Gausios Strumilų giminės palikuonys susitiko Dubingiuose

Prieš trejetą metų užsimezgusi bendrystės „Giminių dienos Dubingiuose“ tradicija tęsiasi. Šiemet iniciatyvos ėmėsi dubingietė, socialinės paramos centro darbuotoja Nijolė Strumilaitė-Cijūnaitienė. Suburti gausią Strumilų giminę paskatino aistringo genealogijos tyrinėtojo, jos giminaičio Arūno Cijunaičio žinios apie Dubingių krašto šeimų kilmę.

 Strumilos – viena gausiausių Dubingių krašto genčių.
 Strumilos – viena gausiausių Dubingių krašto genčių.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 20, 2018, 10:10 AM

Prieš dešimtmetį pradėjęs domėtis genealogija A. Cijunaitis šiandien tam skiria bene visą savo laisvalaikį. Tyrimų šerdis – Dubingių parapija. Iš šio krašto kilęs tyrinėtojas demografiškai rekonstruoja tėviškės istoriją, rinkdamas faktus iš archyvinių XVIII-XX a. I pusės dokumentų. Pasak A. Cijunaičio, 1795 m. surašymo duomenimis Dubingių parapijoje buvo apie 2300 gyventojų ir iki XIX a. pabaigos šis skaičius nuolatos augo. Labiausiai paplitę Dubingių krašte yra Giedrių, Kerulių, Meilūnų, Cijunaičių, Trumpakojų giminės.

„Strumilos – viena gausiausių Dubingių krašto genčių. Mano žiniomis, su šia gimine susiję 537 asmenys, Strumilų genealoginis medis apima net 11 kartų. Kiekvienoje kartoje būta gausių šeimų, pavyzdžiui 10 vaikų sulaukęs protėvis Feliksas Strumila savo kilmės šakoje turi 161, o Jonas Strumila – net 387 tiesioginius palikuonis. Suskaičiavome, jog šiandien istorinėje tėvonijoje Dubingiuose gyvena septynios Strumilų giminės šeimos“, – tyrimo žiniomis dalinasi A. Cijunaitis.

Į Nijolės Strumilaitės-Cijūnaitienės kvietimą atsiliepė ir į susitikimą Dubingių mokykloje sugužėjo daugiau nei 50 giminaičių iš aštuonių Strumilų šeimos atšakų. Sveikindama susirinkusius, susitikimo iniciatorė priminė bendrystės tikslą: „Šiandien tapo įprasta, kad giminės susitinka tik per laidotuves, todėl nenuostabu, jog trečios ar ketvirtos kartos giminės nebepažįsta vieni kitų. Žmonės nugyvenę 50-60 metų supranta, kad didžiausia gyvenimo vertybė – draugiška giminė, brolių ir seserų vaikai, dėdės, tetos, klegantis anūkų ir proanūkių pulkelis. Giminių susitikimas – tai galimybė sugrįžti į tėviškę, prie šeimos ištakų, pajusti laiko tėkmę, paliesti vienas kitą rankomis, žodžiais ir širdimi“.

Šiandien žmonės vis labiau gręžiasi į kilmės ištakas, nori kuo daugiau sužinoti apie protėvius, surasti giminaičius. Susirinkusius Strumilų giminės atstovus A. Cijunaitis supažindino su genealogijos pagrindais, patarė kaip savarankiškai pradėti ieškoti kilmės ar giminystės ryšių, pasidalino senųjų raštų skaitymo patirtimi. Tokios edukacinės krypties laikomasi nuo pat pirmojo renginio, vykusio 2016 metais, kai A. Cijunaičio kvietimu susirinko Dubingių krašto Cijunaičiai. 2017 m. Dubingiuose rinkosi Giedrių ir Kerulių giminės.

Giminių dienų Dubingiuose sumanytoja yra menotyrininkė dr. Aurelija Rusteikienė ir jau treti metai drauge su A. Cijunaičiu vysto Dubingių krašto giminių bendravimo tradiciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.