Kodėl moterys su stresu susidoroja lengviau nei vyrai?

Daugybę darbų vienu metu darančios moterys su stresu susidoroja lengviau nei vyrai. Tačiau tik dabar mokslininkai gali atsakyti, kodėl.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 11, 2013, 2:51 AM, atnaujinta Mar 3, 2018, 3:54 AM

Visa tai dėl moteriško lytinio hormono – estrogeno, kuris „blokuoja“ neigiamą streso poveikį smegenims.

JAV atlikto tyrimo metu skirtingų lyčių laboratorinės žiurkės turėjo atlikti užduotis, kurios priminė išbandymus, su kuriais dažnai susiduria žmonės.

Moteriškos lyties žiurkės geriau atpažino anksčiau matytus objektus, tuo tarpu vyriškos lyties žiurkės kovojo su savo trumpalaikės atminties pasekmėmis.

Nesugebėjimas prisiminti matyto objekto nurodo trikdžius toje smegenų dalyje, kuri kontroliuoja darbinę atmintį, dėmesį ir gebėjimą daryti sprendimus.

Ankstesnis Bafalo Universiteto (JAV) profesoriaus Yano Wongo tyrimas atskleidė, jog pasikartojantis stresas paveikė už atmintį ir dėmesio koncentravimą atsakingą vyriškos lyties žiurkių smegenų dalį. Moteriškos lyties žiurkių smegenų daliai stresas tokios įtakos neturėjo.

„Apsauginis estrogeno poveikis taip pat buvo juntamas ir toms moteriškos lyties žiurkėms, kurių kiaušidės buvo pašalintos.“, - teigia Y. Wongas.

Didesnis kiekis estrogenų, susijusių su atsparumu stresui, buvo rastas moteriškos lyties žiurkių smegenyse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.