Vėžiu sergantis aktorius Dalius Mertinas nori būti reikalingas

Televizijos serialo „Giminės“ tęsinyje Daliaus Mertino (55 m.) herojaus Sauliaus laukia kelionė į Norvegiją pas buvusią žmoną Virginiją. Bet šiuo metu aktoriui tenka kur kas dažniau lankytis ne filmavimo aikštelėje, o Vilniaus universiteto Santariškių klinikose. Daugiau nei 10 metų su limfoma kovojantis D.Mertinas pablogėjus sveikatai pateko į medikų rankas.

D.Mertinas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
D.Mertinas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
D.Mertinas.<br>LR archyvo nuotr.
D.Mertinas.<br>LR archyvo nuotr.
Daugiau nei dešimtmetį su limfoma kovojantis aktorius D.Mertinas visada nusiteikęs optimistiškai ir tikisi įveikti ligą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nei dešimtmetį su limfoma kovojantis aktorius D.Mertinas visada nusiteikęs optimistiškai ir tikisi įveikti ligą.<br>T.Bauro nuotr.
Seriale „Giminės“ D.Mertino personažas Saulius išvyksta pelnytis duonos į Norvegiją pas buvusią žmoną Virginiją, kurią įkūnija dainininkė R.Ščiogolevaitė.<br>Serialo kūrėjų nuotr.
Seriale „Giminės“ D.Mertino personažas Saulius išvyksta pelnytis duonos į Norvegiją pas buvusią žmoną Virginiją, kurią įkūnija dainininkė R.Ščiogolevaitė.<br>Serialo kūrėjų nuotr.
D.Mertinui labai svarbi artimųjų, ypač žmonos Laimos, psichologinė parama.<br>T.Bauro nuotr.
D.Mertinui labai svarbi artimųjų, ypač žmonos Laimos, psichologinė parama.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Danutė Jonušienė („Lietuvos rytas“)

Jul 24, 2016, 8:21 AM, atnaujinta May 17, 2017, 11:27 PM

Aktorius laukia rugpjūčio pradžios, kada bus tęsiamas filmavimas, ir viliasi, kad galės jame dalyvauti.

Šis metas Daliui nėra atostogos ar maloni pauzė.

Paklaustas, kaip jaučiasi, žinomas aktorius nebuvo linksmas: „Galėčiau ir geriau jaustis. Sakau tai tiesiai šviesiai – tenka lankytis Santariškėse. Skaudu, bet tai susiję su ligos atkryčiu.“

D.Mertino kuriamas vaidmuo yra vienas pagrindinių seriale. Jo laukia naujos scenos, kuriose turėtų įkūnyti savo personažo kelionę pas buvusią žmoną Virginiją.

„Kelionė į Norvegiją – toks siužeto vingis, bet negaliu daugiau atskleisti smulkmenų“, – pasakojo aktorius.

Užkulisiuose kalbama, kad toks siužeto vingis seriale – ne atsitiktinis. Kiek užtruktų D.Mertino gydymasis, tiek jo herojus galėtų negrįžti iš Norvegijos.

Daugiau negu dešimtmetį su kraujo vėžiu kovojantis D.Mertinas visada laukia „Giminių“ tęsinio.

Aktorius yra kalbėjęs su nuoskauda, kad dėl onkologinės ligos ištisus mėnesius negaudavęs jokio darbo pasiūlymo ar naujo vaidmens: „Lyg ir reikalingas būtum, bet, va, sergi vėžiu.“

Tačiau darbas seriale „Giminės“ – išimtis.

Režisierius Saulius Vosylius (65 m.) tikino, kad iš suplanuotų 12 serijų jau sukurta daugiau kaip du trečdaliai.

„Dalius būtinai filmuosis, jam sukurtos scenos, jis yra žadėjęs, žiūrovai jį būtinai pamatys.

Jo herojus išvyksta į Norvegiją, bet jis niekur nedingsta – bus ir tokių scenų, kurias galbūt pavyks nufilmuoti Norvegijoje“, – vylėsi režisierius S.Vosylius.

„Giminių“ scenaristas rašytojas Bronius Bušma (69 m.), nuo kurio minčių priklauso herojų likimų vingiai, tikino, kad D.Mertinui sukurtas toks personažas, su kuriuo jis dar ilgai negalės išsiskirti.

B.Bušma tikino, kad dėl D.Mertino ligos paūmėjimo nepalengvino jo vaidmens seriale, kad šiam aktoriui reikėtų mažiau vargti.

Ką tik baigęs kurti „Giminių“ naują seriją prozininkas pripažino, kad D.Mertinas ateityje turės net labiau pasistengti, nes jo personažui skirta daug dėmesio.

