Per karantiną daugelis žmonių sapnuoja kitokius sapnus: kaltas ne tik stresas

Per karantiną sapnuojate keistus sapnus? Jūs ne vieni. Daugybė žmonių visame pasaulyje prisipažįsta sapnuojantys ryškius sapnus, kuriuos apibūdina kaip košmariškus ar nemalonius, rašo elle.com.

 Įtampa sujaukia mūsų miego įpročius ir įsibrauna į mūsų sapnų siužetus.<br> 123rf nuotr.
 Įtampa sujaukia mūsų miego įpročius ir įsibrauna į mūsų sapnų siužetus.<br> 123rf nuotr.
 Įtampa sujaukia mūsų miego įpročius ir įsibrauna į mūsų sapnų siužetus.<br> 123rf nuotr.
 Įtampa sujaukia mūsų miego įpročius ir įsibrauna į mūsų sapnų siužetus.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 16, 2020, 9:27 PM, atnaujinta May 16, 2020, 9:56 PM

Šis reiškinys taip plačiai paplitęs, kad atsirado net tokie puslapiai, kaip „Aš sapnuoju COVID“, kuriuose renkami ir interpretuojami pandemijos išprovokuoti žmonių sapnai.

Tokiems sapnams yra mokslinis paaiškinimas. Įtampa sujaukia mūsų miego įpročius ir įsibrauna į mūsų sapnų siužetus. Dėl karantino režimo ir darbo iš namų daugelis žmonių atsibunda vėliau, tad lieka daugiau laiko paskutiniam greitojo miego ciklui, ir sapnai tampa turiningesni bei sudėtingesni.

Tačiau paaiškinimą turi ir astrologai, atkreipdami į dviejų nesutaikomų dangaus kūnų – Plutono ir Jupiterio – padėtį 2020 metais.

Plutonas valdo pasąmonę – iš esmės viską, į ką mes nenorėtume kreipti žvilgsnio. O Jupiteris – priešingai, yra lyg stadiono dydžio lempa, apšviečianti visas pakampes, kurios paslėptos nuo mūsų akių. Kas 12-13 metų šios dvi planetos danguje užima tą pačią padėtį, ir įvyksta sprogimas – mes galime stebėti savo pačių košmarus.

Taip jau lemta, kad 2020-ieji – vieni iš tokių metų. Nuo balandžio iki lapkričio Jupiteris ir Plutonas juda labai arti vienas kito. Jie sudaro tris tikslias konjunkcijas (astrologiškai kalbant, dvi planetos ateina į tą patį Zodiako ženklą, sudarydamos tą patį kampą) balandžio 4, birželio 30 ir lapkričio 12 d.

Romėnų mitologijoje Jupiteris – senovės graikams Dzeusas – yra viršiausias iš visų dievų ir valdo dangų bei perkūniją. Plutonas – arba senovės graikams Hadas, – valdo požeminį pasaulį. Iš esmės galima sakyti, kad Jupiteris valdo rojų, o Plutonas pragarą. Kai Jupiteris ir Plutonas suvienija jėgas, išprovokuoja didelius vidinius neramumus. Jupiteris jums neleis neigti niekieno egzistavimo – net jeigu tai medžiaga tikram kriminaliniam serialui. Bet Plutonas bus toks grėsmingas, kad bus sunku priimti visa tai, kas iškils. Trys Jupiterio ir Plutono konjunkcijos privers mus susidurti su baimėmis, kurios yra paskendusios mūsų pasąmonėje. Tarsi mes turėtume atlikti Freudo psichoanalizės seansus.

Jeigu sapnavote, kaip bandėte nužudyti savo higienos nepaisantį kambarioką ar negalite atsipeikėti po aktyviojo miego stadijoje regėtos sekso scenos su didžiausia darbovietės pabaisa, tuoj pat sau atleiskite.

Taip vyksta, nes Jupiteris ir Plutonas susijungė Ožiaragyje, ženkle, kuris mus verčia trokšto statuso ir valdžios. Ožiaragis taip pat siejamas su patriarchais, pasaulio lyderiais ir bankais. Miegant gali užplūsti pasąmoningas viešpatavimo jausmas – ar jausmas, kad kažkas kitas viešpatauja. Plutonas valdo viską, pradedant skandalais ir žmogžudystėmis, baigiant seksu ir šnipinėjimu. Dėl to mūsų karantino sapnai gali būti gana iškrypę ar seksualūs.

Iš tiesų analizuoti savo sapnus gali būti nemalonu. Tačiau Jupiteris ragina pažvelgti filosofiškai ir beprotybėje paieškoti užslėptos žinutės.

Jeigu jaučiatės pakankamai drąsūs, paklauskite savęs: ką aš atskleidžiu ir ką slepiu? Visi mes turime „fasadinę“ asmenybę, tačiau kas yra paslėpta? Pačiame giliausiame lygmenyje Jupiterio ir Plutono konjunkcijos verčia mus susidurti su paslėptais mūsų asmenybės aspektais. Tai mūsų pačių dalys, kurių mes nenorime, gėdijamės ar netgi projektuojame į kitus žmones, kaltindami juos dėl to, ką darome patys... arba ką sapnuojame.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.