Vestuvės per adventą? Atsisakykite vieno dalyko ir bažnyčia neprieštaraus

Vestuvės per adventą – ne itin populiarios Lietuvoje. Viena vertus dėl krikščioniškų papročių, kita vertus – dėl prasto oro. Tuoktis prieš Kalėdas neseniai skatino mažesnė šventės vietos nuoma, tačiau dabar ir tai keičiasi – kainas kelia kalėdines šventes vis dažniau rengiančios įmonės.

Gruodžio mėnesį pernai susituokė viena iš dvidešimt porų, susituokusių tais metais.<br>123rf nuotr.
Gruodžio mėnesį pernai susituokė viena iš dvidešimt porų, susituokusių tais metais.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 23, 2018, 1:08 PM

Adventas nėra liūdesio laikas. Tai – kūdikėlio, pasaulio išganytojo atėjimo laukimas. Kaip ir šeimoje, kai kas nors laukia gimstant kūdikio, tai tas laukimas yra laukimas. Puotų nekelsi.

Bet lauki su viltimi, kad viskas bus gerai, kad turėsi šeimos papildymą. Gamtoje adventas gal liūdnai atrodo, bet žmogaus sieloje tai yra susikaupimas ir laukimas“, – advento prasmę aiškino etnologas Libertas Klimka.

Jis sakė, kad Katalikų bažnyčia per adventą tradiciškai neleisdavo tuoktis. „To buvo griežtai laikomasi. Panašiai ir per gavėnią. Jos metu buvo leidžiama tuoktis tik per šventą Juozapą, ir tai be muzikos ir vieną dieną“, – pasakojo etnologas.

Iki krikščionybės vestuvės buvo keliamos žiemą ar nespėjus įpusėti vasarai. „Žiemos metu yra išlikę jaunimo bendravimo papročių. Žiemą darbų mažai, būdavo laiko ir maisto atsargų, nes pavasaris toli. Tuomet ir švęsdavo“, – teigė specialistas.

Kitas patogus laikas vestuvėms – birželis, kai didieji pavasario darbai būdavo baigiami. „Vestuves keldavo po šienapjūtės, kol dar neatėjęs derliaus nuėmimas. Vasarą švęsti smagiau. Žmonės į šventes žiūrėjo praktiškai“, – dėstė L.Klimka.

Jis spėjo, kad ir iki krikščionybės vestuvės žiemą būdavo keliamos tik po Saulės sugrįžimo šventės – gruodžio 25-osios. „Laikotarpiu iki Saulės sugrįžimo buvo visokių draudimų, greičiausiai ir vestuvėms“, – svarstė etnologas.

Adventas tuoktis senovėje nelabai tiko ir todėl, kad tuo laiku tamsu ir šalta. „Į vestuves susirinkdavo visas kaimas. Reikėdavo erdvės – visos sodybos, o ne vien trobos“, – sakė L.Klimka.

Santuokas laimina, šventės – ne

Kauno Šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedra bazilika – viena mėgstamiausių jaunavedžių bažnyčių Kaune. Bazilikos ceremoniarijaus Artūro Kazlausko žiniomis, nė viena santuoka per šį adventą katedroje nebus palaiminta.

„Pati santuoka kaip sakramentas galėtų būti palaiminta. Bet kadangi ji atsineša ir didelę šventę, puotą, pokylį, todėl per adventą dažnai atsisakoma santuokas laiminti. Norima apsaugoti Dievo tautą nuo šventimo per pasiruošti Kalėdoms skirtą laiką“, – aiškino dvasininkas.

Jis tikino, kad prasminga laikytis tradicijos ir neplanuoti vestuvių advento ar gavėnios metu. „Tradiciją laužyti neišmintinga. Gavėnia trunka tik šešias savaites, adventas – keturias. Ne tiek ilgai, kad neištvertume“, – drąsino ceremoniarijus.

Vis dėlto, jei jaunavedžiai kunigų prašo laiminti santuoką ir patikina, kad didelių vestuvių nekels, o tik pavakarieniaus su šeima, kliūčių nelieka. Per metus yra tik kelios dienos, kai kunigai teisiškai negali laiminti santuokų. Tai yra Didysis penktadienis, Didysis šeštadienis, Velykų sekmadienis bei Pelenų diena.

Italijoje, anot A.Kazlausko, yra tuokiama ir per adventą, ir per gavėnią. „Vestuves jie švenčia kitaip nei lietuviai. Po santuokos visi susirenka didelės vakarienės, kuri ir šiaip italams yra įprasta. Tai – kultūringas santuokos šventimas“, – pasakojo Romoje studijavęs dvasininkas.

Lietuvoje jis įžvelgė švenčių suvulgarinimo problemą. „Neseniai dalyvavau vestuvėse, kuriose giminaičiai buvo nuliūdę – po pirmos valandos visi jau buvo gerokai apsinešę. Mes nemokame švęsti – mes mokame lakti“, – apgailestavo A.Kazlauskas.

Tai jis nurodė kaip dar vieną priežastį, kodėl Bažnyčia ragina palikti adventą ir gavėnią be santuokų ir krikštų.

