Kaip netekti vyro per 30 dienų: 8 poelgiai, kurie gali akimirksniu sužlugdyti santuoką

Tracey Cox iš Jungtinės Karalystės atskleidė pagrindines priežastis, kodėl vyrai palieka savo žmonas.

 Poros konfliktas.<br> 123rf nuotr.
 Poros konfliktas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 26, 2023, 11:12 AM

Tai, žinoma, įvyks, jeigu pareikšite, kad daugiau niekada su juo nebesimylėsite, arba jeigu ištuštinsite bendrą banko sąskaitą ir pabėgsite į kitą šalį.

Bet kartais jūsų poelgiai gali nebūti drastiški, tačiau negrįžtamai sugadinti santykius su antrąja puse.

Yra ir kitų, ne tokių akivaizdžių veiksmų, kurie gali beveik akimirksniu viską sugriauti.

Gali būti, kad neteksite savo mylimojo, jeigu...

Parodysite savo pusę, kurios anksčiau jis nėra matęs

„Jau buvau jai pasipiršęs, kai svečiavomės pas draugus, kurie laikė labai seną ir siaubingai dvokiantį šunį, vardu Džordžas. Anksčiau niekada nebuvau matęs, kaip ji elgiasi su gyvūnais, tačiau buvo aišku, kad šis šuo jai labai nepatiko“, – rašė vienas vyras.

Jis tęsė: „Džordžas ateidavo, kai norėjo būti paglostytas, o ji nustumdavo jį ir šaukdavo, kad jis atstotų nuo jos. Su draugais ne kartą susižvalgėme, aš jaučiau didelę gėdą.“

„Kai ruošėmės išvažiuoti, Džordžas užšoko ant jos, o ji taip smarkiai nustūmė jį, kad jis nukrito ant nugaros ir susižalojo. Jis buvo senas, bet labai mylimas šuo. Ji man sakė, kad esu apgailėtinas, jog palieku ją dėl tokios „menkos“ priežasties. Tačiau jos elgesys su gyvūnais atskleidė man tikrąjį jos veidą, o jis nebuvo gražus“, – pridūrė vyras.

Visi norime manyti, kad „pažįstame“ savo partnerį. Kad galime numatyti, kaip jis elgtųsi daugeliu atveju. Kad galime nujausti, ką jie yra padarę praeityje, ko galbūt dar nėra pripažinę. Kad esame tikri, jog jie niekada nėra vienu metu mylėjęsi su dviem žmonėmis, vartoję narkotikų, spyrę šuniui ar ką nors pavogę.

Tačiau, kai sužinome, kad siaubingai klydome, ir kad mūsų partneris elgėsi taip, kaip jam „nebūdinga“, santuokai iškyla rimtas pavojus.

Ir ne be priežasties – mums pradeda atrodyti, kad mes gyvenome mele.

Galbūt išeitis dar yra, jeigu žmogus taip elgėsi seniai – juk kiekvienas nusipelnė antro šanso.

Tačiau kai žmogus tampa nepateisinamo savo partnerio elgesio – atviro rasizmo, seksizmo ar žiaurumo – liudininku, jo atsidavimui iškyla rimtas iššūkis.

Tuomet kyla klausimai: kaip aš nepastebėjau tokio svarbaus charakterio trūkumo? Kaip galiu būti tikras, kad laikui bėgant nesusidursiu su dar nemalonesnėmis situacijomis?

Ir, tikriausiai, niekas negali būti dėl to tikras – būtent todėl daugybė žmonių tokiais atvejais nusprendžia palikti tokį savo partnerį.

