Tyrimas: lietuviai norėtų sutikti Kalėdas kaip Marijonas Mikutavičius

Blizgantys žaisliukai ant Kalėdų eglutės šakų atspindi žvakių šviesą. Namai kvepia apelsinais, cinamonu ir kepta žąsimi. Spalvingai supakuotos dovanos po eglute laukia nekantrių savininkų. Stalas padengtas. Ir išsekusi mama svajoja tik apie poilsį sanatorijoje.

Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 7, 2016, 1:51 PM, atnaujinta Apr 18, 2017, 3:23 PM

Bet ar tikrai ant moterų pečių gula didžioji dalis pasirengimo Kalėdoms rūpesčių? Gal šiais laikais jos jau turi kelis darbščius Kalėdų pagalbininkus? Norėdama žinoti atsakymus į šiuos ir kitus klausimus, „Lidl“ užsakė „Nielsen“ atlikti reprezentatyvią apklausą apie Kalėdas, kurios metu apklausti 20,800 žmonių iš 26 šalių.

„Kalėdų tema sužadina daug pakilių jausmų. Šiaip ar taip, daugeliui žmonių Kalėdos – gražiausia metų šventė. Todėl „Lidl“, kaip tarptautinė, 30-yje valstybių veikianti kompanija siekė išsiaiškinti, kaip jos klientai visame pasaulyje iš tiesų švenčia Kalėdas. Kas jiems svarbu? Kas kelia stresą? Kur Kalėdų šurmulyje žmonėms reikėtų daugiau pagalbos? Klausiame, nes norime, jog mūsų produktų asortimentas padėtų šią šventę kiekvienuose namuose paversti lengvesne ir sėkminga“, – sako Agnė Gaižauskienė, „Lidl Lietuva“ Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovė.

Apklausa parodė, kad nepaisant kurioje šalyje gyvena, visi respondentai sutiko dėl vieno: Kalėdos reiškia būti kartu su artimiausiais, mėgautis skaniu maistu ir keistis dovanomis. Bet apklausa taip pat atskleidė tai, ką daugelis seniai įtarė: visose šalyse ruošimasis ir planavimas Kalėdoms pirmiausia yra moterų rankose, nors atskiri darbai skirtingose šalyse gali būti patikėti ir vyrams.

66% apklaustų moterų sakė, jog jos organizuoja žiemos šventes, 75% moterų perka dovanas ir net 78% moterų yra atsakingos už Kalėdų dekoracijas. Tai nulemia moterų požiūrį į Kalėdas ir paaiškina, kodėl jos patiria švenčių sukeliamą stresą gerokai stipriau nei vyrai. Įtampa labiau nei kitur jaučiama Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Jungtinėse Valstijose, Austrijoje ir Airijoje: šiose šalyse stresą išgyvena 55% respondentų, tai 12 procentinių punktų daugiau nei vidutiniškai (43%). Tai, kad prieškalėdinis sezonas kelia stresą, sutinka ir dauguma švedžių, danių, suomių, čekių ir slovakių. Tačiau moterys pietryčių Europoje yra labiau atsipalaidavusios – tik 28% sutiko su teiginiu, kad pasiruošimas Kalėdoms yra įtemptas.

Nors dauguma apklaustų moterų visose šalyse teigė tikrai mėgstančios rūpintis Kalėdų šventėmis, slapta jos norėtų truputį daugiau pagalbos. Vienose šalyse tas pagalbos poreikis yra stipresnis, kitose – mažesnis. Geriausi Kalėdų talkininkai – vaikai, kuriems patikima papuošti eglutę; taip pat sutuoktiniai ar kiti giminės, kurie prisideda ruošdami patiekalus. Darbu sėkmingiausiai dalijamasi Švedijoje, Norvegijoje ir Suomijoje. O štai Amerikoje ir Didžiojoje Britanijoje moterys labiausiai norėtų daugiau šeimos pagalbos ruošiantis Kalėdoms: šiose šalyse beveik pusė moterų sutiko su teiginiu, kad ruošiantis šventėms labai praverstų dar viena pora rankų.

Kaip tik todėl psichologė Tulija Ortner (Tuulia Ortner) šiemet rekomenduoja išmėginti nedidelį Kalėdų eksperimentą: „Pabandykite pasikeisti įprastinėmis rolėmis. Tėvelis gali nupirkti dovanas, o mamytė – parnešti namo Kalėdų eglę. Ne tokioms drąsioms šeimoms rekomenduoju pradėti nuo bendro šventės suplanavimo, kai kiekvienas gali pasiūlyti savo savanorišką indėlį.“

Lietuviai jaučia stresą dėl dovanų Nuomonės apie Kalėdas Rytų Europoje smarkiai skiriasi. Maždaug pusė Čekijos, Lietuvos ir Slovakijos moterų norėtų daugiau pagalbos ir galimybės atsipūsti. Apie 65% lenkių, 60% slovakių ir apie 66% lietuvių laikosi nuomonės, kad Kalėdos nebūtų tikros, jei jos negalėtų visko suruošti pačios. Daugiausiai streso Kalėdos sukelia Slovakijoje ir Slovėnijoje. Apie pusė respondentų Čekijoje, Lenkijoje ir Slovakijoje sutiko, kad prieš Kalėdas suintensyvėję darbai bei būtinybė visur suspėti – tikra našta. O štai Lietuvoje pagrindinis streso šaltinis – išrinkti ir nupirkti dovanas (42% apklaustųjų) bei pasiruošimo darbai planuojant šventę ir gaminant valgius (41%).

Didžioji dauguma lietuvių Kalėdas švenčia su tėvais (60%), su partneriu/sutuoktiniu (54%) bei su vaikais (52%) ir tik 2% tautiečių Kalėdas pasitinka vieni. Į klausimą, kokie Kalėdų atributai jiems mieliausi, lietuviai vardino: didelė kompanija (71%), Kalėdų eglė (96%), kalėdinės dekoracijos (96%) ir tradiciniai Kalėdų patiekalai (69%). Tačiau jeigu galėtų laisvai rinktis, net 47% apklaustų lietuvių Kalėdas mielai švęstų keliaudami ar atostogaudami.

Populiariausios garsenybės per šventes

Tyrimas taip pat atskleidė dar keletą kitų įdomių faktų. Žmonės, gyvenantys monarchus turinčiose šalyse, vieną dieną norėtų atšvęsti Kalėdas kaip tikri karaliai. Taip pat apklaustieji labai norėtų švęsti taip, kaip švenčia JAV prezidentas Barackas Obama.

Dar viena dažna slapta žmonių svajonė – Šv. Kalėdas švęsti kaip Romos popiežius. Daugelis žmonių vis dėlto mano, kad švęsti kaip įžymybei sukeltų dar daugiau streso, nei įprastos Kalėdos namuose su šeima. Todėl tik nedaugelis „didžiųjų įžymybių“ buvo paminėtos atsakant į atvirą apklausos klausimą , kaip koks žymus žmogus norėtumėte sutikti Kalėdas.

Laukiamiausios Kalėdų šventės viešnios yra Viktorija Bekham (Victoria Beckham) Didžiojoje Britanijoje, Selin Dion (Celine Dion) Prancūzijoje ir Andželina Džoli (Angelina Jolie) bei Dženifer Lopes (Jennifer Lopez) Bulgarijoje. Į atvirą klausimą, kaip koks žymus žmogus norėtų sutikti Kalėdas, daugiausia lietuvių atsakė – kaip popiežius (2%), kaip Kalėdų senelis (2%) arba kaip Marijonas Mikutavičius (2%).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.