Vaikų kalėdinis prašymas tėčiui išspaudė ašaras

Vyras, sergantis sunkia vėžio forma, prabilo apie graudžią akimirką, kuomet jo vaikai Kalėdoms prašė ne žaislų, o to, kad tėtis šventes sutiktų su jais ir būtų sveikas.

 36-erių metų Matthew Donsui buvo pasakyta, jog gyventi liko ne daugiau nei 12 savaičių.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 36-erių metų Matthew Donsui buvo pasakyta, jog gyventi liko ne daugiau nei 12 savaičių.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 36-erių metų Matthew Donsui buvo pasakyta, jog gyventi liko ne daugiau nei 12 savaičių.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 36-erių metų Matthew Donsui buvo pasakyta, jog gyventi liko ne daugiau nei 12 savaičių.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 36-erių metų Matthew Donsui buvo pasakyta, jog gyventi liko ne daugiau nei 12 savaičių.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 36-erių metų Matthew Donsui buvo pasakyta, jog gyventi liko ne daugiau nei 12 savaičių.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-12-14 15:15

Diagnozavus žarnyno vėžį ir jo išplitimą į kitus organus, 36-erių metų Matthew Donsui buvo pasakyta, jog gyventi liko ne daugiau nei 12 savaičių. Vyras nežinojo, kaip šią siaubingą žinią reikės pranešti jo dukrai Jessicai (4 m.) ir sūnui Edwardui (8 m.).

Nuo dienos, kai sužinojo apie savo ligą, anglų kalbos mokytoju dirbantis Matthew iš visai nepažįstamų žmonių sulaukė net 50000 svarų sterlingų (56800 eurų) paramos. Ši pinigų suma buvo skirta imunoterapiniam gydymui, kuris padėjo perpus sumažinti auglius ir suteikė šansą ilgiau pabūti su savo vaikais.

Šiuo metu jis prašo nepažįstamųjų padėti jam surinkti 30000 svarų sterlingų (34000 eurų), kurie bus skirti protonų terapijai Japonijoje. Šis gydymas, kaip teigiama, padėjo išgelbėti mažylio Ashya Kingo (5 m.) gyvybę. Berniukas sirgo smegenų vėžiu. Britanijos gydytojai nebežinojo, kaip padėti šiam ligoniui, todėl neliko nieko kito, kaip tik kreiptis į Prahoje šį gydymą taikančius gydytojus.

Žarnyno vėžys yra 4 dažniausiai diagnozuojama vėžio forma Didžiojoje Britanijoje. Jį lenkia tik krūties, prostatos ir plaučių vėžys. Kasmet ši liga diagnozuojama 41 tūkst. žmonių.

Kas bus, jei ir mamytė mirs?

Matthew, kuris yra kilęs iš Norvičo miesto Anglijoje, šiuo metu su žmona Chikako gyvenantis Japonijoje, sakė: „Žinia apie vėžį mane pribloškė. Sunkiausia buvo apie tai pranešti vaikams. Jessica žino, kad jos tėtis serga, ji mato, kaip man kasdien lašinama chemoterapija, tačiau ji nesupranta ligos rimtumo. Edwardas yra pakankamai didelis, kad suprastų apie mirtį. Jis klausia manęs patarimų, kaip man iškeliavus jis turėtų rūpintis mažąja sesute, kadangi tuomet jis taps vieninteliu vyru namuose. Jis taip pat domisi, kas nutiktų, jei mirtų ir mamytė? Tai stebėti yra be galo sunku.“

Matthew nuoširdžiai dėkoja visiems jam pinigus aukojusiems žmonėms, kurie prisidėjo prie ilgesnės jo gyvenimo trukmės.

„Kai tau pasako, kad mirsi nuo vėžio, pradedi daryti viską, kad kuo ilgiau pabūtum su šeima. Žinoma, jog suteikti geresnę gyvenimo kokybę nepagydoma vėžio forma sergančiam asmeniui kainuoja labai daug, tačiau neįmanoma įkainoti to, jog vaikai dar 6 mėnesius turės tėtį. Laikas su vaikais, kai jų turi, yra pats brangiausias“, – teigė vyras.

Negalėjo tuo patikėti

Pernai metais liepos mėnesį vyras, lankydamasis Jungtinėje Karalystėje, ėmė viduriuoti, tačiau manė, jog tai susiję su anksčiau turėta krūtinės infekcija. Kai situacija nepagerėjo, Matthew ligoninėje atlikta kolonoskopija. Gydytojams pranešus, kad jam žarnyno vėžys, jis negalėjo patikėti tuo, ką išgirdo. Jis buvo dar pakankamai jaunas, kadangi ši liga dažniausiai diagnozuojama vyresniems kaip 60 metų žmonėms, be to, nė vienas iš jo artimųjų rato neturėjo jokių vėžinių susirgimų.

Atlikus dar daugiau tyrimų, teko susitaikyti su dar sunkesnėmis žiniomis. Vėžiniai augliai buvo išplitę į jo kepenis, limfmazgius ir pilvaplėvę.

„Pamenu, kad gydytojui pasakius, jog liga nepagydoma, negalėjau tuo patikėti. Pranešti, jog mirsiu, jis turėjo tik 5 minutes laiko. Mačiau, jog jam be galo sunku ištarti tuos žodžius. Man buvo gaila gydytojo. Taip pat ėmiau nerimauti, kaip apie tai pranešiu vaikams ir kokį vargą užkrausiu ant žmonos pečių. Pilvaplėvė yra plonytė membrana, kuri apsaugo visus organus. Jei vėžys išplito būtent ten, jį išgydyti labai sunku“, – pasakojo vyras.

Neketina pasiduoti

Nepaisant to, Matthew atsisakė pasiduoti ir prisiekė, jog padarys viską, kad galėtų kuo daugiau laiko praleisti su savo žmona bei vaikais.

Atlikus operaciją, kurios metu buvo pašalinti žarnyne bei keli limfmazgiuose atsiradę augliai, vyras ėmė gydytis chemoterapija.

„Pasirodo, gydant kai kurias vėžio rūšis Jungtinė Karalystė yra viena iš šalių lyderių, tačiau mano atveju tai negaliojo. Medicinos ekspertai atskleidė, jog mano rūšies vėžio čia neišgydys. Galėjau rinktis, kur gydytis – Jungtinėje Karalystėje ar Japonijoje. Nusprendžiau tai padaryti Japonijoje, kadangi šioje šalyje sveikatos priežiūra yra tikrai aukšto lygio, nereikia laukti eilėse“, – sakė Matthew.

Taigi, pavykus pinigų rinkimo akcijai, Matthew atlikta imunoterapija, kuri Japonijoje kainuoja maždaug 2000 svarų sterlingų (2300 eurų). Tai gana naujas gydymo būdas, kurio metu „pažadinama“ paciento imuninė sistema, ji priverčiama kovoti su organizmą užkariavusiu vėžiu.

„Šis gydymas man buvo atliekamas vieną kartą per mėnesį arba tada, kada galėdavau sau tai leisti. Neseniai atlikti tyrimai parodė, jog perpus sumažėjo kepenyse esantis 7,5 cm skersmens auglys, o limfmazgiuose esantys vėžiniai dariniai visai išnyko. Gydytojai yra pakankamai pozityviai nusiteikę, nes ir pilvaplėvėje esantys augliai dingo. Mano organizme iš viso buvo net 6 augliai, tačiau dabar jų liko tik 3“, – pasakojo Matthew.

Vyras tikisi, kad šiuo metu vykstančios pinigų rinkimo akcijos metu nepažįstamieji ir visi geros valios žmonės padės jam įgyvendinti tikslą ir sausio mėnesį atlikti protonų terapiją.

„Visuomet sau sakiau, kad sužinojęs, jog liga mirtina, nepasiduosiu ir išbandysiu visus naujus gydymo būdus. Turiu stengtis dėl savo žmonos ir vaikų“, – užbaigė Matthew.

Paaukoti vyro gydymui galima čia.

Parengė Edita Maračinskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.