Kunigas Algirdas Toliatas paaiškino, kas iš tiesų yra angelai

Angelai per pirmąsias krikščioniškas Kalėdas turėjo daug darbo. Tai matyti iš Evangelijų, aprašančių Kristaus pradėjimą ir gimimą. Nematomos dvasinės būtybės ir šiandien darbuojasi. Tik ar girdime tylų jų balsą?

Angelų sargų - policininkų - kapelioną angelai lydi visur.<br>E.Onaičio nuotr.
Angelų sargų - policininkų - kapelioną angelai lydi visur.<br>E.Onaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 23, 2018, 1:12 PM

Žemiškajame gyvenime angelais sargais dažnai vadinami policijos pareigūnai. Anot Lietuvos policijos kapeliono, kunigo Algirdo Toliato, jų darbas išties primena tai, kuo užsiėmę angelai.

Ir vieni, ir kiti dažniausiai stengiasi padėti, tik žmonės ir vienų ir kitų ne visada paklauso.

- Kaip policijos kapelionas rengėsi Kalėdoms? – paklausėme A.Toliato.

– Lankiau policininkus. Važinėjau po visą Lietuvą, visas apskritis, komisariatus, susitikau su bendruomenėmis.

Su pareigūnais apmąstėme praėjusius metus: kaip gyvenome, ar išnaudojome galimybes, ar buvome darnoje, kas yra taisytina. Taip pat kalbėjome apie pasiryžimus ateinantiems metams. Kūrėme dvasingų veiksmų planą.

Kas yra dvasingų veiksmų planai? Tarkime, mėnesio užduotis – geriau sutarti su kaimynu. Padarai veiksmų planą, kaip prakalbinsi kaimyną. Skirsi tiek laiko susitikimams, bandymams jį suprasti. Po mėnesio pasitikrinsi, kaip sekėsi – ar pavyko tą žmogų išgirsti.

Dvasingumas žemėje turi turėti kūną, o ne skraidyti padebesiais.

- Policininkai vadinami angelais sargais. Jų nesupainiosi su niekuo kitu. O kaip yra su tikraisiais angelais sargais – dvasinėmis būtybėmis? Kokios jos?

– Angelų nematome, todėl daug apie juos pasakyti negalime. Bet kiekvienas galime patirti, kad šalia mūsų yra dvasinis pasaulis.

Tarkime, motina nujaučia, kad vaikui atsitiko nelaimė. Kaip tai paaiškinti? Arba artimas žmogus išeina, miršta, o artimasis už kelių tūkstančių kilometrų gali susapnuoti, nujausti apie tai. Kaip tai įmanoma?

Galime užfiksuoti, kad yra nematomi ryšiai, kaip internetinės bangos. Kai kalbame apie angelus, tai jie yra iš to pasaulio, prie kurio galime prisiliesti, bet nelabai galime apibrėžti.

- Visgi Biblijoje gana aiškiai kalbama apie angelų veikimą. Archangelas Gabrielius apreiškė Marijai apie Jėzaus pradėjimą, vėliau angelai pakviečia piemenėlius pažiūrėti gimusio Išganytojo, Juozapui sapne pasirodęs angelas perspėja, kad Išganytojo šeima pasitrauktų į Egiptą.

– Etimologiškai iš graikų kalbos išvertus angelas yra „gerosios žinios nešėjas“.

Yra visa angelų hierarchija – archangelai, serafimai, cherubinai, angelai sargai... Kaip danguje, taip ir ant žemės yra susiskirstymas funkcijomis, darbais. Angelai turi skirtingas misijas.

Žemėje labiau sureikšminamas tas, kuris atlieka misiją. Danguje svarbiau pati misija. Archangelai nesipuikuoja prieš angelus, kad neša didesnę žinią. Jie persmelkti tarnystės, patarnavimo, davimo dvasios.

Yra labai graži Čerčilio frazė: „Žmonija galėtų padaryti neribotai daug, jeigu jiems nebūtų svarbu, kam dėl to atiteks garbė.“

Angelai – tai harmoningai veikiančios dvasinės būtybės, kurioms vienodai prasmingi yra maži ir dideli darbai. Jie atlieka savo misiją ir yra laimingi.

- Kaip galime pažinti angelų veikimą?

– Reikia neskubėti. Esu girdėjęs pasakymą: „Vienas ženklas nėra ženklas, bet daug ženklų – jau yra ženklas.“

Kartais nutinka, kad, rodos, pats gyvenimas suveda su mums svarbiais žmonėmis, perskaitome reikšmingą knygą, gauname visą perkeičiančią įžvalgą.

Labai retai kada angelas atskrenda mosuodamas sparnais ir ką nors apreiškia. Dažniausiai dvasinės būtybės žinią perteikia subtiliai, bet gyvenimiškai.

Kartą atėjo pas mane vienas vaikinas ir paprašė palaidoti jo senelį. Tai buvo sekmadienis, laidotuvės – už miesto. Jis pasakė: „Kunige, jūs esate paskutinė viltis. Jau penkias valandas ieškau, kas galėtų palaidoti, ir nerandu. Arba jūs, arba niekas.“

Supratau, kad nėra kur trauktis. Nuvažiavau. Susipažinau su velionio šeima. Jo duktė pasipasakojo, kad nepraktikuoja tikėjimo. Mes išsikalbėjome. Ji išliejo senas nuoskaudas ir ėmė matyti, kad pasaulis nėra vien juodas ir baltas.

Pakviečiau ją ir visą šeimą į mišias. Jie pradėjo praktikuoti tikėjimą. Tai buvo jų kelias link Dievo. Man pasakė: „Kunige, jūs padarėt stebuklą.“ Aš tiesiog nesutrukdžiau jam įvykti.