„Daliui tikrai bus ką veikti šiame seriale. Žinau, kad jis turi bėdų dėl sveikatos, jį seniai kankina ta liga.

Bet jis vyriškai laikosi, yra tvirto charakterio, tiki tuo, ką daro, pasitiki savimi ir įkvepia kitus žmones nenuleisti rankų. Tad mes ruošiamės jį filmuoti“, – aiškino B.Bušma.

Nors D.Mertino įkūnijamas personažas išvyksta pelnytis duonos į Norvegiją ir gali kuriam laikui dingti iš ekrano, B.Bušma tikino, kad toks siužeto vingis nėra susijęs su pablogėjusia aktoriaus sveikata: „Negaliu sakyti, kad specialiai tai dariau dėl Daliaus.

Mes jau anksčiau į Norvegiją buvome „išsiuntę“ D.Mertino kuriamo personažo buvusią žmoną, kurią vaidina dainininkė Rūta Ščiogolevaitė. Pagal siužetą ji buvo išvykusi į Norvegiją kartu su vaiku.“

Nuo 1993-iųjų, kai buvo sukurta pirmoji „Giminių“ serija, nufilmuotos jau 95 serijos.

B.Bušma nevadino šio serialo savo mylimiausiu kūdikiu. Jis tikino, kad rašyti serialą – kančia, kai tik reikia sėsti prie stalo, iškart sugenda nuotaika.

Jam kur kas smagiau kurti romanus, apsakymus ar apysakas.

Tai – nebe pirmas kartas, kai D.Mertinui tenka ištverti piktybinės ligos atkrytį. 2003-iaisiais dėl limfmazgių pokyčių jam buvo atlikti kraujo ir kaulų čiulpų tyrimai ir nustatyta limfoma – viena kraujo vėžio formų.

Aktoriui reikėjo pasiryžti skubiai operacijai, chemoterapijai bei švitinimui.

Prieš chemoterapijos kursą jis turėjo pasirašyti, kad sutinka gydytis tokiu būdu, nors organizmas to galėtų ir nepakelti.

„Kitiems žmonėms piktybinio auglio padeda atsikratyti chirurgai, bet sergant kraujo vėžiu įmanoma šiek tiek jį apmarinti. Negali būti įsitikinęs, kad ateityje jis nepasikartos.

Tiktai kai pamatai, kad kraujo tyrimai neblogi, užauga sparnai. Įsižiebia viltis, kad vėžys nugalėtas. Tačiau būna ir kitaip – supranti, kad liga pamažu grįžta“, – sakė D.Mertinas.

2009-aisiais, praėjus šešeriems metams nuo diagnozės pradžios, aktorius vėl stojo į kovą su limfoma. Po atkryčio jam buvo taikoma autologinė kaulų čiulpų transplantacija.

D.Mertinas, įsiliejęs į pacientų bendriją „Kraujas“, kuri vienija onkohematologinėmis ligomis sergančius žmones, patardavo ir kitiems, kaip neprarasti vilties pasveikti.

Jis daug prisidėjo prie to, kad kraujo vėžys būtų gydomas šiuolaikiniais vaistais.

Nors pykinimas, vėmimas, silpnumas – dažni tokių ligonių palydovai, D.Mertinas niekada nepuolė į neviltį ir iš paskutiniųjų bandė išsaugoti optimizmą.

Menininkas tikino, kad labai svarbi yra šeimos ir artimųjų psichologinė parama.

„Reikia mokėti valdyti blogas mintis, siekti, kad vidinė būsena neišmuštų iš vėžių.

Žmogus turi surasti pusiausvyrą, kad galėtų užsimiršti, toliau gyventi ir dirbti, kad nekamuotų savęs slogiomis mintimis“, – yra kalbėjęs D.Mertinas.

Puola ir jaunus, ir senus

Limfoma – viena dažniausių kraujo vėžio formų, dar vadinama limfmazgių vėžiu.

Kasmet Lietuvoje nustatomi keli šimtai naujų limfomos atvejų. Ši liga kerta tiek vaikams, tiek darbingo ar senyvo amžiaus žmonėms.

Susirgęs limfoma jaunas žmogus nėra pasmerktas mirčiai – iki 90 procentų pacientų pasveiksta. Bet dėl piktybinių ląstelių agresyvumo ligonis gali netekti jėgų net per kelias savaites.

Gydant nuo šios ligos gali būti taikoma chemoterapija, biologinis gydymas, kai skiriama priešnavikinė imunoterapija, autologinė kaulų čiulpų transplantacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip Ukrainai laimėti karą?