo Bjork galimybę studijoje įrašyti jos debiutinį albumą.

Į pagalbą jaunajai atlikėjai atėjo ir jos patėvis. Jis subūrė roko grupę siekdamas prisidėti prie įrašų. Tiesa, tokia netikėta pradžia Bjork toli gražu nenudžiugino. „Manęs net neatsiklausė“, – nuogąstavo Bjork. Honorarą už 1977 metais išlaistą ir platininiu Islandijoje tapusį albumą išmokėjo Bjork motinai.

Muzikinė sėkmė ir nepavykusi santuoka

Po debiutinio albumo sėkmės Bjork įkūrė merginų grupę „Split and Snot“. Tačiau tai netrukdė jai koncertuoti su džiazo grupe „Exodus“, o vėliau ir pankroko kolektyvais „Tappi Tikarras“ ir „Kukl“. Pastarasis evoliucionavo į „The Sugarcubes“. Tuomet grupės nariai net negalėjo pagalvoti, kad „The Sugarcubes" taps komerciškai sėkmingas.

Narystė grupėje atnešė Bjork ne tik muzikinį pripažinimą, bet ir pirmąją santuoką. „The Sugarcubes“ gitaristas Thoras Eldonas ir Bjork susituokė po jų sūnaus Sindri gimimo. Bjork apleido muziką. Visą savo laiką ji skyrė motinystei ir jaunimo judėjimui „Beskonybė“. Jie siekė apsaugoti jaunimą nuo mados įtakos. Judėjimo aktyvistai siaubdavo žurnalų kioskus ir visaip kitaip stengėsi bent kiek pakenkti mados industrijai. Tačiau neilgai trukus Bjork tokia veikla nusibodo.

Santuoka su Thoru truko vos kelis mėnesius. Tačiau tai nesutrukdė buvusiems sutuoktiniams koncertuoti kartu „The Sugarcubes“ sudėtyje. Pirmasis jų albumas sudomino įrašų kompanijas. Netrukus grupė pasirodė muzikos festivaliuose kartu su tokiais atlikėjais kaip Davidas Bowie ir Iggy Popas. Bjork ekspresyvumas ir jėga, su kuria ji žengė į sceną, pribloškė. Kritikai prabilo apie „mažą Islandijos bombą“.

„Aš mėgstu prisigerti“

Nenuspėjamas Bjork elgesys scenoje ir už jos ribų daugelio buvo vertinamas kaip geras marketingo triukas. Net jos dalyvavimas trankiuose vakarėliuose žurnalistų buvo vadinamas savireklama. Bjork tai pabodo. Ji prisipažino, kad niekada nemokėjo apsimetinėti, o kas liečia išgertuves..

„Kaip ir visi islandai, aš mėgstu prisigerti. Prisigeriu ne taip jau ir dažnai. Tačiau jei pradedu, tada laukite Armagedono. Juk nėra jokios prasmės gerti, jei nepradėsi šokti iki išprotėjimo ir netampi šiek tiek laukiniu.

„The Sugarcubes“ iširo 1992 metais dėl to, jog jos nariai turėjo nesuderinamas ambicijas. Bjork pradėjo solinę karjerą, persikraustė į Londoną ir ten išleido albumą „Debut“. Albumas populiarumo sulaukė ir Jungtinėse Valstijose.

Bjork populiarumas augo. Ji parašė dainą Madonnai, pasirodė kartu su reperiu Tricky, dainuodavo džiazą. Be to, spėjo netgi suvaidinti kine. Roberto Altmano filme „gatavi drabužiai“ ji suvaidino pačią save.

Pasižymi skandalingu elgesiu

Kitu Bjork mylimuoju tapo Cliffordas Price'as – atlikėjas, dailininkas ir aktorius. Kaip ir Bjork, jis pasižymėjo temperamentingu būdu ir dažnais išsišokimais. Kartą jis užsipuolė buvusį Bjork mylimąjį Tricky, Bjork užšoko Cliffordui ant nugaros ir taip bandė sustabdyti muštynes. Šis įvykis įskaudino Cliffordą. Jis nutraukė santykius su Bjork argumentuodamas esą ji neparodė jam tinkamo palaikymo.

