Nuo kitų metų laukia permainos – kur dėsis dirbantys neįgalieji?

Neįgalieji metami už borto. Europos Sąjungos lėšomis remiamos socialinės įmonės, specialiai sukurtos neįgaliesiems dirbti, nuo 2017 metų nebegaus finansavimo. Tokia sensacinga žinia spalio pradžioje nuaidėjo per Lietuvą.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-10-20 10:35, atnaujinta 2017-05-10 13:40

Ką tai reiškia? Pasakysiu paprastai – neįgalieji, tikėtina, nebeteks darbo ne todėl, kad jie prastai dirba ar nepatenkina darbdavių lūkesčių, bet todėl, kad jų darbo vietoms pritruks finansavimo.

ES lėšos socialinėms įmonėms buvo suplanuotos pagal 2014-2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos priemonę „Parama neįgaliesiems socialinėse įmonėse“.

Šiai priemonei įgyvendinti buvo numatyta 35,3 mln. eurų. Visos šios ES lėšos panaudotos neįgaliųjų darbo vietų subsidijavimui socialinėse įmonėse per 2014-2016 metus.

Dabar įsigilinkime – šešeriems metams skirtos lėšos, daugiau nei 35 milijonai eurų, panaudotos per dvejus metus.

Man taip norėtųsi tikėti, kad už juos buvo sukurtos ypatingos darbo vietos arba mokamos milžiniškos algos neįgaliesiems. Tiesa, kiek pažįstu žmonių, dirbančių socialinėse įmonėse, niekas nepasigyrė uždirbęs milijonus arba turintis įspūdingą darbo vietą. Tarp jų ir mano tėvelis.

Jis daugiau nei dešimtmetį yra neįgalus ir jau daugiau nei kelerius metus dirba socialinėje įmonėje. Kas bus, jei nuo kitų metų jis nebeteks darbo vietos?

Jaunas, stiprus, pagal savo galimybes galintis ir norintis dirbti vyras taps išlaikytiniu, nors dabar pats išlaiko šeimą.

Ar jis susiras darbą kitur? Vargu. Tikėtina, kad nei jis, nei kiti žmonės, turintys tam tikrą neįgalumą, nėra reikalingi įmonėse, kuriose darbinami sveikieji. Ką jau kalbėti apie tai, kad net ir pastarieji Lietuvoje kartais pritrūksta darbo ir turi gyventi pusbadžiu.

Tad kur dėsis neįgalieji ir kam jie bus reikalingi?

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai tvirtina, kad nėra viskas taip blogai. Jie teigė, kad ir kitais metais socialinės įmonės gaus finansavimą – tiesa, jis tesieks vos kiek daugiau nei 6 milijonus eurų.

Pinigai bus imami iš valstybės biudžeto ir jų pakaks tik pirmajam 2017-ųjų metų ketvirčiui.

Mane šios ministerijos atstovai patikino, kad neįgalieji neturėtų likti be darbo vietų ir kad klausimas bus sprendžiamas su Finansų ministerija.

Šiuo metu, kaip teigė ministerijos atstovai, yra pateiktas klausimas raštu finansų ministrei ir Ministrui Pirmininkui dėl papildomų Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos biudžeto projekto asignavimų.

Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarija Ministro Pirmininko pavedimu paprašė Finansų ministerijos išnagrinėti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos rašte keliamus klausimus dėl 2017 metų valstybės biudžeto projekto asignavimų rengiant ir teikiant Vyriausybei 2017 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projektą.

Šiuo metu yra laukiama sprendimo iš Finansų ministerijos. Kol kas sunku pasakyti, kas laukia neįgaliųjų. Nors, pripažinsiu, nuotaikos tarp šių žmonių gerokai suprastėjusios.

Jeigu dar prieš metus buvo teigiama, kad socialinių įmonių Lietuvoje sparčiai daugės, tai visai neseniai socialinių įmonių asociacijos „Kylanti gervė“ vadovas Alfredas Vibrys man patvirtino, kad jeigu įmonės nebegaus numatyto finansavimo, jos tiesiog bankrutuos, o naujos neišgalės susikurti. Tiesiogiai dėl šios priežasties nukentės neįgalieji.

Man labai skaudu dėl kiekvieno neįgalaus žmogaus. Nesvarbu, neįgalumas įgimtas ar įgytas.

Skaudu, nes pati savomis akimis mačiau neįgaliojo integraciją – ji buvo skausminga ir sunki ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai.

Būsiu atvira – noriu, kad atsakingi asmenys suprastų, jog neįgaliesiems reikalingi ne tik papildomi įvažiavimai į parduotuves ar specialiai jiems pritaikyti šaligatviai, bet ir darbo vietos.

Nors ir banalu, tačiau tiesa yra tokia: tik dirbdami ir būdami tarp žmonių, neįgalieji integruosis į visuomenę ir nebesijaus atskirti nuo sveikųjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: prasideda „Eurovizija“ – kas laimės ir kur bus Lietuva?