Kodėl moterims patinka alfonsai?

„The Washington Post“ duomenimis, per pastaruosius penkerius metus jaunų vyrų skaičius, pagerinusių savo materialinę padėtį mylinčių ir turtingų moterų dėka, išaugo penkis kartus.

Alfonsas - tai sportiškas, tvarkingas, intelektualus ir patrauklus vyras, paslapčiomis iš moters viliojantis pinigus.<br>123rf
Alfonsas - tai sportiškas, tvarkingas, intelektualus ir patrauklus vyras, paslapčiomis iš moters viliojantis pinigus.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 23, 2013, 7:38 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 9:38 AM

Specialistai negali tiksliai pasakyti, su kuo susijusios tokios tendencijos. Dauguma atvejų, tikėtina, taip nutiko dėl pokyčių visuomenėje, lyčių lygybės ir net finansinės krizės. Tyrimo duomenimis, moterys lengviau prisitaikė prie naujos ekonominės situacijos, joms labiau sekasi kurti verslą ir dalyvauti visuomeniniame gyvenime. Tuo tarpu vyrai yra užkietėję konservatoriai. Jiems sunkiau ką nors keisti ir keistis patiems.

Be to, moterys, kurioms atsirado galimybė realizuoti save ir būti finansiškai nepriklausomomis, ėmė siekti karjeros aukštumų. Tiesa, taip jos atidėjo į šalį buitį, šeimą ir savo asmeninį gyvenimą. Тodėl per daugelį metų nusistovėję santykių principai ėmė griūti. Vyras jau nebėra šeimos maitintojas, o moteris – tik namų židinio sergėtoja.

Dabar dažna moteris išlaiko savo meilužį. Psichologų atlikti tyrimai parodė, kad dažniausiai taip elgiasi 30–40 metų moterys. Jos – išsiskyrusios arba ištekėjusios. Laisvos arba ne, neretai nusivylusios meile, kenčia dėl dėmesio stygiaus ne tik kaip moterys, bet ir kaip asmenybės. Jų ūgis, išvaizda ir biusto dydis neturi jokios reikšmės.

Labai dažnai su alfonsais susitikinėja gražios merginos, turinčios daug gerbėjų. 67 proc. atvejų – tai moteris, turinti ne vieną aukštąjį išsilavinimą. Ji – intelektuali, pasižymi plačia pasaulėžiūra bei turi daug įvairių interesų. Neretai ji užima aukštas pareigas. Tiesa, tarp tokių moterų, išlaikančių vyrus, yra ir mažiau materialiai apsirūpinusių moterų, tačiau jos visą savo atlyginimą atiduoda mylimam alfonsui. Su kuo susijęs moters noras rinktis sau į partnerius vyrą išlaikytinį? Koks jos pirminis tikslas: savirealizuotis ar pažeminti vyrą? Paprastai tokios moterys trokšta dėmesio ir nori būti mylimos. Ir jos pasirengusios mokėti už tai, kad greta būtų jos svajonių vyras.

Psichoterapeutė Natalija Manuchina įsitikinusi, kad moterys, kurios renkasi alfonsus, nori pakelti savo savivertę: „Galiu leisti sau išsirinkti tą, kurį noriu“. Taip pat siekia ilgiau išlaikyti jaunatviškumą ir pabėgti nuo senatvės: „Aš – jauna, nes gyvenu su jaunu vyru“. Be to, kiekviena iš tų moterų dar turi ir savo šeimyninę istoriją: santykius su tėvais, buvusiais partneriais, kartais ir su savo vaikais.

„Galiu iš savo darbo praktikos pasakyti, kad dažniau moterys išsirenka alfonsus ne iš gailesčio jiems, o iš meilės sau“, – tvirtino N. Manuchina.

Tuo tarpu psichologės Olgos Turovcevos manymu, kai kurios moterys, kažkada finansiškai priklausiusios nuo sutuoktinio, tačiau ilgainiui pačios pasiekusios materialinės gerovės, trokšta „atkeršyti“. Тokios moterys patiria savotišką malonumą, kai reikia išlaikyti savo antrąją pusę.

Pavyzdžiui, moteris, pasitaikius menkiausiai progai, pasakoja draugams, pažįstamiems, artimiesiems, kad jos jaunas širdies draugas gyvena iš jos kišenės. Iš pradžių draugai gaili tokios moteris, kad užsisodino alfonsą sau ant sprando. Bet netrukus paaiškėja, kad moteris pati nenori, kad jos mylimasis dirbtų. Be to, moteris net grasina nutraukti santykius, jei jos mylimasis išlaikytinis nuspręs susirasti darbą. Jos manymu, tai neigiamai atsilieps jųdviejų santykiams, kadangi jis nebegalės jai skirti pakankamai laiko ir dėmesio.

