16-metis internetą užkariauja įspūdingais statiniais iš LEGO kaladėlių

Nors daugeliui LEGO konstruktoriai atrodo nerimtas ar vaikiškas užsiėmimas, tačiau 16-metis Matas Puzinas sėkmingai neigia šį stereotipą. Pirmąjį savo LEGO rinkinį gavęs vos trejų metų, dabar kolekcijoje jau turi daugiau nei 30 tūkst. kaladėlių, o iš jų konstruoja pačius netikėčiausius statinius.

Matas Puzinas.<br>lrytas.lt koliažas.
Matas Puzinas.<br>lrytas.lt koliažas.
Matas LEGO susidomėjo būdamas vos trejų.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Matas LEGO susidomėjo būdamas vos trejų.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Mato sukurtas Vytauto Didžiojo Karo muziejaus modelis iš LEGO kaladėlių.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Mato sukurtas Vytauto Didžiojo Karo muziejaus modelis iš LEGO kaladėlių.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Mato sukurtas Kauno Kristaus prisikėlimo bažnyčios modelis iš LEGO kaladėlių.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Mato sukurtas Kauno Kristaus prisikėlimo bažnyčios modelis iš LEGO kaladėlių.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Matas Puzinas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Matas Puzinas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Mato kūriniai iš LEGO kaladėlių.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Mato kūriniai iš LEGO kaladėlių.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Mato kūriniai iš LEGO kaladėlių.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Mato kūriniai iš LEGO kaladėlių.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Mato kūriniai iš LEGO kaladėlių.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Mato kūriniai iš LEGO kaladėlių.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Mato kūriniai iš LEGO kaladėlių.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Mato kūriniai iš LEGO kaladėlių.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

2022-08-31 22:18

Susižavėjimas nuo pat mažens

Matas pasakojo, kad pirmoji jo pažintis su LEGO įvyko, kai jam buvo vos treji. Žinoma, tuo metu berniukas nepuolė konstruoti įspūdingų statinių – džiaugtis rezultatais jam pagelbėjo tėvai.

„Apie LEGO konstruktorius aš sužinojau per Kalėdas, kai man buvo treji metai. Tėvai tada man padovanojo pirmąjį mano konstruktorių „LEGO Policijos nuovada“. Tuo metu aš dar nelabai supratau kaip konstruoti, skaityti instrukcijas, tad nuovadą sukonstravo mano tėvai“, – prisiminė vaikinas.

Nuo to karto Mato kolekcija pradėjo pildytis vis naujais rinkiniais, o praėjus porai metų berniukas pradėjo suprasti ne tik kaip konstruoti pagal instrukcijas, tačiau ir tai, kad statinius galima kurti ir pasitelkiant vaizduotę. Vaikinas pripažino, kad būtent pradėjus kurti pačiam ir kilo didžiausias susižavėjimas, kuris išliko iki šiol.

Nors dabar Mato kolekcijoje jau puikuojasi iš LEGO kaladėlių sukonstruoti Lietuvoje esantys pastatai, paminklai ar net raketos, tačiau pirmasis jo statinys buvo daug paprastesnis.

„Mano pirmasis statinys buvo mėlynas namelis su raudonu stogu, o jį sukonstravau kai man buvo 5 m.

Iš tiesų, tik nesenai sužinojau, kad mano LEGO kūriniai, o tarp jų ir šis namelis, buvo demonstruojami mano vaikų darželio parodose“, – pasakojo pašnekovas.

Sudėtingesnius kūrinius konstruoti pašnekovą įkvėpė „YouTube“ platformoje matyti vaizdo įrašai. Supratęs, kad daugelį dalykų gali pastatyti tiesiog naudodamasis savo vaizduote, Matas pradėjo kurti tiek statinius, tiek ir naudingus daiktus.

„Pavyzdžiui, jei man patinka koks nors filmas ar žaidimas, kuriame yra kas nors kas mane žavi: mašina, daiktas, arba koks nors veikėjas, tai žinau, kad galima sukonstruoti iš LEGO kaladėlių ir mėgautis savo kūriniu.

Taip pat su LEGO galima sukonstruoti reikalingus daiktus, pavyzdžiui, telefono laikiklį, velykinių margučių marginimo aparatą ir kitus dalykus“, – vardino vaikinas.

Norų sąrašas ilgas

Savo kolekcijoje Matas jau yra sukaupęs daugiau nei 30 tūkst. įvairiausių LEGO detalių. Kartą iš jų sumąstęs pastatyti Kauno Kristaus prisikėlimo bažnyčią, kuriai prireikė net 13,5 tūkst. detalių, vaikinas sulaukė nemažai dėmesio, todėl nusprendė, kad žinomų Lietuvos pastatų galima konstruoti ir daugiau.