Ar angelai tampė mus už virvučių? Nemanau, kad angelas sėdėjo ir laidė strėles ar tempė man už liežuvio. Ne. Tiesiog kaip byloja rytų patarlė, mokytojas atsiranda, kai mokinys būna pasiruošęs. Jei žmogus atviras Dievo veikimui, visada atsiras kelių tam susitikimui.

Apie angelų veikimą reikia kalbėti subtiliai, nes brėžiant konkrečias linijas lengva nusivažiuoti į lankas.

Paprastai matai tik rezultatą ir įvykių dėliojimąsi. Dažnai angelai veikia ne tokiomis formomis, kaip mes įsivaizduojame.

- Kartą su uošviais važiuodami greitkeliu tik per stebuklą išvengėme susidūrimo su stirna. Uošvienė laiku pastebėjo gyvūną ir riktelėjo, uošvis žaibiškai ir į teisingą pusę pasuko vairą. Atrodė, kad automobilis ir stirna prasilenkė susiliesdami šonais. Ar angelams rūpi tik mūsų moralinis gyvenimas, ar jie gali apsaugoti ir nuo panašių nelaimių?

– Labai geras pavyzdys. Manau, kad mes galime pajusti dvasinio pasaulio impulsą ir jis gali pakeisti net mūsų fizinį gyvenimą.

Bet reikėtų dėti šauktuką. Jei kiekvieną kartą, kai įvyko avarija, sakytume, kad Dievas neapsaugojo arba kad žmogus blogas ar kad Dievas nubaudė, būtų netiesa. Negalima taip sakyti.

Akivaizdžiai matome gyvenime, kad nelaimės atsitinka ir nekaltiems žmonėms.

Manau, kad angelai padeda visiems. Tik dėl įvairių priežasčių kartais geriau girdime jų vidinį balsą, o kartais blogiau.

Žmogus yra girdintis, atidesnis, kai yra harmonijoje su visata, kai įsiklauso į kūriniją, ją gerbia, neprievartauja jos. Ar tai išgelbės nuo visų avarijų ir nelaimių? Nebūtinai.

Šalia mūsų kartais yra žmonių, kurie nenori klausyti nei angelų, nei sąmonės. Tarkime, vairuoja išgėrę. Tuomet ir Dievas yra bejėgis sustabdyti tas nesąmones ir nelaimių virtines.

Prieš kelerius metus sutvarkiau savo mitybą, pasitaisė labai daug organizmo funkcijų, nesapnuoju košmarų naktimis. Mityba turėjo įtakos net mano dvasiniam gyvenimui.

Fizinio gyvenimo harmonija labai susijusi ir su dvasiniu. Dievas ir jo angelai subtiliai veikia per visą tai, jei sugebame tarp eilučių išgirsti jų mylintį šnabždesį.

- Ar brėžtumėte lygiagretę tarp policijos pareigūnų ir angelų kaip dvasinių būtybių? Policininkai stengiasi padėti, bet jiems ne visada pavyksta. Ar taip pat – su angelais?

– Taip. Juk kiek kartų yra kalbėta, kad žmonės nesėstų girti už vairo. Bet vis pasitaiko nelaimių. Ar policija viena gali tai išspręsti? Neįmanoma, kol nepasikeis žmonių mentalitetas. Jei vairuoti išgėrus būtų nepopuliaru, gėdinga, svetima ir jaunam, ir senam, ir darbininkui, ir vadovui, jei į galvą netilptų tokia mintis važiuoti išgėrus, tuomet problema nebūtų tokia opi.

Žemiškieji angelai sargai be visuomenės pagalbos negali visko padaryti.

Taip ir dvasinės būtybės, jos negali įsikišti į žmogaus gyvenimą, jei žmogus neleis to padaryti, jei neklausys. Kartais angelai praneša tokią žinią, kuri verčia mus keistis, todėl nenorime jos girdėti.

Įdomu, kad Dievas galėjo apsieiti be angelų, be Marijos. Jis galėjo būti vienas vienintelis veikėjas. Dievas visgi norėjo, kad mes taptume istorijos veikėjais, o ne tik stebėtojai.

- Kokių kitų profesijų žmonės veikia panašiai kaip angelai?

– Žurnalistai. Jie yra žinios nešėjai. Jie dar labiau angelai nei policininkai. Jei policininkai yra angelai sargai, tai žurnalistai turbūt būtų archangelai. Vienas žodis, vienas komentaras gali sukelti cunamį. Dieve, kokia tai atsakinga ir subtili misija!

- Žmonės mano, kad mirę vaikučiai ar mirusių artimųjų sielos veikia kaip angelai. Ką apie tai manote?

– Teologai atskiria angelus ir mirusiųjų sielas. Tai nėra tas pats. Visgi buitiškai kartais tuos dalykus apjungiame. Nemanau, kad tai yra didelė bėda.

Mirusiųjų pasaulis ir angelų pasaulis yra susiję. Dievuje jie yra harmonijoje. Padėti gali ir vieni, ir kiti.

- Ko linkėtumėt žmonėms Kalėdų proga?

– Linkiu, kad mes girdėtume angelus, kad būtume gyvenime atidūs vieni kitiems. Angelai veikia per žmogiškas situacijas.

Noriu palinkėti, kad Kalėdos būtų labai konkrečios, kad įvyktų tikras konkretus susitikimas su Dievu, kuris gyvena mūsų tarpe.

Linkiu, kad visi sugebėtume kaip policininkai būti angelai sargai. Kad padarytume viską, kas nuo mūsų priklauso. Kad ieškotume harmonijos ir vienybė su Kūrėju. Kad tokiu būdu priartintume Dievo Karalystę prie mūsų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.