Psichologo komentaras: ar slapyvardis padeda žmogui?

Vien tik slapyvardis negali kūrėjui garantuoti sėkmės. Skambus vardas be talento – tik menkas masalas išrankiam meno gerbėjui.

„Greitai yra įsimenami tie vardai, kuriuos lengva ištarti, jie gražiai skamba”, – apie vieną būdų, kaip užkariauti klausytojo ar žiūrovo širdį, užsiminė psichologė-psichoterapeutė Rūta Bačiulytė.<br>LR archyvas
„Greitai yra įsimenami tie vardai, kuriuos lengva ištarti, jie gražiai skamba”, – apie vieną būdų, kaip užkariauti klausytojo ar žiūrovo širdį, užsiminė psichologė-psichoterapeutė Rūta Bačiulytė.<br>LR archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė ("Gyvenimo būdas")

Nov 10, 2012, 9:56 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 2:20 PM

– Ar atlikėjams, turintiems lietuvišką pavardę, lengva išgarsėti svečioje šalyje?

– Kai kurie lietuviški vardai ir pavardės yra labai sunkiai ištariami. Pramogų pasaulio atlikėjai, svarstantys apie karjerą užsienyje, turėtų rinktis slapyvardį. Jis nutiestų kelią į profesinę sėkmę svetur.

Tačiau vien pseudonimu užkariauti pasaulį sunku. Skambus slapyvardis dar neužtikrins atlikėjo pripažinimo

Puikių atlikėjų pasaulyje yra daug. Akivaizdžiai matyti, kaip jie patraukia gerbėjų dėmesį. Pirmiausia – paviršutiniškais dalykais, pavyzdžiui, šokiruojančiu įvaizdžiu.

Labai skambus ar intriguojantis slapyvardis tik iš pradžių vilios gerbėjus, o vėliau veiks kiti veiksniai – savo srities išmanymas, gabumai, profesionalumas.

Juk iš dviejų atlikėjų – tarkim, nežinomo Petro Petraičio ir išgarsėjusios Jazzu – klausytojas vargu ar rinksis P.Petraitį. Tie, kurie nusivils Jazzu, paklausys ir P.Petraičio. Bet tik po to. Talentas neatsiskleidžia taip staiga, todėl gerbėjus iš pradžių reikia patraukti kitaip.

– Slapyvardis kartais žudo atlikėjo tapatybę. Ar menininkui reikėtų ją prarasti?

– Pseudonimas turėtų atspindėti atlikėjo kūrinių stilistiką, asmenybę ir nors šiek tiek kilmę. Bet ne visada lengva visa tai sutalpinti į slapyvardį. Dėl skambumo nukenčia turinys. Bet svarbu, kad pseudonimas turėtų kokią nors prasmę.

– Ar dainininko Donato Montvydo sceninis vardas Donny Montell jam tinka?

– Pseudonimas skamba lyriškai. Bet ar šis vardas atspindi dideles jo balso galimybes?

Slapyvardis galėjo labiau atspindėti jo asmenybę, lietuviškas šaknis. Mano nuomone, toks slapyvardis jam netinka. Juk Donatas – universalus vardas. Todėl buvo galima remtis autentišku vardu.

Be to, jis – labai gabus atlikėjas. Ar jam tikrai reikėjo to slapyvardžio? Jeigu žmogaus talentas išskirtinis, klausytojai, manau, įsimins ir sudėtingą jo pavardę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.