„Toks moters elgesys, panašu, susijęs ir su tuo, kad kažkada ji buvo išlaikoma savo sutuoktinio, kuris draudė jai dirbti. O savo naujuose santykiuose ji nusprendė atsilyginti už buvusias nuoskaudas ir pažeminimą“, – teigė O. Turovceva.

Pozityvios psichologijos centro vedančioji specialistė Marija Razbaš skiria dar vieną priežastį, dėl kurios moterys išlaiko savo mylimuosius. Tai – žinios, įgytos dar ankstyvoje vaikystėje: norint, kad asmeninis gyvenimas būtų laimingas, reikia į jį įdėti daug pastangų. Kai kurios moterys įdeda tai, ką laiko savo pagrindine vertybe – pinigus. Tokį jos elgesį neretai nulemia vidinis neužtikrintumas, nepasitikėjimas savo jėgomis ir tai, kad ją galima mylėti ir be pinigų. Paprastai tokių moterų gyvenime ir atsiranda meilužiai išlaikytiniai. Įvyksta savotiškas surogatinės meilės sandoris. Alfonsai būna keturių pagrindinių tipų:

Namų šeimininkė

Vyras tvarko namų ūkį, buitį, auklėja vaikus, padeda jiems paruošti pamokas ir t. t. Žmona tuo metu uždirba pinigus. Jau bene porą dešimtmečių tokia santykių forma yra gana paplitęs reiškinys Europoje ir JAV. Ji pastebima 20 proc. šeimų. Pavyzdžiui, žinoma amerikiečių politikė, kandidatavusi į JAV prezidento postą, Sarah Palin suspėjo ir karjeros siekti, ir pagimdyti penketą vaikų. Jos kasmetinės pajamos siekia 250 tūkst. JAV dolerių, o už parašytus memuarus ji uždirbo 1 mln. 250 tūkst. JAV dolerių. Sėkmingos politikės vaikus auklėja sutuoktinis, o ji pati aplanko šeimą per išeigines, atskrisdama privačiu lėktuvu.

Тokia savitarpio santykių šeimoje forma visai galima, jei tenkina abu partnerius. Žinia, kiekvienas žmogus nori būti laimingas. Taigi, jei moteriai patinka dirbti ir uždirbti, o vyras labiau linkęs auginti ir auklėti atžalas bei rūpintis buitimi, tai pora gali palaikyti idealius šeimyninius santykius.

Nesugebėję savęs realizuoti

Тokiais alfonsais tampa vyrai, kurie nesugeba realizuoti savęs nei profesinėje srityje, nei gyvenime. Dažniausiai tai kūrybinių profesijų atstovai, kuriems sunku susirasti darbą su jų vertais atlyginimais. Tai ir savotiški nepripažinti genijai, laisvi menininkai. Tarp tokių alfonsų pasitaiko ir sportininkų, karininkų. Tai vyrai, kurie giriasi savo buvusiais pasiekimais, tačiau nežino kaip toliau sėkmingai tvarkyti savo gyvenimą. Kiek rečiau tarp šio tipo vyrų pasitaiko ir bankrutavusių verslininkų.

Šio tipo vyrai tikina savo moteris, kad viskas dar tik prieš akis. Jie mano, kad gali dar daug ką pakeisti: tapti populiarūs, daug nuveikti ir išmaitinti šeimą. Vis dėlto tai pavyksta tik nedaugeliui. Iš įpročio

Pagrindinis charakterio bruožas, skiriantis alfonsą iš įpročio nuo kitų, tai jo infantiliškumas. Jie išaugo iš paauglystės, bet nenorėjo ar nesugebėjo prisitaikyti prie suaugusiųjų pasaulio. Tokie vyrai nenori dirbti, jiems niekas neįdomu. Jie įsitikinę, kad pramogos ir pasilinksminimai – svarbiausi dalykai jų gyvenime. Net kai mėgina susirasti darbą jie pramiega susitikimą arba būna tam paprasčiausiai nenusiteikę. Alfonsai iš įpročio negali nusistatyti aukštų gyvenimo tikslų.

