Holivudo žvaigždė pagavo jau antrą sėkmės bangą

Ankstyvas pripažinimas Holivude, „Oskaro“ nominacija, o paskui netikėtas išvykimas į Didžiąją Britaniją. Vyras, vaikai, ir atrodė, kad antrosios sėkmės bangos nebebus. Bet perkopusi 50-metį Elizabeth McGovern (58 m.) staiga tapo Grantamo grafo žmona seriale „Dauntono abatija“. Nė vienas britų televizijos projektas dar nėra gavęs tiek „Emmy“ apdovanojimų – buvo nominuotas 68 kartus ir pelnė 15 statulėlių.

E.McGovern dažnai teiraujamasi, kokia jos 27 metus trunkančios darnios santuokos su S.Curtisu paslaptis.<br>„Scanpix” nuotr.
E.McGovern dažnai teiraujamasi, kokia jos 27 metus trunkančios darnios santuokos su S.Curtisu paslaptis.<br>„Scanpix” nuotr.
E.McGovern buvo sunkoka prisitaikyti prie britų tradicijų, pavyzdžiui, atprasti juoktis ne laiku ir ne vietoje.<br>„Scanpix” nuotr.
E.McGovern buvo sunkoka prisitaikyti prie britų tradicijų, pavyzdžiui, atprasti juoktis ne laiku ir ne vietoje.<br>„Scanpix” nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 30, 2019, 2:19 PM

Serialo „Dauntono abatija“ autorius – baronas Julianas Fellowesas, senovinės pilies šeimininkas ir senos giminės palikuonis. Jis – ir Didžiosios Britanijos konservatorių partijos atstovas Parlamento Lordų Rūmuose – kaip ir Grantamo grafas iš „Dauntono abatijos“.

J.Fellowesas asmeniškai nepažinojo E.McGovern, tačiau matė 2008-aisiais jos vyro Simono Curtiso nufilmuotoje komedijoje „Užšaldymas“.

Serialas pasakoja istoriją senstančios amerikiečių aktorės, „Oskaro“ nominantės, kuri gyvena Londone ir žūtbūt stengiasi susirasti bet kokį darbą.

Šiame projekte E.McGovern ir Hugh Bonneville’is pirmą kartą tapo sutuoktiniais. Jis „Dauntono abatijoje“ vėl suvaidino jos vyrą – Grantamo grafą Robertą.

Pilis, kur rutuliojasi dramatiški aristokratų šeimos įvykiai, filmuota didžiuliame Haiklero dvare. Jo savininkas – aštuntasis grafas Carnarvonas, kurio giminės istorija prasideda nuo XVII amžiaus.

Dabartinio pilies savininko sūnus 1969–2001 m. tarnavo Didžiosios Britanijos karalienei Elizabeth II – rengė žirgų lenktynes. Dabar Haiklero dvaras atrodo taip, kaip XIX amžiuje buvo perstatytas žymaus karalienės Viktorijos epochos architekto sero Charleso Barry.

Jo menėse daug Renesanso meistrų originalų, senovinių gobelenų ir egiptiečių radinių.

Nieko nuostabaus. Penktasis grafas Carnarvonas draugavo su Howardu Carteriu. Jis 1922 metais atrado Egipto faraono Tutanchamono kapavietę. Aristokratas lydėjo mokslininką į ekspediciją, tapusią pasaulio sensacija. Neatsitiktinai pagrindinio „Dauntono abatijos“ herojaus šunys turi egiptietiškus vardus.

E.McGovern ne kartą susimąstė, kodėl „Dauntono abatija“ turėjo tokį didžiulį pasisekimą. Didžiojoje Britanijoje vieną seriją vidutiniškai žiūrėjo 17 milijonų žiūrovų. Šeimos ar kompanijos sekmadieniais rinkdavosi prie televizoriaus.

Gal nuo chaotiškos realybės pavargę žmonės ilgisi to pasaulio, kuris visiems laikams nugrimzdo į praeitį? Lėto, nuobodaus, patikimo – bent išoriškai – pasaulio, kuris remiasi tvirtomis tradicijomis.

E.McGovern tėvynainis rašytojas Francis Scottas Fitzgeraldas yra sakęs, kad Amerikoje kūrybingas žmogus negali sulaukti antrosios sėkmės.

Bet aktorė jos sulaukė. Tik po ilgokos pertraukos, bet ne mažesnės nei pirmoji.

Būdama 19-os Elizabeth metė garsiąją Julliardo mokyklą Niujorke dėl vaidmens režisūriniame Roberto Redfordo debiute „Paprasti žmonės“.