Įžeisite jo šeimą

„Kai buvau jaunesnis, dažnai leisdavau laiką su savo vyresniąja sese. Net ir dabar mes esame labai artimi. Tačiau mane stebina, kad daugybei mano partnerių tai labai nepatiko, – tikino kitas vyras. – Kai kurios sakė, jog toks artimas ryšys tarp brolio ir sesers yra „keistas“, kitos klausė, ar tarp mūsų nieko nevyksta. Rimtai, žmonės, kas su jumis negerai?!“

Jis tęsė: „Mes abu greitai supratome, kad tokius kvailus dalykus sako tik tie, kurie nesutaria su savo šeima. Mums nerūpi, kokia yra to priežastis: jeigu mano mergina pasakydavo ką nors neigiamo apie mano šeimą, aš iškart ją palikdavau.“

Kiekvienas, turėjęs bent keletą ilgalaikių santykių, yra išmokęs šią pamoką. Nors jūsų partneris ir gali skųstis savo šeimos nariais, jums niekada nederėtų su juo sutikti ar jam pritarti.

Jis gali negražiai vadinti savo seserį ir net kelias dienas pykti ant jos, bet, kad ir ką bedarytumėte, nedrįskite net linktelėti.

Nedaugelis iš mūsų gali būti objektyvūs savo šeimų atžvilgiu: net jeigu žinome, kad jų charakteris yra sunkus, o jų poelgiai neteisingi, natūralu, kad mes vis tiek juos ginsime.

Būtent todėl net ir vienas menkas įžeidimas gali negrįžtamai sugriauti jūsų santykius. Nuolat apkalbinėdami savo partnerio šeimą, su kiekvienu piktu žodžiu jūs atsiduriate vis arčiau skyrybų.

Daugiau nei pusė susituokusių žmonių teigia, kad jų sutuoktinių šeimos nariai gali tapti didelių ginčų priežastimi, o vienas iš penkių, jeigu tik galėtų, nutrauktų bet kokius ryšius su savo antrosios pusės artimaisiais.

Nebūsite kartu pačiomis sunkiausiomis akimirkomis

„Žinojau, kad mano žmona yra savanaudė ir reikalaujanti daug dėmesio, bet niekada nesuvokiau, kad jos charakteris gali būti toks sunkus, kol mano 25 metų brolis buvo sunkiai sužalotas automobilio avarijoje. Gydymo metu jam reikėjo daug pagalbos, o tai reikalavo daug mano laiko, kurį aš jam skyriau be jokių abejonių“, – pasakojo vienas vyras.

„Iš pradžių mano žmona palaikė mane, bet kai po dviejų savaičių situacija vis dar buvo sunki, ji pradėjo pykti, kad jis atima tiek daug mano dėmesio. Ji „negalėjo suprasti“, kodėl aš nebūnu su ja namie. Juk jis turi ir kitų žmonių, o ji – tik mane (iš tiesų ji turėjo daugybę draugų ir šeimos narių, o jis buvo priverstas leisti savo dienas ligoninėje)“, – sakė jis.

„Kai galvodamas apie brolį pravirkdavau, ji vartydavo savo akis, o aplinkiniams pripasakojo, kad tai buvo jo kaltė, nes jis viršijo greičio limitą (tai netiesa). Ji neparodė jokios paramos ar užuojautos. Taip ji neteko mano pagarbos“, – tikino dabar jau išsiskyręs vyras.

Kai mus užklumpa nelaimė, mes norime tikėti, kad mūsų partneris mus palaikys ir bandys padėti visais įmanomais būdais.

Tačiau, kai taip nenutinka, mes jaučiame pasipiktinimą.

„Nesijaučiau išklausytas“, „Man atrodė, kad mano jausmai nerūpėjo“, „Nejaučiau jokio palaikymo“, „Jaučiausi vienišas“. Nepakankamas partnerio emocinis palaikymas yra pateisinama priežastis išsiskirti.

Nėra malonu pamatyti akivaizdžius įrodymus, kad jūsų partneris bus su jumis tik tada, kai gyvenimas klostysis gerai. Jeigu jis nebūna šalia susidūrus net su mažiausiais sunkumais, kas atsitiks, kai gyvenimas mes kokį nors didesnį iššūkį?

Meluosite

„Mes jau penkerius metus gyvenome drauge, kai sužinojau, kad prieš tai ji buvo susituokusi su amerikiečiu. Socialiniuose tinkluose – dar prieš jai spėjant ištrinti šį įrašą – pamačiau senos jos draugės komentarą, kuriame ji klausė, kaip laikosi jos buvęs vyras. Ji man sakė, kad niekada nebuvo ištekėjusi. Pasirodo, jųdviejų santuoka truko aštuonerius metus“, – dalinosi dar vienas pašnekovas.