Jei išsirinkote šio tipo vyrą, būkite pasiruošusi, kad jūsų mylimasis taps jūsų vaiku. Jums teks jam ieškoti darbo, raginti jį siekti karjeros ir padėti įveikti sunkiai pasiekiamus dalykus. Tam reiks atiduoti labai daug jėgų, todėl, greičiausiai, visą gyvenimą turėsite uždirbti pinigų sau ir savo mylimajam. Iš pašaukimo

Tai – žmogus, kuris pats pasirinko būti alfonsu. Pagrindinis šio tipo vyro skiriamasis bruožas – nepriekaištinga išvaizda. Ne vienai moteriai paglostoma savimeilė, kai greta jos stovi gražus ir stilingas vyras. Taisyklinga kalba, manieros, gestai – kita ne mažiau svarbi alfonso pagal pašaukimą įvaizdžio dalis. Už išorinio patrauklumo slypi gili, neretai paslaptinga asmenybė. Tačiau santykiuose su juo dažnai juntama įtampa, jis mėgsta staigmenas, būna spontaniškas ir nenuspėjamas. Lovoje jis daro viską, kad moteris suprastų: nei su vienu kitu jai nebus taip gerai. Į tokį vyrą moteris investuoja bene daugiausiai pinigų ir laiko. Dažniausiai mainais ji gauna meilę ir dėmesį. Tik kažin, ar tuos jausmus galima laikyti nuoširdžiais.

Kаip atpažinti alfonsą?

Kartais moteris įsimyli alfonsą net nesuvokdama jo pagrindinio tikslo. Kaip atskirti vyrą, kuris iš tikrųjų ieško darbo, nuo to, kuris ieško materialiai naudingų santykių?

Psichologė O. Turovceva įspėja, kad kartais atskirti alfonsą pagal pašaukimą būna itin sunku. Juk jis pasirengęs viskam, tad moteris nė nenutuokia jo gudrių ketinimų. Šiuolaikiniai alfonsai ne šiaip sau žavingi vaikinai. Jie puikiai išsilavinę ir gerai susipažinę su moterų psichologija. Nepaisant to, dauguma jų laikosi vieno ir to paties santykių scenarijaus.

1. Iš pradžių alfonsas ieško aukos. Jis tai daro labai apgalvotai. Paprastai jo auka tampa moteris, siekianti panašių santykių kaip alfonsas, arba vieniša moteris, kurios žema savivertė. 2. Kai moteris surasta, ją reikia suvilioti. Vyras atidžiai klauso, ką ji kalba, klausinėja jos, bando sužinoti apie ją kuo daugiau. Galų gale jo interesai ir tikslai su jos sutampa 90 proc. Apie save alfonsas aukai pasakoja mažai, akcentuodamas tik nereikšmingas detales.

Įprastai alfonsai giria moterį, negaili jai komplimentų, nuolat jai skambina. Komplimentai ir dėmesys – tai dalykai, kurių dažniausiai trūksta vienišai moteriai. Alfonsas nuolat būna greta jos ir tai neleidžia jai pastebėti problemų jų santykiuose. Jis ja žavisi, gerbia, demonstruoja savo romantiškumą. Galų gale romantiška draugystė iš esmės jam nieko nekainuoja, užtat daro didelį įspūdį moteriai. Alfonsas mėgsta piešti gražius ateities planus, sugeba sukelti moters gailestį, pasakodamas, kaip jam buvo blogai ir kaip jo niekas nesuprasdavo. Tačiau galų gale jis sutiko ypatingą moterį, kuri gali padaryti jį laimingu. Tai – labai paplitusios pinklės, į kurias pakliūna dauguma moterų.

3. Tiesiogiai alfonsas niekada neprašo pinigų. Tokiam vyrui dažniausiai kas nors nutinka. T. y. Jam iškyla problema, susijusios su pinigais, o jis nežino, ką daryti. Galų gale moteris pati jam pasiūlo finansinę pagalbą. Tačiau egzistuoja ir kitas scenarijus: jis užuominomis skundžiasi, kad atrodo ne kaip ir jai tikriausiai gėda su juo išeiti į viešumą. Po to moteris negaili pinigų jo naujiems drabužiams, nuperka mašiną ir t. t. Žinoma, jis pažada, kad šiuos pinigus grąžins. Vis dėlto tai tik tušti pažadai.

Derėtų nepamiršti, kad būna ir tokių alfonsų, kurie neatitinka šio aprašymo. Todėl, norint nustatyti, ar vyras nuoširdus moters atžvilgiu, pirmiausiai reikia įsiklausyti į savo vidinį balsą, nuojautą, kuri niekados jūsų neapgaus. Tačiau jeigu pati norite užmegzti santykius su alfonsu, nebijokite sau to prisipažinti. Galų gale nėra labai svarbu, kokią santykių formą pasirinksite. Svarbiausia, kad jums abiems būtų gera.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.