Jis taip pat priminė, kad jau baigėsi laikai, kai kunigas tuokia poras be pasirengimo. „Paprastai į kunigą reikia kreiptis ne vėliau kaip likus 3 mėnesiams iki santuokos.

Pastebiu tendenciją, kad jaunavedžiai dabar labai anksti ima ruoštis santuokai. Štai neseniai į mane kreipėsi pora, kuri prašė juos sutuokti kitą spalį“, – pasakojo ceremoniarijus.

Ruošiasi iš anksto

Kauno šeimos centro direktorė Jūratė Kristina Lenkuvienė pasakojo, kad nė viena pas juos besiruošianti pora neketino tuoktis per adventą.

„Viena pora ketina tuoktis antrą Kalėdų dieną, kita susituokė prieš adventą. Kitos, kurios dabar ruošiasi, tuoksis ateinančią vasarą“, – pasakojo J.K.Lenkuvienė.

„Per adventą labai smarkiai sumažėja santuokų. Prieš ir per patį adventą net sunku suformuoti pasiruošimo santuokai grupes“, – tikino ji.

Per metus Kauno šeimos centras surengia kursus maždaug pusei tūkstančio sužadėtinių porų. Advento metu santuokai ruošėsi trisdešimt porų. Daugelio jų vestuvės įvyks ateinančią vasarą.

J.K.Lenkuvienė aiškino, kad kai kurie kunigai sužadėtiniams pasako, kad per adventą netuoks. Galbūt tai sustabdo jaunuosius nuo minties sumainyti žiedus prieš Kalėdas.

Tuokiasi per Naujuosius

Lietuvos šeimos centro direktorė Dalia Lukėnienė antrino, kad bažnytinei santuokai besiruošiančių prieš adventą beveik nėra.

„Per adventą tuokiasi vienetai, matyt, verčiami kažkokių aplinkybių. Kai kas net paima atostogas ir prieš Kalėdas visai neruošia sužadėtinių“, – pasakojo ji.

D.Lukėnienės žiniomis, dažniausiai gruodį poros tuokiasi tarp Kalėdų ir Naujųjų. „Santuokų nuo rugsėjo mėnesio mažėja, paskui per Naujus metus būna šiek tiek, o tada vėl santuokos prasideda pavasarį“, – pasakojo Lietuvos šeimos centro direktorė.

Ji spėliojo, kokios galėtų būti to priežastys. „Vieni, labiau praktikuojantys tikėjimą, renkasi linksmesnį laiką, o kiti... Gal ir šiaip laikas nemalonus, tamsus? Jei daro didelę šventę, turbūt patogiau, kai šilta“, – svarstė D.Lukėnienė.

Daugiausia santuokų įvyksta nuo gegužio iki rugpjūčio. Sužadėtiniai joms ima ruoštis vis anksčiau – kartais ir prieš metus. „Labai gerai, kad taip anksti, nes galima ruoštis lėtai, po truputį“, – sakė Lietuvos šeimos centro direktorė.

Auga kainos, mažėja vestuvių

Vestuvių ir kitų švenčių planuotoja Kristina Kaikarienė pastebėjo, kad vestuvių per adventą mažėja. „Anksčiau vestuvės per adventą buvo labai populiaru. Tuo metu būdavo mažiau renginių, todėl daugelyje vietų rengti šventę būdavo pigiau. Dabar kadangi labai daug įmonių daro savo vakarus prieš Kalėdas, tuoktis šiuo metu nebėra pigiau“, – aiškino ji.

Šiemet prieš Kalėdas ji nerengė nė vienos tuoktuvių šventės. „Turiu įmonių šventes, bet neturiu nė vienų vestuvių“, – sakė švenčių planuotoja.

Kai sumainyti žiedus gruodį dar buvo populiaru, tam neprieštaraudavo ir kunigai. „Miesto dvasininkai pripratę prie įvairių dalykų. Nebūdavo, kad jie ginčytųsi. Visą laiką būdavo švelnus patarimas, kad ne tas laikas, kada reikėtų siautėti ar ošti.

Ir aš visada siūlydavau rengti šventę tarp Kalėdų ir Naujųjų metų. Vieni paklausydavo, kiti ne.

Vis dėlto vestuvininkai neįsiklausydavo į kunigų patarimus. Jei švęsdavo, tai švęsdavo, nebuvo jokio susilaikymo ar susivaldymo“, – sakė K.Kaikarienė.

Viena iš dvidešimt

Statistikos departamento duomenimis, pernai gruodį Lietuvoje susituokė beveik 1100 porų – viena iš dvidešimt porų tais metais.

Nemažai santuokų sudaroma tarp Kalėdų ir Naujųjų, tad tikslaus skaičiaus, kiek tuokiasi per adventą, nežinoma.

Panašūs gruodį besituokiančiųjų skaičiai buvo ir pernai bei užpernai. Paskutiniais metų mėnesiais susituokdavo keliais šimtai porų daugiau nei lapkritį bei sausį.

Kiek šių santuokų buvo civilinės, kiek bažnytinės, duomenų taip pat nėra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.