Transo būseną žmogus per dieną patiria nuo kelių iki keliolikos kartų

Patekęs į krizinę situaciją žmogus gali atlikti tokį pat veiksmą kaip ir per hipnozę – tris kartus giliai atsidusti. Tuomet ramybė sugrįžta savaime. Atodūsiai – tarsi apsauginiai vožtuvai.

Daugiau nuotraukų (1)

Ernesta Vinevičiūtė („Lietuvos rytas”)

Feb 16, 2013, 1:45 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 7:13 PM

– Ar taikant hipnozę visuomet pasiekiama transo būsena? – paklausiau Liudviko Lazausko.

– Hipnozė – tarpinė būsena tarp miego ir būdravimo. Transo būseną žmogus per dieną patiria nuo kelių iki keliolikos kartų.

Aiškiausiai tai pajuntama prieš pat užmiegant ir tik pabudus. Tai gali trukti tik akimirką, kai užsižiopsome, užsisvajojame.

Hipnozės metu ši fiziologinė būsena pailginama iki 20–25 minučių. Žmogus jaučia, girdi, bet organizmas ilsisi. Tai, ką išmoksta hipnoterapijos metu vadovaujant psichoterapeutui, žmogus turi kartoti ir sugrįžęs namo – namų darbai reikalingi kaip vaistai.

Stebuklų nebūna. Žmogus pats turi norėti keistis. Hipnozės metu jis kviečia į pagalbą savo smegenis, pilkąjį kardinolą pasąmonę, kad ši padėtų rasti išeitį iš susidariusios situacijos.

– Ar yra žmonių, kurie nepasiduoda hipnozei?

– Visi, kurie miega ir pabunda, nors trumpam gali įkristi į tą būseną. Kitaip smegenys perkaistų. Smegenų pusrutulių aktyvumas keičiasi kas 45 minutes. Tai savotiškas saugiklis.

Hipnoterapija – vienas psichoterapijos metodų.

Jai gali būti naudojama šviesos muzika, kitokie įrašai, padedantys atsipalaiduoti – lietaus, bangų mūšos, kiti gamtos garsai.

– Hipnozė žinoma nuo seniausių laikų. Ar šis gydymo metodas neatgyvenęs?

– Kai kuriose šalyse hipnozė pripažįstama kaip patikimas tyrimų metodas, kitose – ne. Hipnozės metu žmogaus prisiminimai yra jo galvos smegenų produktas – kaip ir sapnai.

Kartą į mane kreipėsi du jauni žmonės, negalėję susilaukti kūdikio. Medicininių tyrimų rezultatai rodė, kad vyrui viskas gerai.

Kalbantis su juo paaiškėjo, kad kartą vaikystėje jis stipriai nusižengė, o motina neiškentusi leptelėjo: „Kad tu vaikų neturėtum.”

Vyro motina jau buvo mirusi, tad paprašyti jos atleidimo ir taip ištaisyti šią problemą nebebuvo įmanoma. Naudojome hipnozę. Jos metu galima žmogų tarsi perkelti laike.

Vyras įsivaizdavo, kad bendrauja su dar gyva motina, jos atsiprašė ir prašė atleidimo.

Po dviejų mėnesių pora pranešė, kad laukiasi kūdikio.

– Kiek prireikia hipnozės seansų norint pasiekti trokštamą rezultatą?

– Maždaug dešimties. Tačiau kai ateina neapsisprendęs žmogus, užtrunkama ilgiau – iš jo ištraukti informaciją sudėtinga. Jis nori pagalbos, tačiau pyksta, kad jam niekas nepadeda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.