Kino juosta buvo įvertinta 4 „Oskarais“, o E.McGovern tapo įžymi. Po metų buvo nominuota aukščiausiam Amerikos kino akademijos apdovanojimui už antrojo plano vaidmenį Milošo Formano dramoje „Regtaimas“.

Apie tokią neįtikėtiną sėkmę mergina, žengianti pirmuosius žingsnius Holivude, gali tik svajoti. Paaiškėjo, kad Elizabeth tam nepasirengusi, – visi staiga apie ją pradėjo šokinėti, kaišioti prie veido mikrofonus, spragsėti fotoaparatais, atkakliai kviesti į įvairius vakarėlius.

Aktorei norėjosi pasislėpti, sėdėti kamputyje, užsidaryti savo mažame paslaptingame pasaulėlyje, skaityti knygas ir būti nematomai – kaip kadaise vaikystėje.

Elizabeth gimė 1961 metais Evanstono (Ilinojaus valstija) mieste. Jos motina Katharine – anglų kalbos dėstytoja, tėvas Williamas – teisės profesorius.

Senelis Williamas – šis vardas būdavo duodamas visiems McGovernų šeimos berniukams – buvo mokslininkas tyrinėtojas. Kaip byloja šeimos legenda, jis net buvo bebaimio avantiūristo Indianos Džounso prototipas.

E.McGovern buvo dešimt metų, kai tėvas buvo pakviestas vadovauti Kalifornijos universiteto Teisės katedrai. Šeima persikėlė į Los Andželą.

Katharine su vyru nesitikėjo, kad jų vyriausia knyginė mergaitė pasirinks pramogų verslą.

Elizabeth turi seserį – rašytoją ir fondo, kuris skirtas sutrikusios raidos vaikams, steigėją – ir brolį, matematikos profesorių.

Motina nustebo, bet neprieštaravo, kai Elizabeth nusprendė vykti į Niujorką ir studijuoti Julliardo mokyklos Teatro fakultete. Tai viena prestižiškiausių meno ir muzikos mokyklų.

Tėvas tik patraukė pečiais. Su juo visada buvo nelengva bendrauti, juo labiau atvirai pasikalbėti. Jis gyveno uždarame pasaulyje, paniręs į savo paskaitas ir juridinius klausimus.

Dukters sėkmė, kai ji buvo nominuota „Oskarui“, žinoma, jį nudžiugino, bet tai atspindėjo tik kelios šykščios frazės.

1983 metais režisierius Sergio Leone pakvietė E.McGovern suvaidinti dramoje „Kartą Amerikoje“.

Juosta pasakoja apie Niujorko žydų kvartalo berniukų, tapusių gangsteriais, likimą. Elizabeth buvo pasiūlytas vaidmuo merginos, kurią visą gyvenimą myli Holivudo žvaigždės Roberto De Niro herojus.

E.McGovern miglotai prisiminė, kaip viskas įvyko. Režisierius S.Leone pakvietė aktorę į savo nuomojamą Niujorko butą pažiūrėjęs „Regtaimą“.

Keletą valandų jis detaliai pasakojo apie būsimąjį filmą: kadras po kadro, sceną po scenos. Elizabeth išėjo auštant taip ir nesužinojusi, kad aktorių atranka jau seniai vyksta. Jau dalyvavo tokios įžymybės kaip Claudia Cardinale, Geena Davis ir Liza Minnelli.

Atsisveikindamas su E.McGovern režisierius S.Leone ištarė keistą frazę: pagaliau esą šiandien jis užbaigė savo filmą. Būtent taip – ne aktorių atranką, o filmą.

Kartu su ja, aktore E.McGovern, nežinojusia jo kūrybos, nei to, kaip ilgai – visą savo gyvenimą – jis stengėsi sukurti būtent šią kino juostą!

Juostos „Kartą Amerikoje“ filmavimo aikštelėje E.McGovern buvo rimtų režisieriaus ir R.De Niro nesutarimų liudininkė. Aktorius nepritarė S.Leone pasirinkimui – E.McGovern. Tad ji negalėjo nejausti priešiško R.De Niro požiūrio. Su juo po šio filmo aktorė nebendrauja.

1984-aisiais „Lenktynių su Mėnuliu“ filmavimo aikštelėje E.McGovern susitiko su Seanu Pennu. Įsižiebė stiprus abipusis jausmas, ir 22-ejų Elizabeth susižadėjo. Bet iki altoriaus nenužengė.

Iš pradžių viskas klostėsi puikiai: abu jauni, darantys karjerą. Bet būnant su S.Pennu nebuvo galima nė sekundei atsipalaiduoti: jis gyveno ir kvėpavo drama.

Įsimylėjėliai nuolat pykosi ir taikėsi, aistros virė.

