Šeimos drama: vyras padėjo seseriai, o ši jį pažemino ir išdavė

Giedrius, prie šešiasdešimties priartėjęs vyriškis iš vieno provincijos miesto, niekaip negali užmiršti istorijos, pasibaigusios dar 2005 m. Pasak jo, iki tol jis dešimtį metų, sesers Kristinos paprašytas, Vokietijoje augino savo dukterėčią Gretą (visų herojų vardai pakeisti, redakcijai žinomi). Sesuo jam esą liko skolinga už atliktą darbą 90 000 eurų, ir jis dar nepraradęs vilties tuos pinigus atgauti.

Sesuo pasikvietė brolį į svečius, prašydama pagalbos prižiūrint vaikelį.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Sesuo pasikvietė brolį į svečius, prašydama pagalbos prižiūrint vaikelį.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2018, 9:33 PM

Vyras šią savo istoriją intensyviai viešina feisbuke ir veržiasi ją pasakoti žiniasklaidai. Pasak jo, viskas prasidėjo dar 1995 m., kai jo sesuo, seniau išvykusi į Vokietiją ir ten sukūrusi šeimą, susilaukė dukros. Ji pasikvietė brolį į svečius, kad padėtų prižiūrėti vaikelį. Už tai žadėjo mokėti po 2000 markių (ty., 1000 eurų) per mėnesį. Be to, žadėjo apmokėti kelionės išlaidas ir draudimą.

Pasak Giedriaus, jis norėjo pasiūlymo atsisakyti, sakydamas, kad turi gerai apmokamą darbą Lietuvoje, o vaikų, pats neturėdamas šeimos, prižiūrėti nemoka. Visgi pasidavė sesers įkalbinėjimams ir iškeliavo.

„Man ten parodė, kaip pakeisti „pampersą“, kaip padaryti mišinuko ir įduoti buteliuką (savo pieno sesuo neturėjo) – ir pramokau tuo vaikeliu rūpintis. Netrukus jau ir su vežimėliu po lauką ją vežiodavau. Gretute taip ir rūpinausi nuo 1 mėnesio iki 10 metų amžiaus. Aišku, tos priežiūros daugiau reikėjo, kai ji buvo maža. Bet ir kai iškeliavo į mokyklą, aš ją ten nuvesdavau – tėvai rytais ruošdavosi į savo darbus – ir iš ten parvesdavau. Be to, kelis metus kiekvieną antradienį ją vedžiojau į baleto pamokas“, – pasakojo vyras.

Jau po trijų mėnesių buvimo pas seserį jis turėjo grįžti į Lietuvą prasitęsti Vokietijos vizos – tokia tuo metu buvusi tvarka, – taigi paprašė jos atlygio už darbą. Sesuo pasiteisino, kad šiuo metu pinigų neturi, taigi sumokės vėliau. „Dar papriekaištavo, argi ja, savo seserimi, nepasitikiu, taigi sutikau palaukti“, – pasakojo vyras.

Tokių kelionių į Lietuvą, taip pat draudimo išlaidų būta ir daugiau, bet, pasak vyro, sesuo tik kartą per visą dešimtmetį jam apmokėjo draudimo išlaidas. Ir vis sakė, kad tikrai sumokės, kai pinigų turės daugiau. O kol kas jam nieko nemokėjo už vaiko priežiūrą, bet dar ir priprašė padėti namo statybose.

Pasak vyro, taip be atlygio jis ir dirbo visą dešimtį metų. Kartą seseriai net paskolino 1000 eurų automobilio pirkimui ir ji jų vėliau negrąžino, dar 160 eurų paskolino skalbimo mašinos pirkimui.

Brolio kantrybė baigėsi tik 2005 m., tada, kai iš spintoje jo laikytos piniginės, kai jo nebuvo namuose, sesuo pavogė 400 eurų kontrabandinių cigarečių pirkimui.

O iš kur pas vyrą buvo tokie pinigai, jeigu jis jokios algos už darbą negaudavo? „Kai dukterėčia paaugo, laiko turėjau daugiau, taigi pradėjau dirbti sodininku pas vieną gydytoją. Turiu prisipažinti, kad dirbau nelegaliai. Kai tas gydytojas pamatė, kad dirbu gerai, rekomendavo keliems kitiems kolegoms, ir jau galėjau neblogai uždirbti. O darbas nebuvo sunkus – kartą per savaitę nušienauti žolę, nuravėti piktžoles ir panašiai“, – pasakojo Giedrius.

Sesuo – aferistė?

Pasak pašnekovo, jis visus tuos dešimtį metų tikėjo, kad sesuo kada nors, atėjus geresniam laikui, jam atlygį už darbą sumokės. O jei tuo ir suabejodavo, Kristinos namuose jį sulaikydavo tai, kad Lietuvoje neturi darbo, be to, jis buvo labai prisirišęs prie savo dukterėčios.

„Aš tapau Gretutės krikšto tėvu, buvome tikrai artimi. Būdavo, ji prie manęs prisiglaudžia ir sako, kad mane labai myli... Su mama ir tėčiu ji kalbėdavosi vokiškai, o aš ją išmokiau lietuvių kalbos. Tiesa, būdavo ir taip, kad ji iškeldavo skandalą, jog būtinai nori kokių ledų ar pyragėlio, ir aš jai jį nupirkdavau už savo pinigus – tėvai ir tam neduodavo lėšų. Esu jai pirkęs ir knygelių“, – sakė Giedrius.

Vyras turi sąsiuvinį, kuriame yra stropiai suregistravęs visas savo išlaidas. Jo teigimu, sesuo jam per dešimtį metų liko skolinga 83 000 eurų už darbą. Kelionės į Vokietiją per tiek metų jam kainavusios 1490 eurų, o draudimas – 3760 eurų. Grynaisiais pinigais jis Kristinai iš viso paskolino 3115 eurų. Taigi bendra skolos suma viršija 90 000 eurų. „Mano sesuo – tikra aferistė“, – sakė vyras.

Nuo 2005 m., kai po vagystės su seserimi susipyko, jis jos taip ir nematė, Vokietijoje nesilankė. Dukterėčią, jai paūgėjus, buvo susiradęs feisbuke, ten su ja bendravo, tačiau vėliau mergina jį užblokavo. Giedriaus tikinimu, tai nutiko, įsikišus jos tėvams.

Pagaliau prieita iki teismo

Dabar vyras, taip ir nesukūręs šeimos, Lietuvos provincijoje dirba apdailininku – tinkuoja, dažo sienas. Jam apmaudu ir dėl to, kad jam, dešimtmetį pradirbusiam nelegaliai, dabar bus skaičiuojamas daug mažesnis darbo stažas, kai netrukus ateis laikas pensijai.

Vyras apibendrino: „Sesuo man yra skolinga didelę pinigų sumą, ir, užuot juos grąžinusi, dar padavė mane į teismą dėl garbės ir orumo pažeidimo – neva aš ją įžeidinėju. O aš tiesiog feisbuke parašiau šią istoriją, kurią ir jums papasakojau.“

Pats sesers į teismą paduoti jis nesiryžo, nes norėjo sutarti gražiai, be to, neturėjo dokumentų, kuriais galėtų patvirtinti, jog tikrai pas ją dirbo – juk tą darė žodiniu susitarimu. Dabar, jo teigimu, sesuo net neigia faktą, kad jis gyveno pas ją Vokietijoje.

Pasak Giedriaus, visa tai pasakoti jis nusiteikęs ne tik todėl, kad nori paraginti seserį grąžinti skolą, bet ir todėl, kad kitus žmones įspėtų, jog nereikia pernelyg pasitikėti net artimiausiais giminėmis, nes nežinia, kaip viskas gali pakrypti, jei sutiksite jiems padėti.

Brolis viską išsigalvojo?

Kai Lrytas.lt žurnalistė telefonu susisiekė su Giedriaus seserimi, išgirdo visai kitokią įvykių versiją: „Nesąmonė, kad jūs sugalvojote aprašyti šitą jo išgalvotą istoriją. Jis yra psichiškai nesveikas žmogus, prisigalvoja visokių nesąmonių, dėl to ir aš, ir mūsų mama nuo jo esame atsiribojusios...

Jis iš tikrųjų gyveno pas mane Vokietijoje, bet jis atvažiavo, nes pats norėjo čia susirasti darbą. Ir jį radęs, jis mano namuose gyveno nemokamai, valgė mano maistą. O vaiką pažiūrėdavo tik retkarčiais, kai paprašydavau, pavyzdžiui, kai važiuodavau į parduotuvę. Buvau motinystės atostogose ir savo dukrą auginau pati iki trejų metų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.