Nomeda Marčėnaitė kasdien žiūri į savo rytinius kompanionus

Nors Nomeda Marčėnaitė (50 m.) savęs nevadina maniakiška puodelių kolekcininke, jos namuose šių grožybių neįmanoma nepastebėti – akivaizdu, kad atsiranda įdomi kolekcija. Iš kur pas ją atkeliauja puodeliai?

Asmeninio albumo nuotr.
Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Ligita Valonytė („Lietuvos rytas“)

Jan 18, 2016, 9:21 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 9:27 PM

„Iš visur – iš specializuotų parduotuvių, prekybos centrų, nemaža dalis jų parsivežti iš užsienio šalių, gauti dovanų, rasti palėpėse, pačios lipdyti ar dekoruoti“, – vardijo žinoma dailininkė.

Tačiau Nomeda, viešėdama svetur, žūtbūt neieško naujo kolekcijos eksponato – keliauninkė perka tik labai patikusį. Pastarąjį kartą puikų puodelį ji aptiko Danijoje.

Menininkė ir pati kuria vienetinius porcelianinius puodelius, kurie labai greitai suranda savininkus.

Kaip juos dekoruos, aišku, priklauso nuo nuotaikos arba nuo to, kokio tuo metu labiausiai norėtų pati arba kokiam žmogui jį lipdo.

„Galiu prilipdyti kojelę, kuri, kaip ir gražūs apatiniai, džiugina tik šeimininką, nes nėra visų apžvalgai. Galiu išmarginti nuo krašto iki krašto arba parašyti ką nors gražaus, tikintis, kad užrašas savininką įkvėps žygdarbiams“, – apie nuotaiką pakeliančius puodelius pasakojo N.Marčėnaitė.

Kadangi namuose puodelių apstu, šeimininkė kasdien vis iš kito gali gerti kavą, arbatą.

Nomeda juos pasirenka pagal savo nuotaiką ar net metų laiką. Tie patys kriterijai, jos nuomone, tinka spalvoms, geroms knygoms, muzikai, filmams.

„Kas rytą žiūriu į savo rytinius kompanionus – taip vadinu savo kavos puodelius – ir renkuosi“, – sakė dailininkė.

Kolekcijos eksponatų Nomeda nesaugo ateities kartoms. Sena lietuviška tradicija gražiausius indus, patalynę, drabužius ir dar daug ką naudoti tik svečiams ar per šventes Nomedai netinka ir nepatinka.

„Žinoma, tai būtų nuostabi žinia vintažo kolekcininkams, jiems turėtų patikti nenaudoti, prabuvę sekcijoje ir kruopščiai prižiūrėti indai. Po manęs neliks nieko“, – patikino visus namų apyvokos daiktus buityje naudojanti žinoma moteris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.