Emocinės naštos, natūralios S.Pennui, ji tiesiog neatlaikė. Nuo to laiko E.McGovern gyvenime atsirasdavo ir vėl dingdavo draugas. Bet nieko rimto.

Per visus tuos metus aktorė taip ir neprisitaikė prie naujo – žvaigždės – gyvenimo būdo. Bėgo nuo kamerų ir atsisakydavo pelningų vaidmenų dėl Niujorko ir kitų miestų teatrų scenos.

Dabar toks elgesys normalus. Anuomet tokie daug žadančios kino aktorės išsišokimai daugeliui atrodė keisti.

1991-aisiais E.McGovern sutiko būsimąjį vyrą. Britų režisierius S.Curtisas prodiusavo „Holivudo pasakų“ televizijos versiją. Jis įkalbėjo E.McGovern suvaidinti pagrindinį vaidmenį žymių britų aktorių sero Aleco Guinnesso ir Jeremy Ironso kompanijoje.

Elizabeth netikėtai susidraugavo su Simonu – su juo buvo linksma ir lengva. Pasibaigus filmavimams S.Curtisas iš Los Andželo išskrido į Niujorką.

Kai į Niujorką rengėsi ir Elizabeth, jis pasisiūlė sutikti ją oro uoste. S.Curtisas laukė keistai apsirengęs: visur kabėjo grandinėlės, kažkokie niekučiai, nusėti blizgučiais, ant kaklo – didžiulis medalionas.

„O, Dieve, už šito vyro ir ištekėsiu! Su juo būsiu iki gyvenimo pabaigos“, – netikėtai pagalvojo aktorė. Taip ir nutiko.

Netrukus Elizabeth pastojo, ir klausimas, kur gyventi, išsisprendė savaime. Ji išvyko paskui savo vyrą ir meilę. Didžiojoje Britanijoje Simono laukė darbas, o Elizabeth 1993 metais pagimdė dukterį Matildą.

Pradžioje E.McGovern labai džiaugėsi, bet vėliau ėmė liūdėti. Draugai liko Jungtinėse Valstijose, visi jos daiktai – Niujorko bute. Be to, prisitaikyti prie britų tradicijų, pavyzdžiui, atprasti juoktis ne laiku ir ne vietoje, pasirodė sunkoka.

O kava? Londone nebuvo jos mėgstamos rūšies, jos tekdavo užsisakyti iš Amerikos.

Holivudas pabėgusią E.McGovern primiršo, o Didžiojoje Britanijoje buvo per daug savų aktorių, nuolat ieškančių darbo.

Retsykiais jai tekdavo kuklūs vaidmenys televizijos projektuose, dar rečiau kine. Kad užpildytų dvasinę tuštumą, Elizabeth išmoko groti gitara.

Kol dukros miegodavo – jaunesnioji Grace gimė 1998-aisiais – ji miegamajame braukydavo gitaros stygas. Pradėjo rašyti dainas. Prie mokyklos vartų laukdama dukterų Elizabeth kūrė eilėraščius apie vidutinio amžiaus moters, motinos ir namų šeimininkės gyvenimą.

Dukterys nenorėjo matyti motinos kitokiame vaidmenyje: ji turi būti šalia, gaminti pietus, tikrinti, kaip jos atliko namų užduotis. E.McGovern noras vaidinti priešais kamerą ar išeiti į sceną nervino Matildą ir Grace.

Bet E.McGovern įkūrė roko muzikos grupę „Sadie and the Hotheads“. Iš pradžių varžėsi pasirodyti viešai, bet laikui bėgant išdrąsėjo. Ji koncertuodavo airiškose alinėse, kartą surengė gastroles po Ameriką.

Kostiuminių dramų aktorė nustebino gausią gerbėjų armiją, kai prie jos prisidėjo nauji roko muzikos aistruoliai. Į filmavimo aikštelę Elizabeth visuomet atsinešdavo gitarą.

Aktorės šeima gyvena Londono rajone Čisike, kur bohemiška aplinka susipynusi su kaimo dvasia. E.McGovern kaimynai – „Oskaro“ premijos laureatas Colinas Firthas su žmona.

Jų vaikai draugauja nuo lopšio. C.Firtho žmona italė Livia Giuggioli taip pat ne iškart įprato prie gyvenimo vyro tėvynėje.

Vienoje antikvarinių Čisiko krautuvėlių Elizabeth aptiko keletą mielų vintažo stiliaus praėjusio amžiaus daiktų. Juos nupirko ir atidavė „Dauntono abatijos“ kostiumų dailininkei Annai Robbins.

