Raukšles naikinantis botoksas mažina depresiją

Psichikos liga pakeičia daugelio pacientų gyvenimą, taip pat jų artimųjų, mylimųjų bei draugų. Nors diagnozė gali būti ta pati ir taikomas gydymas pagal patvirtintas rekomendacijas, mes, gydytojai, stebime įvairius atvejus, skirtingus pasveikimus ir skirtingus rezultatus. Nuo ko tai priklauso?

Psichiatrė P.Rudalevičienė teigė, kad paciento sveikimas yra kaip stebuklas jį gydančiam gydytojui.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Psichiatrė P.Rudalevičienė teigė, kad paciento sveikimas yra kaip stebuklas jį gydančiam gydytojui.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Ūmių psichozių skyriuje dirbanti britų psichiatrė Sheirin Mehany laisvalaikį leidžia taikydama grožio procedūras, kurioms skiriamas botoksas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Ūmių psichozių skyriuje dirbanti britų psichiatrė Sheirin Mehany laisvalaikį leidžia taikydama grožio procedūras, kurioms skiriamas botoksas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Palmira Rudalevičienė, psichiatrė, medicinos mokslų daktarė

Sep 2, 2014, 4:56 PM, atnaujinta Nov 26, 2017, 6:24 PM

Mano bičiulė ir kolegė, gydytoja psichiatrė Sheirn Mehany, sėkmingai siekianti karjeros Jungtinėje Karalystėje, privačių psichiatrijos ligoninių „Cygnet“ tinkle, žiūri į kiekvieną pacientą kaip į unikalų atvejį.

Ūmių psichozių ilgalaikio gydymo skyriuje dirbanti Sheirin turi galimybę matytis su pacientėmis kasdien apie dvejus metus, kol jos išrašomos namo. Per tą laiką Sheirin tampa savo pacientėms ne tik gydytoja.   Paciento sveikimas yra kaip stebuklas jį gydančiam gydytojui, kuris su kiekvienu pacientu užmezga tam tikrą ryšį – nematomą ir neapčiuopiamą.

„Gydau psichikos ligonius jau 20 metų, negalėčiau teigti, kad psichikos ligas sukelia tik cheminis disbalansas ir tik medikamentai jį atstato. Kita vertus, medikamentinis gydymas išlieka prioritetinis“, - kalbėjo Sheirin.

Pastaruoju metu psichiatrė derina savo profesiją su pomėgiu, kuris taip pat siejasi su psichikos ligonių gydymu. Ji atrado grožio terapijos procedūras, padedančias sveikti pacientams, ir sėkmingai jas taiko!

Kad galėtų tuo užsiimti, Sheirin baigė grožio terapijos kvalifikacijos kursus, įsigijo licenciją, jos vyras (irgi gydytojas, ginekologas) nupirko Sheirin aparatūrą ir įrengė jai kabinetą.

Po darbo psichiatrė pasineria į grožio terapijos pasaulį, lygindama raukšles, leisdama botokso injekcijas ar dailindama odą lazeriu.

Apie savo patirtį Sheirin kalbėjo vienoje konferencijoje, po kurios mudvi susėdome pasikalbėti..

- Gydai ligonius, sergančius psichozėmis, valgymo sutrikimais, depresija, nerimu bei kitomis psichikos ligomis, asmenybės sutrikimais. Kaip nutiko, kad būdama patyrusi ir ilgametę praktiką turinti psichiatrė ėmeisi botokso terapijos ir odos raukšlių lyginimo?

- Tai įvyko atsitiktinai. Turėjau draugę,vartojusią antidepresantus. Jai buvo pagerėję maždaug 60 procentų. Norėdama sau pakelti nuotaiką, ji nusprendė atlikti kelias veido procedūras, taip pat susileisti botokso.

Kadangi suleidus botokso, buvo sunkiau suraukti antakius, moteris pasijuto linksmesnė, labiau atsipalaidavusi. Tada aš pradėjau tyrinėti botokso poveikį psichikos sveikatai , nusprendžiau dalyvauti kursuose ir išmokti, kaip naudoti botoksą mažinant raukšles, ir padėti esant kitoms problemoms, pavyzdžiui, migrenai.

Mokslininkų Wollmero (Wollmer) ir Finzio (Finzi) studijos atskleidė, kad suleidus botulino toksino injekcijas į tam tikras vietas keičiasi depresija sergančiųjų savijauta. Dr. Finzio studija įrodė, kad botulino toksinas A gali būti naudojamas kaip antidepresantas - jis slopina pacientų, sergančių didžiąja depresija, antakių susiraukimą.

Atlikti tyrimai rodo, kad botoksas gali būti panaudojamas ir šiais atvejais:

1. Henris Vinkleris (Henry Winkler) teigė, kad botoksas skatina viršutinių galūnių spazmiškumą, dažnai sutrinkantį po insulto.

2. Botoksas ilgam laikui šalina šlapimo nelaikymo simptomus.

3. Botoksas naudojamas dantų griežimo ir sąkandžio ligoms gydyti.

4. Jis taip pat gali būti naudojamas, gydant žandikaulio sąnarių disfunkciją ir per didelį seilėtekį.

5. Gali praversti esant migrenai ar galvos skausmui.

6. Yra aprobuotas naudoti nekontroliuojamam mirkčiojimui ir žvairumui gydyti.

7. Botoksu įmanoma sumažinti didelį prakaitavimą.

8. Jis gali padėti ir sergant neramių kojų sindromu.

9. Botoksas gali padėti tam tikriems kaklo spazmų tipams, pavyzdžiui, kaklo distonijai.

10. Tiriama, ar botoksą galima naudoti astmos ir nutukimo atvejais.

- Ar psichikos liga labai pakeičia ligonio išvaizdą?

