Moterys, prieš kurias smurtauja: kaip šalia atpažinti auką?

Šalį sukrėtė Saviečių kaimo tragedija, kurios metu nuo smurto bėgo keturių vaikų mama. Tuo tarpu sutuoktinis, pasiėmęs du mažamečius vaikus, paskandino juos šulinyje. Kaip teigia Kėdainių rajono valdžios atstovai, moteris niekada nesiskundė dėl smurto, jokių žymių, kad būtų mušama, jie nėra pastebėję.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Taip atrodo ant delno nupieštas juodas taškas, informuojantis, kad moteris patiria smurtą.
Taip atrodo ant delno nupieštas juodas taškas, informuojantis, kad moteris patiria smurtą.
Daiva Baranauskė dešinėje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daiva Baranauskė dešinėje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 7, 2016, 10:08 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 5:59 PM

Tačiau lemtingą naktį 26 metų moteris nuo smurtautojo bėgo, nes jis ją stipriai mušė. Teigiama, kad badė šakute nugarą ir veidą. Ar yra būdų, kaip aplinkiniai galėtų atpažinti smurtą patiriančią moterį?

Pasaulyje plinta socialinė „Juodojo taško“ akcija, kurios tikslas – paraginti visas moteris, kurios patiria smurtą artimoje aplinkoje, ant delno nusipiešti juodą tašką, jį nufotografuoti ir apie gresiantį pavojų pranešti socialiniuose tinkluose arba bent jau greta esantiems žmonėms.

Smurtas prasideda nuo kontrolės

Juodojo taško idėjos sumanytojai tvirtino, kad tai – galimybė išvengti baisios nelaimės. Paprastai moterys, kurios patiria smurtą artimoje aplinkoje, neturi galimybės bendrauti su išoriniu pasauliu, todėl niekam negali pasipasakoti apie savo išgyvenimus. Juodojo taško kampanija vos per parą suvienijo daugiau nei 6000 žmonių visame pasaulyje ir per stulbinančiai trumpą laiką suteikė realią pagalbą daugiau nei 6 moterims.

Labdaros ir paramos fondo „Frida“ vadovei Daivai Baranauskei ši akcija sukėlė juoką. „Ar ta moteris, prieš kurią smurtaujama, pavyzdžiui, Saviečių kaime nužudytų vaikų mama, turėjo feisbuką? Ar ji būtų galėjusi įsidėti nuotrauką su juodu tašku? Smurtas nėra tik fizinis. Jis prasideda dar nuo kontrolės. Smurtautojai paprastai kontroliuoja viską – ir telefonus, ir socialinius tinklus, ir žiniasklaidą.

O kas įdomiausia, kad kontrolė prasideda dar iki vestuvių. Darėme tyrimą apie jaunų porų romantinius santykius ir labiausiai nustebino tai, kad dauguma merginų kontrolės neatpažįsta ir nesugeba jos įvertinti. O juk kontrolė kažkada išsivystys ir į smurtą“, – dėstė pašnekovė.

Šalia meilės – tragedijos

Ji teigė, kad būtina atkreipti dėmesį į pirminius požymius, leidžiančius daryti tam tikras išvadas apie vyro elgesį. „Jeigu juntama perdėta meilė, perdėtas rūpestis, nuolatinis noras merginą laikyti arti savęs, noras apriboti draugus ir drauges bei aiškinimas, kad dėvėti suknelių ar sijonų darbe neverta, nes mylimasis vis tiek nematys, jau reikėtų sunerimti. Tai tikrai nėra tik graži meilė, nors merginos paprastai būtent taip ir galvoja bei džiaugiasi tokiu elgesiu.

Labai noriu pacituoti informatyvią frazę. Vaikinas sako merginai: „Noriu tau padaryti du dalykus: pirma – nužudyti, antra – vesti“. Būtent tokia eilės tvarka pasakydamas šią frazę, jis jau sukuria dramą, kalbėdamas apie meilę. Jis tiesiog nemoka kitaip išreikšti savo meilės. Juk ir didžiuosiuose meno kūriniuose vyksta tragedija ir drama greta meilės.

Bet baisiausia šiuose žodžiuose yra tai, kad įsimylėjusi mergina girdi tik tą dalį, kur sakoma apie vedybas ir vėliau visiems didžiuojasi, kad vaikinas jai pagaliau užsiminė apie vedybas“, – nuostabos neslėpė D.Baranauskė.

Kaip atpažinti auką?

Labdaros ir paramos fondo „Frida“ vadovė teigė, kad smurtą Lietuvoje patiria kas trečia moteris. „Jei moteris nenorės pasisakyti apie smurtą, atpažinti niekaip nepavyks. Jei aplinka bus nepakanti smurtui ir auka žinos, kad aplinkiniai yra susirūpinę ir pasiruošę padėti, ji tikrai pasipasakos. Turi būti formuojamas nuolatinis fonas.

Jei bendradarbė į darbą atėjo su mėlyne, privaloma jos paklausti, kas nutiko. Labai gerai prisimenu vieną garsiai nuskambėjusį atvejį Lietuvoje, kai vienas gerbiamas asmuo nušovė žmoną ir nusišovė pats. Jo žmona vaikščiojo į darbą su užpudruotomis mėlynėmis. Tačiau nė vienas bendradarbis nepaklausė, kas vyksta jų namuose. Paprastai tai būna dėl baimės įžeisti ar užgauti. 

Tiesa, jeigu geranoriškai nusiteikęs žmogus iš tam tikro elgesio atpažintų auką ar įtartų, kad ji patiria smurtą bei imtų nuoširdžiai klausinėti, nežinia, ar tai būtų gerai. Jei moteris norės atsiverti, ji tai padarys. Bet kuriuo atveju labai svarbu daug šnekėtis, bendrauti tarpusavyje“, – sakė pašnekovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.