Ji prie projekto prisidėjo per penktąjį serialo sezoną ir visiškai pakeitė „Dauntono abatijos“ aktorių gyvenimą. E.McGovern su A.Robbins siejo visiškas tarpusavio supratimas.

„Dauntono abatijos“ kostiumų dailininkė peržiūrėjo šimtus fotografijų, kilometrus kronikų. E.McGovern praleido daug laiko su A.Robbins aptardama kiekvieną savo drabužio detalę.

Didžioji dalis autentiškų daiktų buvo įsigyjama aukcionuose, įvairiuose specializuotuose tinklalapiuose, antikvarinėse parduotuvėse ir iš kolekcininkų.

Kai kas buvo gaminama rankomis pagal senus piešinius ir fotografijas. Dvylika meistrų dieną ir naktį plušo tiesiog filmavimo aikštelėje ir siuvimo ceche.

Itin sudėtinga buvo dėl vintažo stiliaus siuvinėjimų. Kartais filmuojant kokią nors sceną plonyčiai siūliukai trūkdavo ir ant žemės pasipildavo karoliukai.

E.McGovern nesitikėjo, kad po „Dauntono abatijos“ sėkmės pasipils Holivudo prodiuserių skambučiai. Jie prisimins jos meistriškumą, atsiskleidusį praėjusio amžiaus 9-ajame dešimtmetyje.

Aktorė sulaukia ne vieno pasiūlymo. Juos kruopščiai peržiūri, bet į Holivudą niekada negrįš. E.McGovern laiminga savajame Čisike.

Elizabeth dažnai teiraujamasi, kokia jos 27 metus trunkančios darnios santuokos su S.Curtisu paslaptis.

„Na, visi mes žmonės. Tikriausiai Simonas kartais stebisi, kodėl vis dar esu šalia. Ypač tada, kai vos spėjusi grįžti iš „Dauntono abatijos“, kurią žiūri milijonai viso pasaulio žiūrovų, filmavimo aikštelės apsitempiu džinsus ir naktį lekiu į kokio nors vietos roko muzikos festivalio atidarymą“, – sakė aktorė.

Iš tikrųjų tvirtos sąjungos paslaptis paprasta – Elizabeth nuoširdžiai myli savo vyrą ir jį vadina stebuklu.

„Pribloškiantis, simpatiškas pūstažandis stebuklas. Nejudraus gyvenimo būdo ir papietauti ne namuose sutinka tik labai spaudžiamas“, – apie vyrą sakė E.McGovern.

Abu turi audringą temperamentą ir keistenybių, abu užsispyrę ir atkaklūs, bet mirtinai vienas prie kito prilipo, suaugo šaknimis. Elizabeth neįsivaizduoja savo gyvenimo be Simono, jų bendro juoko ir abipusės ištikimybės.

Pragyvenusi Didžiojoje Britanijoje apie 30 metų aktorė aiškiai supranta: jai labai pasisekė. Ji niekuomet nebūtų buvusi laiminga Holivude ir nesvarbu, kiek vaidmenų būtų atlikusi.

„Holivudas man netinka taip, kaip žmogui gali netikti kostiumas ar papuošalas. Nesvarbu, ar tai buvo juodas, ar baltas gyvenimo tarpsnis, visada giliai širdyje ten jaučiausi vieniša“, – prisipažino E.McGovern.

Didžiojoje Britanijoje jai patinka kolegių, ypač vyresnės kartos, – Maggie Smith, Judi Dench, Imelda Staunton – požiūris į senėjimo procesą.

Jos, priešingai nei Holivudo žvaigždės, nededa tiek pastangų, kad atrodytų jauniau. E.McGovern niekada nesuprato, kodėl reikia taip uoliai ir dažnai lankytis pas plastikos chirurgus.

„Žiūriu ekrane į lygutėlį, nė vienos raukšlelės neturinti veidą, o tada pamatau seną ranką. Ir atrodo, kad priešais – ateivis monstras. Kas sakė, kad dirbtinis jauninimas brandaus amžiaus moteriai garantuoja daugiau vaidmenų? Nieko panašaus. Holivudo prodiuseriai ieško aktorių, kurie nesigulė ant plastikos chirurgų stalo, reikalauja atrodyti natūraliai pagal savo amžių.

Kaip šaunu, kad prie „Dauntono abatijos“ moterų veidų – tiek senų, tiek jaunų – neprisilietė skalpelis“, – sakė E.McGovern.

Dabar 58-erių aktorė gyvena pagal paprastą receptą: būti laimingai, daug miegoti, gerti daugiau vandens, mažiau valgyti visokio šlamšto ir svarbiausia – neužmegzti artimų santykių su veidrodžiu. Pastaroji partnerystė, anot jos, tikrai neatveda į laimę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.