- Psichikos sutrikimai gali lemti žmogaus išvaizdą. Jei vargina nuotaikos sutrikimai ar psichozė, ligonis dažnai apsileidžia. Jo valgiaraštyje neretai trūksta pagrindinių maisto medžiagų. Asmens higiena taip pat tampa skurdi.

Tokie pacientai linkę rūkyti, o tai gali lemti odos raukšlėtumą (JAV 80 procentų sergančiųjų šizofrenija rūko). Tokie ligoniai nėra linkę naudoti odos priežiūros kosmetikos. Vaistai taip pat gali turėti įtakos didesnei odos pigmentacijai, jautrumui šviesai ir nutukimui.

- Savo pacientams taikai hipnozę, kaip ji veikia?

- Hipnoterapija orientuojasi ne į asmens problemą, o į jos sprendimą. Norint įveikti sunkumą, ieškoma jos priežasties, o tai gali paskatinti žmogų negatyviai mąstyti. Dėl to iššvaistoma daug laiko ir energijos.

Mes susitelkiame į pagalbą klientui. Hipnoterapiją taikome paaiškinę apie smegenų veiklą, apie dvi smegenis sudarančias dalis. Pirmoji – mąstančioji ir sąmoninga smegenų dalis, antroji – primityvioji, emocinė. Mąstančioji smegenų dalis sąveikauja su pasauliu ir kitais žmonėmis. Tai padeda mums įvertinti situacijas ir rasti išeitį, o gyvūnai neturi tokios dalies.

Pradinė smegenų dalis, atsakinga už emocijas (amygdala) dažnai apibūdinama kaip kovojanti su depresija sritis. Ji susijusi su kitomis dviem smegenų sritimis – hippocampus ir hypothalamus.

Pirmoji smegenų dalis valdo primityvų elgesį, o antroji - reguliuoja cheminius procesus, tai kūno ir proto atsakas. Primityvioji sritis atsakinga už instinktyvias reakcijas, pavyzdžiui, pavojaus vengimą. Kai jaučiamės sunerimę, prarandame proto kontrolę, tada ima vadovauti primityvioji sąmonė, bet tokių situacijų pasitaiko retai.

Protas visada operuoja depresijos, nerimo ir pykčio parametrais. Pavyzdžiui, gali atrodyti, kad esame krizėje ar pavojuje, todėl primityvioji smegenų sritis puola padėti. Net kasdieniai įvykiai gali atrodyti kaip grėsmė, todėl didėija nerimas, gali kilti depresija, panika, net manija.

Tačiau primityvioji smegenų dalis nėra kuriančioji, ji tėra ankstesnio elgesio modelis. Pavyzdžiui, nuo depresijos kenčiantis žmogus guli lovoje, jis nepatiria jokios žalos, todėl ir vėliau jam norisi drybsoti lovoje.

Vadinasi, nerimą sukelia ne pats įvykis, o neigiamos mintys apie jį, net pyktį lemia ne pats įvykis, o blogų minčių modelis.

Neigiamos mintys saugomos vadinamame „streso kibire“. Laimei, miegant šis kibiras ištuštėja. Visi įvykiai dar kartą patiriami ir perkeliami iš emocinės į pasakojamąją atmintį, o tokius prisiminimus galime kontroliuoti.

REM miego fazės metu įvykiai tarsi perkeliami iš primityvios į protingąją smegenų sritį. Įsivaizduodami, kad kiekvieną rytą pabundame su tuščiu kibiru, galėtume pradėti dieną be streso ir nerimo. Jeigu REM miego fazė trunka ilgiau ar trumpiau nei 20 procentų viso miego, tai taip pat gali sukelti miego sutrikimus.

Medžiodami ir rinkdami šaknis pirmykščiai žmonės sugebėjo išlaikydavo šeimas. Padėka už tai suteikdavo jiems daugiau drąsos, jie išmoko įveikti baimę ir skausmą.

Šiuolaikiniame gyvenime taip pat svarbus bendravimas, aktyvumas, kūrybiškumas, nes tai didina biologiškai svarbios medžiagos serotonino kiekį smegenyse.

- Pomėgis gali labai įtraukti. Manau, ne vien pacientai kreipiasi į jūsų grožio kliniką. Kodėl grožio paslaugos čia triskart mažesnės negu Jungtinėje Karalystėje?

- Pinigų užsidirbu, gaudama gydytojo atlyginimą, o čia - mano laisvalaikis. Jungtinėje Karalystėje galioja tam tikri etikos standartai – gydytojas neturi teisės nukreipti ligonių į savo privačią kliniką. Tačiau tai mielai daro mano kolegos.

Buvo netikėta, kad didžioji „grožio pacientų“ dalis yra gėjai ir stipriosios lyties atstovai. Tai rodo, kad stiprioji lytis nėra abejinga savo išvaizdai. Rūpestis dėl savo išvaizdos - svarbus psichikos sveikatos rodiklis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.