Steve'o Jobso mylimosios išpažintis: „Jis buvo žiaurus monstras“

Vieną iš „Apple“ įkūrėjų Steve'ą Jobsą „iPhone“ir „iPad“ vartotojai prisimins kaip mesiją, dėl kurio veržlumo bei įžvalgos kompiuteriai iš gremėzdiškų verslui skirtų aparatų tapo nepakeičiamu kasdieniniu įrankiu ir prestižo reikalu.

Jaunojo S.Jobso lėlė.<br>Vida Press nuotr.
Jaunojo S.Jobso lėlė.<br>Vida Press nuotr.
Scena iš filmo – S.Jobsas su dukterimi Lisa.<br>ViDA Press nuotr.
Scena iš filmo – S.Jobsas su dukterimi Lisa.<br>ViDA Press nuotr.
Scena iš filmo – S.Jobsas ir Ch.Brennan.<br>AP nuotr.
Scena iš filmo – S.Jobsas ir Ch.Brennan.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Oct 8, 2015, 7:03 AM, atnaujinta Oct 11, 2017, 11:24 AM

Tačiau viena moteris Steve'ą prisimins kiek kitokį. Tai jo koledžo laikų mylimoji – Chrisann Brennan. Ji gyveno su Jobsu ir buvo pirmoji „Apple“ darbuotoja. Jų santykiai nutrūko, kai moteris laukėsi pirmojo Steve'o vaiko. Kitą mėnesį pasirodysiantis naujasis Dannio Boylo sukurtas biografinis filmas, kuriame vaidina Michaelas Fasbenderis ir Kate Winslet, toliau blizgins nuostabią Stevo Jobso karjerą.

Pasak Ch.Brennan, kurią filme vaidina Katherine Waterstone, realiame gyvenime Jobsas buvo grėsminga pabaisa.

Jis neigė esantis kūdikio tėvas, nors tėvystės testas parodė teigiamą rezultatą. Mokėjo labai mažus alimentus, nors tuo metu gyveno kaip milijonierius. Bėgant metams, pradėjo skleisti gandus, jog mergina buvo jam neištikima.

Vartojo LSD

„Man ir Steve'ui koledžo teritorija atrodė tarsi namai; manau, tai vienintelė priežastis, tinkanti paaiškinti, kodėl nusprendėme į bendrabutį atsinešti LSD. Turbūt buvome naivūs manydami, jog tai gera mintis. Mūsų laimei, šeštadienį žmonių beveik nebuvo“, – pasakojo Ch.Brennan.

„Menkai atsimenu, kaip iš kišenės išsitraukiau porą į popierių suvyniotų tablečių, manydama, jog galbūt pasidalinsime vieną. Deja, kiekvienas prarijome po tabletę. Mes laukėme, tai buvo Steve'o pirmasis kartas, ir jis atrodė išsigandęs.

Staiga jis pradėjo prašyti manęs neleisti jam elgtis kvailai, pasinerti į fantaziją. Steve'as norėjo, jog truputį pasipraktikuočiau, kad būčiau pasirengusi, kai „tai“ įvyks. Pasirengusi kam? Neturėjau jokio supratimo. LSD pradėjo veikti“, – prisiminė moteris. Vėliau ji suprato, kad jis greičiausiai turėjo omenyje Tureto sindromui būdingus nevaldomo įniršio priepuolius.

Jų santykiai tęsėsi per visą mokymąsi koledže. Pora gyveno kartu name, kurį dalinosi su kompiuterių inžinieriumi ir vienu iš pirmųjų „Apple“ personalo darbuotojų – Danieliu Kottke. Tai buvo rančą primenanti vieta Presidio Drive, netoli Cupertino, kur buvo įkurtas pirmasis „Apple“ biuras Kalifornijoje.

„Steve'as norėjo, kad jo draugas gyventų kartu, manydamas, jog tai išsklaidys tarp mūsų tvyrančią įtampą. Mūsų jausmai buvo tai šilti, tai šalti. Augant „Apple“, augo ir Steve'o savininkiškumo jausmas. Jo elgesys pasikeitė, iš paaugliško ir apsnūdusio jis tapo tiesiog piktu.

Kai išeidavome kur nors pavalgyti, Steve'as plūsdavo padavėjas ir aiškindavo smulkiausius gero aptarnavimo principus, mintyse nuspręsdamas, jog šie turi būti taikomi tik tada, kai jis to nori. Jis tapo nekontroliuojamai kritiškas“, – pasakojo buvusi S.Jobso mylimoji.

Nėštumas – genų vagystė

1997 m. spalio pradžioje ji suprato, jog nebegali daugiau tverti tokių tai šiltų, tai šaltų santykių. „Mudu su Steve'u susitikinėjome nuo mokyklos laikų. Buvome pamišę vienas dėl kito, o kartais – visiškai vienas kitam atsibodę. Pasiūliau jam skirtis, bet jis atsakė, jog negali man ištarti „sudie“.

Steve'as ir aš naktimis mėgaudavomės meile. Mano nuostabai, po 15 metų jis paskambino man ir padėkojo už tai. Jis buvo vedęs, o aš pagalvojau: „Nieko sau, vyrai tikrai skirtingi.“

Jis buvo teisus: mūsų mylėjimasis buvo stulbinantis, bet gyvenamas su Steve'u buvo ne toks, kokio aš tikėjausi. Taip, buvo ir romantiškos vakarienės, ir jaukūs vakarai, bet mes vos įstengėme išlaikyti intymumo jausmą, o juo labiau jį kurti.

Tai buvo lyg žaidimas, kuriame Steve'as norėjo laimėti bet kokia kaina. Pakilimai buvo daug žadantys, o nuosmukiai milžiniški – tada sužinojau, kad esu nėščia. Užtrukau kelias dienas kol pasakiau Steve'ui.

Jo veido išraiška tapo bjauri. Jis metė į mane deginantį žvilgsnį ir išlėkė netaręs nei žodžio. Aš žinau, žmonės tiki, jog Steve'as prašė manęs pasidaryti abortą. Cituojami jo paties žodžiai. Steve'as net tikino žmones, kad aš buvau neištikima. Bet nė vienas iš šių dalykų nėra tiesa. Jis tik norėjo atrodyti kaip pamišusios moters, kuriai jis jautė nedidelį potraukį, bet niekada nemylėjo, auka“, – pasakojo Ch.Brennan.

Ji labiausiai norėjo, kad Steve'as su ja pasikalbėtų, ir jie kartu priimtų sprendimą. „Tačiau jis kaltino mane, lyg tai būtų mano vienos sprendimas. Kartą mano nėštumą jis apibūdino kaip jo genų vagystę.

„Apple“ kilo, ir jis pradėjo galvoti apie save kaip apie aukščiausios rūšies žmogų. Nedrįsau net svajoti, jog Steve'as norėtų mane vesti. Iš jo veiksmų buvo aišku, jog jis laikė mane gėdingu trukdžiu. Steve'as suprato situaciją, bet aš nesitikėjau, jog mano nėštumas bus suvokiamas kaip grėsmė viešam Stevo įvaizdžiui, tai yra, „Apple“ veidui.

Manau, jau tada jie suprato, jog Steve'as nenuspėjamas ir tikras košmaras bendraujant su visuomene. Bet pasinaudojus tuo teisingai, galėjai jį paversti išsiskiriančiu, gal keistu genijumi. Taigi, jie sukūrė apdovanoto, gerai atrodančio, jauno vyro personažą. Tai buvo nauja ir stipru. Viskas sukosi apie pinigus“, – sakė moteris.

Nedavė pinigų

Vėliau Jobsas tapo dar nemalonesnis. „Jeigu atiduosi šį vaiką įvaikinti, pasigailėsi, – iškošė jis. – Ir aš niekada tau nepadėsiu.“ Netrukus Ch.Brennan metė menką darbą, kurį turėjo „Apple“. Gaudavo pašalpas, paslapčia pradėjo tvarkyti namus, norėdama šiek tiek daugiau užsidirbti.

„Keletą kartų prašiau Steve'o pinigų, kad galėčiau išsinuomoti būstą. Jis pakreipė savo galvą kaip mažas berniukas taip, jog pradėčiau jo gailėtis, ir tarė: „Žinai, aš net negaliu priversti „Apple“ sugrąžinti man pinigus, kurios išleidau iš savo kišenės.“ Jis ištraukė savo piniginę, kad parodytų savo mėnesines pajamas. Tai buvo jo atsakymas. Jis net nepriėmė atsakomybės pasakyti „ne“, – prisiminė Ch.Brennan.

„Jis bandė įkalti žmonėms į galvas, jog aš buvau paleistuvė, ir kad šis vaikas galėjo būti ne jo. Manau, žmonės juo tikėjo, nes jie norėjo didvyrio. „Apple“ buvo sėkminga kompanija ir Steve'as buvo genialus. Niekam nerūpėjo vieniša motina“, – skundėsi moteris.

Kai gimė Lisa, Steve'as net nepaskambino. Ch.Brennan buvau pasipiktinusi, bei praradusi viltį. Tik po trijų dienų, prispaustas vieno seno draugo, Steve'as persigalvojo.

„Jis atėjo į miegamąjį, kur sėdėjau aš ir laikiau kūdikį. Atsisėdo šalia manęs ant japoniškos lovos, ir aš pravirkau. „Aš tiesiog nežinau ką toliau darysiu...“, – nepabaigiau sakinio, nes jis mane pertraukė. „Tu švari ir sausa, tau viskas gerai“, – atrėžė jis ir išėjo“, – prisiminė Ch.Brennan.

Šis nepaprastai keistas atsakymas moterį sukrėtė. Vėliau ji suprato jo prasmę. Steve'as buvo įvaikintas nuo gimimo.

