Tapti garsaus restorano virėju nėra lengva – laukia ilgas kelias nuo juodžiausių darbų virtuvėje iki savarankiškos gurmaniškų patiekalų gamybos

Kviečiame užsukti į Vilniuje įsikūrusio viešbučio Hilton Garden Inn Vilnius virtuvę. Čia virtuvės šefas iš Latvijos Aleksandrs Košanskis moko tris vaikinus. Jie visi virėjo profesiją įgijo profesinio mokymo centre „Žirmūnai“, tačiau mokėsi neįprastai – didesnę dalį dienos patirties sėmėsi viešbučio restorano virtuvėje. Toks mokymosi būdas, kai iš karto ir dirbama, ir mokomasi, vadinamas pameistryste. Nemaža dalis šalies profesinių mokyklų jau pasirinko šį mokymosi būdą ir siūlo jį savo mokiniams.

Virėjai – pameistriai.
Virėjai – pameistriai.
Virėjai – pameistriai.
Virėjai – pameistriai.
Profesinio mokymo centro „Žirmūnai“ direktorius Saulius Zybartas.
Profesinio mokymo centro „Žirmūnai“ direktorius Saulius Zybartas.
Virėjai – pameistriai.
Virėjai – pameistriai.
Virėjai – pameistriai.
Virėjai – pameistriai.
Virėjas Zbignev Utovka.
Virėjas Zbignev Utovka.
Hilton Garden Inn Vilnius City Centre virtuvės gamybos vadovas Aleksandrs Košanskis.
Hilton Garden Inn Vilnius City Centre virtuvės gamybos vadovas Aleksandrs Košanskis.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jan 20, 2023, 3:28 PM

Virėjas Zbignev Utovka – tai buvęs pameistrys, kuris jau pusę metų dirba viešbučio Hilton Garden Inn Vilnius restorane „BeefRoom“. Pabaigęs mokslus profesinio mokymo centre „Žirmūnai“ ir paragavęs pameistrio duonos viešbučio restorane, vaikinas liko čia dirbti.

„Visada traukė maisto gamyba ir suvokimas, kad jei rinksiuos mokslus po 12 klasių, aš prarasiu dar du metus. Supratau, kad galiu eiti mokytis po 10 klasės, gausiu viską tą patį ir dar profesiją. Todėl nuėjau į „Žirmūnus“, apie kuriuos girdėjau tik pačius geriausius atsiliepimus: labai geri mokytojai ir puiki mokykla. Manęs neapgavo – taip ir buvo. Mokiausi du metus, o trečiais metais prasidėjo praktika. Tada mums siūlė dirbti įvairiuose restoranuose, viešbučiuose. Aš pasirinkau šitą viešbutį Hilton Garden Inn Vilnius, nes čia daug krypčių ir visada yra ko pasimokyti“, – sako pameistrys Zbignev.

Hilton Garden Inn Vilnius City Centre virtuvės gamybos vadovas Aleksandrs Košanskis sako, kad pameistrystė yra didelė dovana visiems, kas nori siekti aukštumų virtuvėje. Jo paties kelias buvo gerokai sunkesnis. Jis prisimena savo pastangas patekti į garsiausius restoranus.

„Aš rasdavau vietą, kurioje norėdavau dirbti, eidavau pas šefą ir siūlydavausi: laba diena, aš Aleksandrs, priimkite mane, prašau, į darbą. Sakydavo, gerai, pažiūrėkime, ką tu moki. Statydavo prie pačių purviniausių darbų – skųsti bulves. Buvo atvejis, kai visą savaitę aš dirbau vienas, nes kažkas susirgo, gaminau darbuotojams maistą ir dar dariau „paruoštukus“. Buvau žiauriai pervargęs, bet po savaitės atėjo šefas ir pasakė, jog norėtų, kad dirbčiau jo komandoje bei payrė. Pasirodo, aš tomis dienomis atlaikiau dviejų – trijų žmonių darbo krūvį. Aš manau, kad jeigu žmogus kažko nori, turi to siekti visomis išgalėmis“, – sako virtuvės gamybos vadovas Aleksandrs.

Aleksandrs dažnai užsuka į profesinio mokymo centrą „Žirmūnai“, kad paieškotų talentų, nes gabių žmonių reikia visiems. Profesinio mokymo centro „Žirmūnai“ direktorius Saulius Zybartas sako – norint pritraukti įmones, kad jos profesinio mokymo centruose ieškotų būsimų darbuotojų, reikia ir pačioms turėsi stiprias mokymo bazes.

„Kai dar čia nedirbau, buvau užsukęs pavalgyti ir pagalvojau, kad labai neskanu ir kad įstaiga, kuri rengia virėjus negali taip neskaniai gaminti, juk tai įstaigos veidas, o jeigu jis toks – tai taip apie ją ir bus galvojama. Vėliau nusprendėme, kad čia viską reikia pertvarkyti. Visų pirma integruoti į mokymąsi maisto gamybą ir kelti jo kokybę. Šiandien jau turime modernią virtuvę su šefais, taip pat mokomajame restorane turime mokomąjį barą, kuriame rengiami barmenai bei padavėjai“, – darbo specifika dalinosi Saulius Zybartas.

Profesinio mokymo centras „Žirmūnai“ – tai ne vien sostinėje esanti įstaiga. Egzistuoja ne vienas padalinys skirtinguose šalies miestuose, o centro direktorius sumaniai apjungia tų padalinių veiklą ir išlaikydamas tvarumo principus, ir taip formuodamas būsimų specialistų vertybes. „Vienas svarbiausių dalykų yra trumpųjų grandinių susidėliojimas: mes drauge su mokiniais užauginame produkciją, ją sandėliuojame, tuomet visa tai keliauja į Vilnių, kur mokiniai gamina maistą. Dirbame „zero waste“ – nešvaistymo principu, nes atliekas kompostuojame, kurios komposto pavidalu grįžta patręšti laukus arba šiltnamius. Taip pat turime tvaraus restorano darbuotojo programą, kurios metu mokiniai supažindinami su nešvaistymo principais darbo vietoje ir džiugu jog labai įsitraukia į šią veiklą“, – pasiektais rezultatais džiaugiasi Saulius Zybartas.

Kaip atrodo kasdieninis darbas restorano virtuvėje? Kodėl ten dažnai girdimi keiksmai ir riksmai? Kurios akimirkos pačios maloniausios virėjo darbe žiūrėkite šeštadienį laidoje „Kuriantys Lietuvą. Pameistrystė“ 17 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo