Vilniuje pirmą kartą bus surengta akcija, skirta atkreipti dėmesį į aktyvaus klausymo svarbą

Birželio 3 d. vilniečiai ir miesto svečiai bus kviečiami akimirkai stabtelėti ir sudalyvauti akcijoje „Aš noriu tave išgirsti“. Jos metu bus atkreipiamas dėmesys į ryšio tarp žmonių ir aktyvaus klausymo svarbą, o kiekvienas norintysis bus išklausytas ir išgirstas.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-05-18 10:15

„Mintis surengti šią akciją kilo matant, jog šiandieninėje visuomenėje atskirtis ir vienišumas tampa dažno žmogaus skaudžia gyvenimo dalimi. Vis greitėjantis gyvenimo tempas, socialiniai tinklai, konkurencija palieka mažiau laiko ilgesniam ir atviram pokalbiui su kolega, kaimynu ar draugu. Tyrimai rodo, kad vienišumas glaudžiai susijęs su emociniais ir socialiniais sunkumais, depresija, nerimu, prastesne fizine sveikata.

Norime atkreipti dėmesį, kaip svarbu yra dalintis savo mintimis ir jausmais, pasidžiaugti vieni kitų sėkme bei iš tikrųjų išgirsti šalia esantį žmogų“, – sako viena iš akcijos organizatorių, emocinės paramos programos „Drauge“ vadovė Jonė Piekuraitė-Dudėnė.

Renginio metu norintieji bus kviečiami užimti tuščią kėdę, šalia kurios sėdės juos išgirsti pasiruošę klausytojai. Jie kvies papasakoti, kaip žmonės gyvena, kas slegia jų pečius, dėl ko jie nerimauja, o gal džiaugiasi.

Kiekvienas klausytojas be išankstinio nusistatymo bus pasirengęs klausytis kito žmogaus istorijos, nemoralizuoti ir nepatarinėti, bet priešingai – tiesiog skirti jam laiko ir padėti patirti, ką reiškia būti išgirstam.

„Mes norime būti išgirsti, tačiau labai svarbu, kad būtų, kas išklauso. Atrodo, vis rečiau skiriame laiko sustoti ir išklausyti kitą. Ar mokame išgirsti neskubėdami vertinti ar patarti? Atviras nevertinantis pokalbis gali turėti gydančią galią. Ne veltui sakoma, kad žmogus turi vieną burną ir dvi ausis dėl to, kad galėtų daugiau klausytis nei kalbėti.

Šia akcija kviečiame patirti, kaip gera būti išgirstam, ir perduoti tai savo artimiesiems, draugams, kolegoms, vaikams, tėvams, seneliams“, – dalijasi akcijos sumanytoja, psichologė Vaiva Gradauskienė.

Tarp klausytojų lauks psichologai ir programos „Drauge“ savanoriai. Jie bus pasiruošę bendrauti lietuvių, anglų ir rusų kalbomis. Akcija vyks Bernardinų parke.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.