„Prieš jam išeinant, nuėjome į lauką pasitarti dėl vardo. Abu sutarėm, jog tai bus Lisa. Nors ir neigdamas tėvystę, Stevas norėjo panaudoti mūsų naujagimės vardu naujam jo kompanijos sukurtam kompiuteriui pavadinti – „Apple Lisa“. Steve'as sakė, jog turėjo omenyje „Local Integrated Software Architecture“. Bet mes abu žinojome tiesą“, – dėstė buvusi S.Jobso mylimoji.

DNR testai

Ch.Brennan pajamos buvo 384 JAV doleriai per mėnesį, o mažo būsto nuoma atsieidavo 225. Moteris nesijautė saugi, neturėjo nei telefono, nei automobilio. Tuo metu Steve'o advokatai bandė įrodyti, jog Ch.Brennan turėjo meilužį, kuris ateidavo pas ją pro langą.

„Taip jie bandė įrodyti, jog tai galimas vaiko tėvas. Aš labai nervinausi, net negalėjau blaiviai mąstyti. Nežinojau, kodėl jis darėsi vis agresyvesnis, kai tvarkiau savo reikalus, stengdamasi daryti viską dėl mūsų dukros. Ir vėl tai buvo dėl „Apple“ iškilimo. Advokatai turbūt išsiaiškino geriausią būdą, kaip išsaugoti savo berniuko reputaciją, paversdami mane su Lisa neturinčiomis teisės į paveldėjimą“, – svarstė Ch.Brennan.

Ji su S.Jobsu ne vieną kartą nemaloniai kalbėjosi telefonu. Per vieną iš tokių pokalbių ji rėkė ant jo: „Tu žinai, kad aš su niekuo nemiegojau! Ir tu žinai, kad ji yra tavo duktė!“ Steve'as į tai nieko neatsakė.

Neilgai trukus buvo atlikti DNR testai. Tai galėjo viską pakeisti. „Nuo pat pradžių pašalpų prašymuose tvirtinau, jog Steve'as yra mano dukters tėvas, taigi, socialinės rūpybos darbuotojai nuvyko pas jį atlikti testo“, – aiškino Ch.Brennan.

DNR testas patvirtino tėvystę, todėl Steve'ui buvo paskirta mokėti 385 dolerių (šia sumą jis padidino iki 500 dolerių) kas mėnesį vaiko reikmėms, jam teko grąžinti visas pašalpas, kurias moteris buvo gavusi.

Bandymas suartėti

1980 metais Steve'as ne tik pradėjo kas mėnesį automatiškai pervedinėti pinigus į Ch.Brennan sąskaitą. Jis pasirodė moters namuose pasikalbėti su Lisa, nors jai nebuvo nei 3 metukų.

„Jis atsisėdo ant grindų su mumis ir iškilmingai pranešė: „Aš esu tavo tėvas.“ Tada laukė atsakymo su plačia dirbtine šypsena veide. Žinojau, jog jis bandė pasielgti teisingai, bet Lisa nesuprato, ką jis jai sakė. Tada jis pareiškė: „Aš esu vienas iš svarbiausių asmenų tavo gyvenime.“

Žiūrėjau tai į Steve'ą, tai į dukrą. Staiga supratau, kad asmuo, kurio aš taip ilgėjausi, neturėjo emocinio intelekto pagrindų, tuo labiau tikros sąžinės. Jis buvo tuščias. Man plyšo širdis, kai Lisa tyliai ir droviai žiūrėjo į jį savo švelniomis akimis. Ji neturėjo jokio supratimo, kas šis ponas puošeiva yra. Galiausiai, nesulaukęs plojimų, kurių kažkodėl tikėjosi, jis paklausė, ar negalėtume išeiti į kiemą“, – pasakojo Ch.Brennan. Po to karto Steve'as pas jas daugiau niekada nebeužsuko.

Po šešių metų, kai Lisai buvo 9-eri, ji su tėvu pažino ir pamilo vienas kitą. Tuo metu Steve'as ilsėjosi nuo darbo ir tapo geranoriškesnis, panašus į senąjį save. Jis nusprendė sutvarkyti dukters gimimo liudijimą. Devynmetė iš Lisos Brennan tapo Lisa Brennan-Jobs. Steve'as prisipažino, jog jam buvo sunku patikėti, kad mergaitė norės priimti jo pavardę. Motiną sujaudino ši aplinkybė, ir ji džiaugėsi už juos abu.

„Kartais aš tikrai nekenčiau Steve'o, bet niekada tai netrukdavo ilgai. Matydama jį su dukra, priverčiau save mąstyti apie viską giliau. Šventasis Steve'as, ateivis, despotas, baudžiantis vyriškumo dievas, melagis, apsėstas savimyla, kulto didvyris, „the ID of the iEverything“, genijus ir berniukas be mamos. Tik Lisa padėjo man ištverti visas Steve'o klaidas. Kitapus viso „Apple“ parduotuvių grožio ir blizgesio Stevas buvo lyg namas, kuriame vaidenasi. Jį nepaprastai meistriškai išnaudojo „Apple“ produktų kūrimo skyriaus komanda“, – prisipažino Ch.Brennan.

Parengė Domantas Adomaitis

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.