Kuo vidurinės klasės atstovų mąstymas skiriasi nuo turtingųjų?

Sakoma, kad visi žmonės vienodi, nepaisant jų užimamos socialinės padėties. Tam nepritaria vienas žymiausių kritinio mąstymo ekspertų Steve'as Sieboldas. Jis savo knygoje „Kaip mąsto turtingi žmonės“ (angl. „How Rich Pweople Think“) atskleidžia vidurinės klasės atstovų ir turtuolių požiūrio į pasaulį skirtumus bei analizuoja šių skirtumų priežastis. Jums pateikiame dešimt turtuolių ir vidutiniokų mąstysenos skirtumų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 27, 2012, 7:16 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 8:12 PM

1. Vidutiniai žmonės mano, kad blogio šaknys slypi piniguose. Turtuoliai tiki, kad skurdas yra blogio priežastis

Žmonės, gaunantys vidutines pajamas, yra įsitikinę, kad turtingieji yra tiesiog sėkmingi ir beširdžiai. Todėl praturtėjimas žemesniuose sluoksniuose gali reikšti gėdą.

2. Vidutiniokams savanaudiškumas yra yda, o turtuoliams – vertybė

Turtingi žmonės išeina į miestą pasilinksminti. Jie nebando apsimesti, kad bando išgelbėti pasaulį. Problema yra ta, kad vidurinės klasės žmonės į tai žiūri neigiamai.

„Tai juos ir skiria nuo tikrojo praturtėjimo. Jeigu žmogus nesirūpina savimi, jis negali padėti kitam“, – sako knygos autorius.

3. Vidurinės klasės atstovai mąsto kaip lošėjai, turtingųjų atstovai – kaip veiksmo mėgėjai

Kol masės laukia laimingųjų skaičių, kitaip, laimingosios akimirkos, kiti asmenys pradeda veikti ir patys išsprendžia savo problemas.

4. Vidutiniokai mano, kad aukštasis išsilavinimas – tai kelias į sėkmę. Turtuoliai tiki specifinių žinių galia

„Nedaug turtingų žmonių turi aukštojo išsilavinimo diplomus. Viskas, ko jie pasiekė, tai tik specifinių žinių dėka. Tuo tarpu, vidurinės klasės atstovai mano, kad aukštasis išsilavinimas garantuos jų puikią ateitį“, – tikina S. Sieboldas.

5. Vidurinės klasės atstovai dūsauja prisiminę „senas geras dienas“, kai turtuoliai svajoja apie ateitį

Žmonės, kurie tapo milijonieriais tik savo pastangų dėka, turtus susikrovė, nes svajojo apie geresnį rytojų, kūrė ryžtingus planus.

Štai žmonės, kurie mano, kad geri laikai – tai jau praeitis, dažniausiai ne tik nieko nepasiekia, bet ir suserga depresija.

6. Vidutiniai žmonės su pinigais elgiasi vadovaudamiesi emocijomis, turtingieji pasikliauja logika

Didūs žmonės žino, kad pinigai yra tik įrankis, pristatantis galimybes ir sprendimus.

7. Vidutiniokai dirba darbus, kurių nemėgsta. Turtuoliai seka savo aistrą

Vidutiniam žmogui atrodo, kad turtingieji dirba visą laiką. Visa paslaptis slypi tame, kad turtingi žmonės randa būdų dirbti tai, kas jiems patinka ir už tai gauti solidų atlyginimą. Juk dirbantis mėgstamą darbą visuomet bus tos srities specialistas.

8. Vidurinės klasės atstovai nekelia didelių reikalavimų, todėl išvengia nusivylimų. Štai turtingi žmonės visuomet ieško iššūkių

Psichologai dažnai pataria žmonėms per daug nesitikėti, nekelti didelių reikalavimų. Taip, anot specialistų, galima išvengti nusivylimo kartėlio. Tačiau niekas neiškils, jeigu iš savęs nereikalaus maksimumo.

9. Vidutiniokas mano, kad prekybos centruose žmonės elgiasi logiškai ir pagal tam tikrą strategiją. Turtingieji žino, kad žmones kontroliuoja emocijos ir godumas

Turtuoliai žino, kad prekybų centrų savininkai naudojasi žmonių emocijomis, godumu. Šie faktoriai veikia visose mainų srityse. Būtent šis suvokimas turtingiesiems suteikia privalumų, leidžiančių susidaryti strategiją.

10. Vidurinės klasės atstovai savo vaikus moko išgyventi. Štai turtuoliai vaikus moko, kaip užsidirbti

Turtingi tėvai savo vaikus moko, kad pasaulyje egzistuoja tie, kurie turi ir tie, kurie neturi.

„Tai, ko jie moko savo atžalas, yra objektyvus pasaulio matymas. Vaikai išmoksta suvokti socialinių sluoksnių reikšmę“, – teigia S. Sieboldas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.