Reikia ištverti bemiegę naktį? Jums padės itin veiksmingi būdai

Kiekvienas patvirtins, kad nemiegoti naktį – rimtas iššūkis. Smegenys dirba lėčiau, reikia poilsio. Tačiau kartais nutinka taip, kad nemiegoti yra būtina. Tad kaip elgtis, kad bemiegė naktis būtų lengvesnė?

Kiekvienas patvirtins, kad nemiegoti naktį – rimtas iššūkis.<br>123rf.com
Kiekvienas patvirtins, kad nemiegoti naktį – rimtas iššūkis.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-09-15 23:12, atnaujinta 2017-05-12 23:15

Kramtomoji guma

Kramtykite mėtų skonio gumą. Pagrindinis dalykas – net negaivus mentolio skonis, bet patys kramtymo judesiai. Tokiu būdu jūs apgaunate savo smegenis, kurios suaktyvėja žinant, kad dabar reikės virškinti maistą. Šiam tikslui jos išskiria insuliną, kuris sukelia žvalumo jausmą.

Vėsumas

Atidarykite langus, įjunkite oro kondicionierių arba ventiliatorių. Jums reikia gryno oro. Šiltos ir tvankios erdvės kelia nuovargį. Šaltis priverčia organizmą suaktyvėti nuolatiniam temperatūros palaikymui.

Ypač žvalumo suteikia ledo kramtymas. Tiesa, šis metodas skirtas tikriems ekstremalams.

Fizinis aktyvumas

Pašokinėkite, pritūpkite, porą kartų darykite atsispaudimus. Visi fiziniai pratimai pagerins kraujotaką ir aprūpins ląsteles deguonimi. Geriausias variantas – trumpas pasivaikščiojimas. Tyrimai rodo, kad 15 minučių pasivaikščiojimo suteiks naujų jėgų dviejų valandų darbui.

Prausimasis

Nuplaukite riešą šaltu vandeniu. Šis metodas jums leis greitai atvėsinti organizmą. Jis taip pat naudingas vasarą, kai labai karšta. Toks būdas tinka atsikratyti galvos skausmo, kurį sukelia aukšta temperatūra.

Alkis

Praleiskite valgymą. Organizmas išleidžia daug energijos suvirškinti maistą, tad po sunkių pietų kyla tingumo ir mieguistumo jausmas. Lengvas alkis žvalina.

Muzika

Negarsiai paklausykite greitos, erzinančios muzikos. Muzika sukelia stiprų emocinį atsaką. Jei įmanoma, pritarkite dainai arba bent į ritmą purtykite galvą. Netinka melodinga ir pažįstama muzika. Reikia kažko ritmiško, bet nemalonaus ausiai — tai sukelia daugiau emocijų. Garsas turi būti toks, kad būtų sunku suprasti dainos žodžius. Tai privers smegenis dirbti, klausytis dainos ir įtraukti dėmesį.

Apšvietimas

Įjunkite ryškią šviesą. Žinoma, geriausia išeiti į lauką, bet jeigu Saulė jau nusileido, tai vidinį laikrodį vis tiek galima apgauti, namuose įjungiant visas šviesas. Iš esmės, organizmo paros ritmai, be kita ko, reaguoja į šviesą: kai šviesos tampa mažai, organizmui atrodo, kad atėjo laikas miegoti.

Masažas

Masažuokite viršugalvį, kaklą, ausies kaušelį, tašką tarp didžiojo ir rodomojo piršto ir kelių sritį. Šie taškai padeda sumažinti nuovargį ir pagerinti kraujo apytaką.

Kvėpavimo pratimai

Pabandykite daryti kvėpavimo pratimus. Tai vadinasi „švytinti kaukolė“ – darote normalų įkvėpimą ir staigų iškvėpimą. Kartokite maždaug 10 kartų. Ši technika šildo ir suteikia žvalumo.

Aromaterapija

Įtraukite uoslės receptorius. Stiprus, malonus ar šlykštus kvapas greitai veda žmogų į kovinės parengties būseną. Aromaterapijoje dažnai siūlomi aliejai, kurie padeda stimuliuoti nervų sistemą: rozmarinas, eukaliptas, mėta. Jeigu nepatinka šie aliejai, galima kelis kartus įkvėpti kavos grūdų aromato.

Nepatogumas

Sėdėkite ant kietos kėdės. Kai jūsų užduotis yra neužmigti, tuomet tinka bet koks nepatogumas. Jei dirbsite patogioje kėdėje arba lovoje – jus trauks miegas, nes bus patogu ir jauku.

Kava ir miegas

Išgerkite kavos ir užmikite 15 minučių. Tai yra du veiksmingi metodai, kurie yra sujungti į vieną. Kofeino veikimas paprastai prasideda per 20 minučių. Pagrindinis dalykas – nustatyti žadintuvą ir neužmigti 30 minučių, nes po pusvalandžio būsite gilaus miego stadijoje ir jei nutrauksite šią stadiją, jausitės itin apsunkęs.

Baltymų dieta

Jeigu vis tik valgyti, tai jau valgyti maisto produktus, turinčius daug baltymų (riešutai, kiaušiniai), taip pat daržoves ir vaisius. Labai svarbu valgyti mažomis porcijomis ir kas dvi-tris valandas. Venkite cukraus, nes jis teikia priešingą poveikį, atima jėgas. Gerkite daug vandens. Kai organizmui trūksta vandens, tuomet žmogus jaučiasi pavargęs ir silpnas.

Kutenimas

Pakutenkite liežuviu viršutinį gomurį. Tai dar vienas smagus ir efektyvus būdas būti žvaliam.

Juokingi vaizdeliai

Pažiūrėkite juokingus vaizdelius ar su kuo nors pasiginčykite apie politiką. Mėgstama socialinė veikla (netgi dalyvavimas interneto diskusijose) sukelia smegenyse jaudulį.

Parengė Evelina Parniavskaja

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.