JAV spaudoje mirga lietuvių pavardės: aprašė kovą dėl įspūdingo palikimo

Po sunkios ligos mirusio milijonieriaus Raimondo Karpavičiaus testamento paslaptys sudomino ir Jungtinių Amerikos Valstijų žiniasklaidą, kurioje minimos ir kovoje dėl įspūdingo palikimo dalyvaujančių lietuvių pavardės.

JAV internetinis leidinys parašė apie korupcijos šešėlius Lietuvoje.<br>lrytas.lt koliažas
JAV internetinis leidinys parašė apie korupcijos šešėlius Lietuvoje.<br>lrytas.lt koliažas
Raimondas Karpavičius<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Raimondas Karpavičius<br>J.Stacevičiaus nuotr.
JAV žiniasklaidoje minimas ir advokatas G.Danėlius.<br>Nuotr. iš LR archyvo
JAV žiniasklaidoje minimas ir advokatas G.Danėlius.<br>Nuotr. iš LR archyvo
JAV internetinis leidinys parašė apie korupcijos šešėlius Lietuvoje.<br>Ekrano nuotr.
JAV internetinis leidinys parašė apie korupcijos šešėlius Lietuvoje.<br>Ekrano nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 9, 2023, 8:43 PM, atnaujinta Dec 10, 2023, 11:02 AM

„Ši byla atidengia Lietuvos teisinės sistemos pūlinius ir atskleidžia neteisėtų susitarimų bei korupcijos apraiškas šalies teisinėje ir teismų sistemoje“, – paskelbė JAV leidžiamas internetinis leidinys „International Policy Digest“, kurio biuras yra Virdžinijos valstijoje.

Leidinys nagrinėjo korupcijos apraiškas vienoje Baltijos šalių, su kuria JAV daug metų sieja partnerystė, palietė ir teismų sistemą 2019 metais supurčiusį kyšininkavimo skandalą.

„Kai kurių analitikų teigimu, virš Lietuvos teismų sistemos ir tam tikrų šalies valdžios sektorių vis dar šmėkščioja sovietmečio korupcijos vaiduoklis, ir tai rodo, kad valdžios institucijos yra susisaisčiusios su šalies oligarchais bei verslo magnatais“, – rašoma internetiniame leidinyje.

Kaip vieną pavyzdžių amerikiečių žiniasklaida paminėjo ilgai trunkantį procesą dėl R.Karpavičiaus testamento, kuris buvo sudarytas įtartinomis aplinkybėmis.

Beveik ketverius metus Lietuvoje nagrinėjamoje byloje ginčai dar nesibaigė, ji yra pasiekusi Aukščiausiąjį teismą.

„Po jo (R.Karpavičiaus. – Red.) mirties velionio brolis Henrikas Karpavičius ir dar vienas velioniui artimas asmuo netikėtai tapo 110 milijonų eurų vertės turto paveldėtojais. Paveldėjimo procesas vyko apeinant įprastines procedūras, o tokios netikėto palikimo gavimo aplinkybės sukėlė daug įtarimų.

Dar daugiau neaiškumo šioje situacijoje atsirado ir dėl to, kad po ilgą laiką trukusių ginčų šeimoje bei versle Raimondas ir Henrikas buvo labai atitolę vienas nuo kito.

Paskutiniais Raimondo gyvenimo mėnesiais Henrikas kartu su Raimondo partnere buvo perėmę sergančio verslininko turto kontrolę“, – rašo JAV leidinys.

Jis užsimena ir apie sukurptą schemą, kuria „buvo siekiama ne tik izoliuoti R.Karpavičių, bet ir paspartinti jo mirtį pasinaudojant jam nustatyta smegenų auglio diagnoze, o vėliau – pasisavinti jo turtą pasitelkiant korumpuotus valdžios pareigūnus“.

JAV žiniasklaida remiasi R.Karpavičiaus artimųjų teiginiais, kad mirusio verslininko turto užgrobimas vyko H.Karpavičiaus patikėtiniui veikiant išvien su korumpuotais teisėsaugos ir teismų pareigūnais.

„Tai, kad šioje byloje dalyvavo kriminalinę praeitį turintis asmuo, šiuo metu vadinamas verslininku, turinčiu interesų Lietuvoje ir Baltarusijoje, parodo, jog prieš teisėtus Raimondo paveldėtojus buvo vykdoma afera“, – skelbė leidinys ir pabrėžė, kad ankstesni žemesniųjų teismų sprendimai buvo nulemti korupcinių susitarimų.

Viešai neįvardijamų šaltinių teigimu, ieškinys dėl testamento žemesnių instancijų teismuose „buvo atmestas dėl advokato Giedriaus Danėliaus ir aukštų Lietuvos teisėsaugos pareigūnų turėtos įtakos“.

O teismų padaryta išvada, kad testamento sudarymo metu R.Karpavičius buvo veiksnus, esą „yra priimta papirkus teismus, nes tokia išvada visiškai neatitinka esminių, priešingų byloje esančių įrodymų“.

Leidinys parašė ir apie kaunietės Aistės Grybauskienės bei jos pažįstamos advokatės Rūtos Visocnik susirašinėjimą, kuris pavadintas „RK projektu“ ir kuriame tariamasi apie R.Karpavičiaus testamento bei jo santuokos įforminimo teisinius aspektus.

„Visocnik taip pat konsultavo Grybauskienę, kaip išvengti mokesčių ir paskirstyti turtą testamente. Itin svarbu pažymėti tai, kad, remiantis byloje esančia medžiaga, Raimondas šiose diskusijose net nedalyvavo.

Rokui (velionio sūnui R.Karpiui. – Red.) pavyko sužinoti, kad Raimondo testamentą parengė notarė, glaudžiai susijusi su Grybauskiene. Remiantis bylos duomenimis, testamentas buvo parengtas tariamai pasiremiant Raimondo užrašais.

Vis dėlto nepriklausomi teisės ekspertai, išnagrinėję užrašus, patvirtino, kad vien tik iš jų nebuvo galima sudaryti teisėto testamento, nes nebuvo oficialaus pareiškimo, patvirtinančio Raimondo veiksnumą testamento sudarymo metu.

Tokios aplinkybės dar labiau sustiprino šeimos įtarimus dėl to, ar Raimondas testamentą pasirašė savo valia“, – paaiškino „International Policy Digest“.

Šio analitinio straipsnio autoriui Frankui Salvato atrodo, kad Lietuvos teisinė sistema yra neatspari manipuliavimui įtaka. Tai jam priminė posovietines korupcines schemas, kai nusikalstamos struktūros veikė išvien su valdžios pareigūnais ir teismų atstovais siekdamos neteisėto turto užvaldymo.

„Nors tikėtina, kad ši ir kitos bylos neturės tiesioginės įtakos JAV užsienio ir karinės pagalbos teikimui ateityje, vis dėlto tokie atvejai meta didžiulį šešėlį šalies įvaizdžiui“, – pabrėžė žurnalistas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.