Gaisre mamos netekusių mažylių pinigus pasigviešė nesąžiningi pardavėjai

Gaisre žuvusios moters vaikai, išgelbėti kaimyno, galėjo atsidurti globos namuose, tačiau geradariai paaukojo tiek, kad broliams buvo nupirktas butas. Tiesa, pasitaikė ir nesąžiningų bei pavydžių asmenų.

 Šiame name praėjusiais metais gaisre žuvo jauna moteris, jos vaikus išgelbėjo kaimynas.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
 Šiame name praėjusiais metais gaisre žuvo jauna moteris, jos vaikus išgelbėjo kaimynas.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
I.Viliūšienė.
I.Viliūšienė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 4, 2019, 2:53 PM, atnaujinta Jan 4, 2019, 4:36 PM

Prieš metus gruodį nuošalioje Gelgaudiškio (Šakių r.) gatvėje užsiliepsnojo namas, kuriame gyveno 24 metų Kristina bei du jos 3 ir 4 metų sūnūs. Juos čia prieš savaitę buvo priėmęs palyginti prastos reputacijos vyras.

Atskubėję kaimynystėje gyvenantys sutuoktiniai Rasa ir Artūras Misevičiai spėjo iš degančio namo per langą iškelti berniukus.

Viduje buvo girdėti Kristinos aimanos, tačiau dėl didžiulės ugnies iki jos buvo neįmanoma prasibrauti.

Moters kūną ugniagesiai rado prie kambario durų.

Močiutės būstas neįtiko

Žuvusios moters berniukai yra skirtingų tėvų, kurie, ko gero, nelabai domėjosi savo atžalomis.

Seniūnijos darbuotojai sakė, kad buvo problemų ir su Kristina.

Jauna moteris kartais pradingdavo vaikus palikusi savo motinai Vilmai. Kai buvo imta galvoti, kas globos našlaičius, visų akys nukrypo į ją.

Moters gyvenime buvo klaidų, netekčių ir skausmo, bet dukros vaikais ji rūpinosi, kaip sugebėjo.

Kai savivaldybės darbuotojai pasidomėjo, kokios našlaičių gyvenimo sąlygos būtų močiutės namuose, kilo problema – moters būstas buvo apgailėtinos būklės.

Tada iniciatyvos ėmėsi Šakiuose įsikūręs paramos ir pagalbos fondas „Gera dalytis“. Jo darbuotoja Inesa Viliūšienė apie berniukus ištikusią nelaimę paskelbė socialiniame tinkle.

„Iš pradžių tikėjomės, kad surinksime bent šiek tiek pinigų ir remontuosime močiutės būstą. Po mūsų paskelbtos žinios apie renkamą pagalbą pasipylė skambučiai, net kaito telefonas.

Fondo sąskaitoje greitai atsirado 6 tūkst. eurų. Supratome, kad galime vaikams nupirkti butą.

Kai pradėjome miestelyje dairytis tinkamo būsto, sąskaitoje jau turėjome 9100 eurų“, – džiaugėsi geradarių dosnumu moteris.

Rankpinigių vis dar neatgavo

Fonde dirbantis Mindaugas Tarnauskas surado parduodamą butą Gelgaudiškyje. Jo savininkai gyveno kitur, bute buvo registruoti jame negyvenantys jų vaikai.

Mindaugas pardavėjams įteikė rankpinigius – 600 eurų – ir sutarė, kad savininkai sutvarkys buto dokumentus, išregistruos savo vaikus.

Slinko savaitės ir mėnesiai, tačiau buto pardavėjai netvarkė jokių dokumentų. Tuomet neapsikentęs M.Tarnauskas paprašė, kad būtų grąžinti rankpinigiai.

„Neatidavė, vis žadėjo neva kitą savaitę. Tai tęsiasi jau metus.

Nesinori bylinėtis, vis dar tikiuosi, kad pinigus tie žmonės grąžins. Kadangi šie 600 eurų buvo iš fondo sąskaitos, paaukoti žmonių, kad nebūtų nesusipratimų, šią sumą į fondą pervedžiau iš asmeninių lėšų“, – pasakojo Mindaugas apie nemalonią patirtį.

Surado sąžiningą pardavėją

Galų gale miestelyje pavyko rasti sąžiningus būsto pardavėjus.

Fondas už 6500 eurų nupirko prie mokyklos ir Gelgaudiškio dvaro bei gražaus parko esantį dviejų kambarių butą, jame pakeitė langus, nupirko viryklę, virtuvės komplektą.

„Berniukų močiutė daug dirbo naujame bute. Jai padėjo broliai su šeimomis. Močiutė baigė globos kursus ir dabar laukia teismo sprendimo dėl nuolatinės anūkų globos“, – pasakojo Inesa.

Į fondo pagalbos prašymą atsiliepė daugybė užsienyje gyvenančių lietuvių. Keli šimtai eurų į fondo sąskaitą atkeliavo net iš JAV. Geradariai aukojo pinigų ir įvairių daiktų, domėjosi vaikų likimu.

Žeidžia pavyduolių replikos

Inesa ir Mindaugas, rūpindamiesi našlaičių reikalais, buvo priblokšti kai kurių žmonių priešiškumo.

„Tulžingas replikas daugiausia liejo vidutinio ir vyresnio amžiaus žmonės“, – apie karčią patirtį pasakojo Mindaugas.

Jis ne kartą lankėsi remontuojamame berniukų bute, susidūrė ir su kaimynais. Keli jų rūgščiais veidais Mindaugo teiravosi: „Ką čia mums atkelia?“

„Sakau, vaikus atkeliame. Kur, jūsų manymu, juos reikia dėti? Į globos namus? Tada tyli. Butas kol kas registruotas fondo vardu. Taip darėme, kad močiutė su vaikais greičiau įsikurtų. Butas bus perrašytas berniukų vardu, tegu niekas neabejoja“, – sakė Mindaugas.

Inesa pasakojo, kad našlaičius apsiėmusi globoti močiutė ne kartą miestelyje buvo užgauliai užkabinėjama, pašiepiama.

„Dabar, kai socialiniuose tinkluose paskelbiame, kam ir kokia pagalba reikalinga, mėtome pėdas – žmones apibūdiname taip, kad jie nebūtų atpažįstami aplinkiniams, nes tvyro baisus pavydas“, – apgailestavo Inesa.

Močiutė su savo sūnumi ir našlaičiais anūkais šventes sutiko naujame būste, bet problemos nesibaigė. Mažasis berniukas gaisro neprisimena, o vyresnėlis dar vis sapnuoja liepsnas, klykia naktimis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.