Savo ekscentrišką elgesį Bjork pademonstravo dar ne kartą. Žiniasklaida nuolatos domėjosi jos bendravimu sūnumi. Tačiau ką reiškia gyventi su Bjork, žurnalistams taip ir nepavyko išsiaiškinti, nors jie pastarąjį klausimą Sindri uždavė ne kartą.

Bjork pasiimdavo sūnų beveik į kiekvienas gastroles, tad ir progų kalbinti žymios mamos atžalą buvo ne viena. Tačiau kartą jai tai nusibodo. Kuomet Bankoko oro uoste žurnalistas ir vėl paklausė atlikėjos sūnaus apie bendravimą su motina, žvaigždė žurnalistą tiesiog sumušė.

Po dviejų metų ji užpuolė dar vieną žiniasklaidos atstovą. Šį kartą Naujojoje Zelandijoje. Vėliau gi dar pridūrė, jog daugiau nebenori girdėti klausimų apie jos ir jo sūnaus bendravimą. Esą jie yra tarsi brolis ir sesuo, o daugiau pasakyti neturinti ką.

Kritikuoja aprangos stilių

Bjork neretai buvo kritikuojama už ypač ryškius ir išsiskiriančius apdarus, su kuriais pasirodydavo ne tik scenoje, bet ir įvairiuose apdovanojimuose, pokyliuose. Tačiau kartą neapsikentusi ji tarė: „Anksčiau galvojau, kad Holivude normalu dėvėti tik juodus Armani rūbus, o bet koks „nuklydimas“ nuo šios normos yra griežtai smerkiamas.

Atsidūrusi čia pati su liūdesiu turiu pripažinti, kad be vos vienos kitos išimties, buvau visiškai teisi. Beje, Holivudo žurnalistai tik apie tai ir geba kalbėti. Jie neteisingai mane supranta. Kažkodėl jiems atrodo, kad žūt būt stengiuosi būti panaši į Jeniffer Aniston, tiesiog man niekaip nesiseka“.

Savo išskirtiniu stiliumi moteris pasižymėjo dar ne kartą. Po paramos koncerto į priėmimą pas Princą Čarlzą Bjork atėjo užsidėjusi krištolinę kaukę. Paklausta, kodėl ji slepia veidą, atlikėja paaiškino: „Būti žinomu žmogumi – tai lyg dirbti aptarnavimo srityje, plauti tualetus, ar kažkas panašaus“.

Išsiskyrimas įkvėpė naujam albumui

Iki pažinties su menininku Matthew Barney Bjork nuolatos keitė mylimuosius ir ne kartą minėjo daugiu nenorinti tapti mama. „Pirmą kartą pastojau būdama vos dvidešimt vienerių. Tuomet dar pati buvau jauna ir bijojau subręsti, auginti vaiką, – sakė atlikėja. – Manau, tuo metu dar buvau tam nepasiruošusi, o dabar esu jau nebe pasirengusi“. Tačiau pažintis su Metthew privertė Bjork į daugelį dalykų pažvelgti kitu kampu.

„Pagimdžiau dukrą ir suvokiau, jog visa savo esybe noriu būti gera motina. Motinystė tapo svarbiausia mano gyvenime, visa kita tėra bereikšmiai dalykai. Tačiau po metų supratau, kad vaikui reikia duoti bent kiek erdvės. Taip geriau ir jam, ir tau“, – sakė Bjork.

Deja, ir šį kartą Bjork asmeninis gyvenimas nesusiklastė taip, kaip ji norėjo. Šių metų pradžioje spaudos konferencijoje, pristatydama savo naują albumą „Vulnicura“ žvaigždė prisipažino, jog jį skyrė iširusiems santykiams su Matthew. Tiesa, pora skirtingais keliais pasuko dar 2013 metais, bet iki šiol tai buvo slepiama. Po atlikėjos prisipažinimo, jos gerbėjai suvokė, kodėl naujajame jos albume dainos yra tokios liūdnos.

Parengė Ana Daukševič

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.