Lazdijiškis pyksta: kodėl vaiką leido pavadinti Liuciferiu, o jo vardą atmetė?

Šiuo metu Lazdijuose gyvenančiam Veronui Gopanui (51 m.) tokio originalaus vardo per maža – jis savo senąjį įprastą vardą norėjo pasikeisti į Veroną Demoną Gopaną, tačiau antrąjį vardą suteikti jam atsisakyta, argumentuojant tuo, kad jis reiškia velnią.

 Vyras, norėjęs tapti Demonu.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Vyras, norėjęs tapti Demonu.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Senovės graikų mitologijoje demonu vadinta dvasia, gera arba pikta, padedanti arba trukdanti žmogui įgyvendinti savo sumanymus.<br> 123rf nuotr.
Senovės graikų mitologijoje demonu vadinta dvasia, gera arba pikta, padedanti arba trukdanti žmogui įgyvendinti savo sumanymus.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 12, 2019, 10:03 PM, atnaujinta Feb 13, 2019, 12:49 PM

Veronas supyko, perskaitęs lrytas.lt vardai-stulbina-nuo-vieno-net-stingsta-kraujas-9160571/"="">vardai-stulbina-nuo-vieno-net-stingsta-kraujas-9160571/"" target="_blank">straipsnį apie naujus vaikų vardus, kuriame minėta, kad vienam berniukui suteiktas vardas Lucifer.

„Jeigu man neleista pasivadinti Demonu, tai kodėl kitam žmogui leista vadintas Liuciferiu?“ – retoriškai klausė vyras. Ir pridūrė, kad visko taip nepaliks, bandys aiškintis toliau ir vardą keistis iš naujo.

Mintis pasikeisti vardą ir pavardę jam kilo prieš porą metų, būnant įkalinimo įstaigoje. Iš jos išėjo 2018 m. pradžioje, išbuvęs ten 2 metus ir 2 mėnesius. Ten buvo atsidūręs pirmą kartą, jo teigimu, buvo nuteistas už tai, kad legaliai laikomu ginklu pasipriešino užpuolikui.

„Nusprendžiau, kad išėjęs į laisvę noriu pradėti naują gyvenimą ir tapti nauju žmogumi. Įkalinimo įstaigoje numečiau 30 kg, taip pat užsinorėjau pasikeisti vardą ir pavardę. Mano mama iki santuokos buvo Veronika Gopanaitė, vardas Veronikas man skambėjo keistai, tad pasirinkau vardą Veronas, o antras vardas turėjo būti Demonas. Kai jį duoti man atsisakė, norėjau tapti bent jau Veron Gopan, bet man sakyta, kad prie pavardės turi būti galūnė -as. Veron Gopanas būtų skambėję itin keistai, tad galūnes pridėjau prie abiejų“, – aiškino pašnekovas.

Savo ankstesnio vardo ir pavardės nurodyti jis nenorėjo, bet Lrytas.lt redakcijai jie žinomi ir galime patikinti, kad tai visai paprastas lietuviškas vardas ir pavardė. Pasiryžęs juos keisti, vyras dar paklausė savo tėvo nuomonės (jo motina seniai mirusi), ir tas neprieštaravo.

Kodėl visgi jam norėjosi antro vardo Demonas? „Man atrodo, kad demonas mane valdo ir man padeda. Mano mintys kartais nesuderinamos su poreikiais“, – sakė vyras ir patikino, kad nejuokauja. Pridūrė, kad jam buvo atlikta ir psichiatrijos ekspertizė, konstatuota, kad jis sveikas.

Vyras svarstė, kad Lietuvoje valstybinės religijos nėra, tad niekas negali ir nustatyti, kad šv. Petras ar šv. Jonas yra geri šventi vardai, o vardas Demonas – blogas. „Kas gali paneigti, kad yra ir gerų demonų? Be to, ES įstatymai visiems žmonėms garantuoja teisę į saviraišką, o juk mano vardas ir būtų mano saviraiškos dalis“, – tikino vyras, norėjęs tapti Demonu.

Dar jis pastebėjo, kad lietuviams būdingi dvigubi standartai – neretai jie ant automobilio užsideda numerį 666, vadinamąjį šėtono skaičių, o ant veidrodėlio užsikabina didelį kryžių, ir nemato tame prieštaravimo.

Gyvenimą su nauju vardu vyras pradėjo dar neseniai, bet gali būti, kad tapus kitu žmogumi jam sekasi geriau – seniau santykiai su moterimis klostėsi prastai, o šiuo metu situacija gera.

Pašnekovas neabejojo, kad pakeitus vardą ir pavardę panaikinami visi iki tol žmogų lydėję užkerėjimai, o jis neabejoja, kad jis, kaip ir jo mama, seniau buvo prakeikti.

Kuo Liuciferis geresnis už demoną?

Vilniaus miesto savivaldybės Teisės departamento Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Ilona Jurgutienė paaiškino: „Teisės akte numatyta, kad pasirinktas vardas, į kurį keičiamas turimas vardas, turi atitikti pareiškėjo lytį, neprieštarauti gerai moralei ir viešajai tvarkai.

Vardas Lucifer yra hebrajų kilmės ir jo reikšmė yra „šviesos nešėjas“.

Demonas nėra užfiksuotas kaip vardas ir įvairiose religijose tai yra dvasinė būtybė, užimanti tarpinę padėtį tarp dievo ir žmogaus, dažniausiai veikianti žmogaus nenaudai. Taigi manytina, kad toks vardas prieštarautų gerai moralei.

Civilinės metrikacijos įstaigai kilus neaiškumų dėl asmenvardžių rašybos / darybos, turi būti prašoma Valstybinės lietuvių kalbos komisijos išvados ir tokiu atveju vadovaujamasi komisijos rekomendacijomis.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.