„Facebook“ yra susikūrusi LEGO lietuvių entuziastų grupė. Ten ir aš dalinausi įvairiais savo LEGO kūriniais, tačiau jie nelabai sulaukė dėmesio.

Vis dėlto, prieš pusantrų metų aš su grupės nariais pasidalinau iš LEGO sukurta Kauno Kristaus prisikėlimo bažnyčia. Daugelis buvo sužavėti ja ir vienas iš grupės narių man parašė, kad jau ilgai laukė, kol kažkas pastatys kokį nors Lietuvoje esantį pastatą.

Po to karto nusprendžiau, kad reikia pamėginti konstruoti ir kitus lietuviškus pastatus, tokius kaip Vytauto Didžiojo Karo muziejus“, – prisiminė pašnekovas.

Ties šiais dviem pastatais vaikinas nesustoja ir pripažįsta, kad galvoje jau dabar sukasi naujos idėjos statiniams. Jo norų sąraše jau yra M. K. Čiurlionio dailės muziejus, Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčia, Kauno pilis, Kauno katedra ir kitų Lietuvos miestų ir miestelių pastatai. Tiesa, vaikinas kol kas nesvarsto statyti kitų pasaulio šalių pastatų.

„Kol kas neplanuoju konstruoti kitų šalių pastatų, kadangi pati LEGO įmonė yra sukūrusi nemažai įvairių pasaulio pastatų. Tačiau, jei surasiu pastatą, kuris man labai patiks, manau, imsiuosi naujos idėjos“, – pridūrė jis.

Matas taip pat jau spėjo prisidėti ir prie taip pat LEGO modelių kūrėjo Roko Mikšiūno idėjos, skirtos „Kaunas 2022“. Sukurta mozaika buvo sudėliota net iš 70 tūkst. kaladėlių, o savo raštais atkartojo istorinių Kauno centrinio pašto rūmų operacijų salės grindis.

Su hobiu nori sieti ir ateitį

Matas džiaugiasi, kad toks užsiėmimas džiugina ne tik jį patį, bet ir aplinkinius. Vaikinas sako, kad juo itin didžiuojasi jo šeima, palaikymo sulaukia ir iš draugų. Taip pat Matas ir jo kūriniai populiarėja ir socialiniuose tinkluose – „Tik Tok“ platformoje vaikinas turi jau daugiau nei 6 tūkst. sekėjų.

„Žinoma, kartais atsiranda ir žmonių, kurie mano, kad tai, ką darau, yra vaikiška ir kad turėčiau užsiimti „rimtesniais“ dalykais. Visada jiems sakau, kad neketinu atsisakyti savo aistros konstravimui, nes tai mano hobis ir pamažu tampa pajamų šaltiniu“, – atviravo jis.

Finansinę naudą pašnekovas sakė gaunantis iš laisvai samdomų darbuotojų platformos, kurioje žmonės teikia užsakymus pageidaujamiems kūriniams iš LEGO kaladėlių. Tiesa, pajamos yra ne vienintelė šio hobio teikiama nauda. Matas sako, kad ilgos valandos praleistos konstruojant turi ir kitų privalumų.

„Konstravimas man duoda daug žinių, kaip veikia aplinkoje esantys daiktai. Pavyzdžiui, jei reikia programuoti LEGO robotą, aš bandau suprasti, kaip veikia tikri robotai. Kartais LEGO kūriniuose taip pat yra naudojami ir tam tikri daiktų elementai tokie, kaip automobilio dalys ar įvairių kitų prietaisų elementai.

Reikia pripažinti, kad konstravimas man yra savotiškas atsipalaidavimo būdas, galbūt todėl ši veikla man suteikia tiek malonumo. Dažnai, kai būnu pavargęs, sėdu prie LEGO konstravimo stalo ir išlaisvinu savo mintis“, – kalbėjo jis.

Nors vaikinas dar mokosi mokykloje, tačiau jau užtikrintai galvoja apie ateitį, kurią taip pat norėtų sieti su konstruojant LEGO statinius gautais įgūdžiais.

„Baigęs mokyklą norėčiau studijuoti architektūrą. Man patinka konstruoti pastatus, todėl manau, kad architektūros mokslai man patiktų, o konstruojant LEGO, tikiu, kad išugdžiau savo erdvinį mąstymą, kuris praverstų šiose studijose.

Manau, kad šios studijos, kaip ir konstravimas iš LEGO, leis man atsiskleisti mano kūrybiškumui“, – apie ateities planus pasakojo Matas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.