Geriausiai atostogauti po dvi savaites

Planuojant atostogas neretai iškyla ir klausimas, kaip ilgai atostogauti: visą mėnesį, dalinti atostogas pusiau ir ilsėtis po dvi savaites skirtingais mėnesiais ar net metų laikais, o gal apskritai geriausia ilsėtis keturis kartus po savaitę.

Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Jul 5, 2013, 5:46 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 9:48 PM

Psichologas-psichoterapeutas Andrius Kaluginas sakė, kad vieningos nuomonės, kaip geriausiai suplanuoti atostogų trukme nėra. Atlikta daugybė tyrimų, kurių rezultatai yra prieštaraujantys vienas kitam.

„Aš asmeniškai laikausi nuomonės, kad geriausia atostogauti dukart per metus po dvi savaites skirtingais metų laikais“, - neslėpė psichologas.

Psichologiškas laukimas

Pašnekovas prisiminė prieš dvejus metus vokiečių psichologų atliktą tyrimą, kurio metu buvo išmatuoti visi psichofiziologiniai žmonių duomenys iki ir po atostogų.

Tyrėjai priėjo išvados, kad geriausia atostogauti dukart per metus po dvi savaites. Kodėl?

Visų pirma išmintingiau atostogauti po du kartus per metus dėl psichologiško laukimo.

„Be jokios pertraukos dirbti ir laukti atostogų 11 mėnesių, kad vėliau vieną mėnesį būtų galima pasiilsėti, psichologiškai yra labai sunku“, - teigė A. Kaluginas.

Didesnis nusivylimas

Nėra labai gerai atostogauti vos kartą per metus ir dėl galimo nusivylimo atostogomis.

Psichologas paaiškino, kad kuo ilgiau žmogus planuoja atostogas, tuo didesnis nusivylimas nesėkmės atveju jį apima. Jeigu atostogauti tenka tik kartą per metus, atostogų laukimas išsitęsia iki vienuolikos mėnesių.

„Dažniausiai kai žmogus kažko labai ilgai laukia, jis deda labai daug vilčių į tai. Jeigu tos viltys žlunga, nusivylimas dažniausiai būna labai didelis“, - pastebėjo psichologas.

Blogai būna ne tik dėl sugadintų atostogų, bet ir todėl, kad kitos galimybės paatostogauti veikiausiai teks laukti dar metus.

Sunkiau kibti į darbus

Planuojant atostogų laiką ir trukmę svarbios, žinoma, ir finansinės priežastys. Tam, kad būtų galima visą mėnesį atostogauti, reikia kur kas daugiau pinigų, negu atostogaujant tik po dvi savaites.

Pašnekovas priminė, kad tiems, kurie atostogauja po mėnesį, po to būna sunkiau kibti į darbus.

Lygiai taip pat sunkiau sugrįžti į darbą vos po septynių dienų trukmės atostogų. Tokios atostogos, psichologo nuomone, yra per trumpos, ypač jeigu per atostogas buvo keliauta svetur, o į darbą skubama sekantį rytą po kelionės.

Profilaktika prieš depresiją

A. Kaluginas įvardijo ir dar vieną sprendimo atostogauti po dukart per metus privalumą. Jos padeda įveikti sezoninę depresiją.

„Du kartus per metus skirtingais metų laikais paimtos maždaug dviejų savaičių trukmės atostogas yra labai gera profilaktika prieš sezonines depresijas. Juk žiemą nuvykdami į šiltuosius kraštus dukart per metus gauname gero oro, šilto vandens ir saulės dozę. O vasara yra puiki proga aplankyti Vakarų Europos šalis“, - sakė pašnekovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.