Modernių tėvų pareiga – pataikavimas vaikams?

Šiandien tėvai visame pasaulyje nebesugeba pasakyti „ne“, kai jų vaikai prašo dovanų ir elektroninių prietaisų, net kai tam nėra jokios progos. „Šiai kartai duosime viską“ požiūriu besivadovaujantys tėvai – darboholizmo aukos, kurios jaučiasi kaltos, kad negali pakankamai laiko skirti atžaloms, tad dėmesį ir meilę kompensuoja pirkiniais, o teisinasi tuo, jog nenori, kad jų vaikai neturėtų kažko, ką turi jų draugai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 17, 2012, 12:00 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 7:58 AM

Dar viena populiari netikėtų dovanų priežastis – bandymas papirkti vaiką ar paskatinti mokytis. Tam per metus vidutines pajamas gaunantys Jungtinės Karalystės tėvai išleidžia net 500 svarų sterlingų (apie 2200 litų).

Vietoje to, kad leistų savo vaikui norimą daiktą pelnyti gerais pažymiais ar mandagiu elgesiu, net šešiasdešimt procentų tėvų pripažįsta nuperkantys atžalai prašomą daiktą iškart, kai tik jo pareikalaujama. Septyniolika procentų tėvų guodėsi, jog taip daro ir todėl, jog mato vaikus vargstant bei patiriant įtampą mokykloje.

Šį tyrimą atlikusi sociologė Tracy Fletcher teigė: „Natūralu, jog tėvams rūpi, jog jų vaikai turėtų draugų, neišsiskirtų iš savo bendraamžių tiek mokykloje, tiek už jos ribų, tad jei tik gali padėti vaikui tapti populiaresniam – dėl to darys viską. Deja, šiandien tai reiškia ne moralinį paskatinimą, o milžiniškų sumų išleidimą naujausiems žaislams, kolekcionuojamoms kortelėms, madingoms smulkmenoms bei elektroniniams prietaisams. Tai – itin žalinga, nes užaugę vaikai nesugebės suvokti tikrosios uždirbamų pinigų vertės ir nemokės planuoti išlaidų.“

Tyrimas parodė, jog daugelis Jungtinės Karalystės vaikų nuo penkerių iki devynerių metų amžiaus šiandien eina iš proto dėl animacinio serialo „Ben Ten“ žaislų, futbolo lipdukų ir „Lego“ kaladėlių. Pasiekus 10-12 metų amžiaus ribą poreikiai gerokai pasikeičia, nes pradedama reikalauti žaidimų konsolių „Xbox“, „PS3“, kitų modernių elektronikos prietaisų, žurnalų ir futbolo batelių. 13-15 metų paaugliai labiausiai geidžia telefonų „iPhone“, planšetinių kompiuterių, kompiuterinių žaidimų ir įvairių programėlių.

Net trečdalis tėvų prisipažino tenkinantys vaikų norus vien tam, kad iš jų nesityčiotų bendraamžiai, daugiau nei pusė pripažino besirūpinantys, kaip vaikui sekasi pritapti, o 34 procentai suaugusiųjų sako tiesiog nebegalintys nelepinti atžalos.

Daugiau nei pusė tėvų sako, jog jų vaikas yra gerokai labiau išlepintas nei jie patys buvo vaikystėje, nes seniau vaikai naujais daiktais dažniausiai džiaugdavosi tik sulaukę Kalėdų arba gimtadienio.

Didžioji dalis gimdytojų teigė, kad moderniojo amžiaus vaikams yra „būtina“ savo kambaryje turėti televizorių, nešiojamą kompiuterį, žaidimų konsolę, išmanųjį telefoną. Šešiolika procentų tėvų mano, jog vaikas visuomet turėtų avėti madingus sportbačius, 25 procentai sako, kad žaisti naujausius kompiuterinius žaidimus yra gerai, o 19 procentų teigia, jog vaikui tikrai reikalingas MP3 grotuvas.

Apklausa parodė, jog, neskaitant dovanoms išleidžiamų pinigų, tėvai tikrai negaili ir kišenpinigių – juos gauna net penkiamečiai, o paaugliams skiriamos sumos neretai siekia net kelis šimtus svarų.

T. Fletcher teigė: „Jau gerus ketverius metus gyvename paveikti ekonominio sunkmečio, tad vaikams naudinga išmokti atsakingai elgtis su pinigais. Vis tik kišenpinigiai, kaip ir smulkios ar didesnės dovanos, yra tik greita injekcija, kuri gali lemti nemažas finansines bėdas vaikui užaugus. Pasakyti „ne“ yra sunku, tačiau reikia pagalvoti ir apie tai, kaip vaikai kada nors patys turės mokėti sudurti galą su galu.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.