Jis pridūrė: „Aš susisiekiau su jos buvusiu vyru. Jis papasakojo man, kad vieną dieną ji paprasčiausiai išėjo ir daugiau niekada nebegrįžo. Jis taip ir nesuprato, kodėl ji jį paliko.“

„Pradėjau ją kvosti. Galiausiai ji atskleidė man, kad jai viskas paprasčiausiai įgriso. Ji teigė, kad nejautė jokio poreikio „jam pasiaiškinti“. Juk tai taip žiauru. Po savaitės mes išsiskyrėme“, – teigė vyras.

Mes visi meluojame. Dauguma mūsų tai daro maždaug 1–2 kartus per dieną. Žinoma, baltas melas (pavyzdžiui, „mielasis, tu tikrai neplinki“) santykiuose labai dažnai gelbsti, o ne kuria kokias nors problemas.

Tačiau didelis melas (apie skolas, slaptą romaną, sveikatos problemas, priklausomybę nuo tam tikrų medžiagų) yra labai pavojingas. Ir kuo ilgiau tiesa yra slepiama, tuo didesnė tikimybė, kad santykiai baigsis vos jai išaiškėjus.

Taip yra todėl, kad melagis, bandydamas apsaugoti pagrindinę paslaptį, pradeda meluoti vis dažniau: taip vienas melas tampa daugybe netiesų.

Vyrai ir moterys bando nuslėpti skirtingus dalykus. Tiesa, abi lytis meluoja apie neištikimybę (maždaug 25 proc. visų vyrų ir moterų).

Moterys meluoja apie skolas (tai daro apie 15 proc. moterų), savo sveikatą (16 proc.), kartais jos netgi meluoja, kad uždirba mažiau nei iš tikrųjų (8 proc.). O vyrai paprastai meluoja dėl savo suvartojamo alkoholio kiekio (20 proc.), skolų (16 proc.), naudojimosi pažinčių programėlėmis (15 proc.) ir sveikatos (10 proc.).

Net jeigu paslaptis taip ir lieka neatskleista, melas kenkia santuokai, nes meluojantysis jaučia kaltę.

Norėdamas išsaugoti paslaptį, meluojantysis privalo vengti tam tikrų temų. Jam nepatogu žiūrėti savo antrajai pusei į akis, išnyksta daugumos porų puoselėjamas požiūris „mes abu prieš visą pasaulį.“

Jeigu jums sekasi nuslėpti kai kuriuos savo gyvenimo aspektus nuo kitų žmonių, jums galimai bus lengviau susidoroti su melu. Tačiau jeigu jūs nemokate to daryti, jūsų santykiai sugrius, nes jūs tiesiog nebegalėsite taip gyventi.

Kaip bebūtų, daugelis, sužinoję, kad jų partneris ilgai kažką nuo jų slėpė, pasirenka išeiti. Tiesa, jeigu jie būtų sužinoję tiesą anksčiau, jie būtų pasilikę.

O kaip dėl neištikimybės? Ar tai visuomet žymi santuokos pabaigą?

„Jau 15 metų buvome susituokę, puikiai sutarėme, susilaukėme dviejų nuostabių vaikų. Visi man sakė, kad aš per jautriai sureagavau, kai išsiskyriau su ja netrukus po to, kai sužinojau, kad ji jau metus buvo man neištikima, – pasakojo dar vienas vyras. – Tačiau žmogus, kuris nusprendė surizikuoti tokiu santykiu, kokį turėjome mes, nėra to santykio vertas. Savo sprendimo nesigailiu... Tačiau ji gailisi.“

Neištikimybė ne visuomet yra nedovanotina.

Maždaug ketvirtadalis santuokų neišyra po to, kai vienas iš sutuoktinių sužino, jog jų antroji pusė buvo neištikima. Tiesa, realybė yra kiek kitokia, kai romaną užmezga moteris.

Neištikimi vyrai dažniau sugeba išsaugoti savo santuokas, nei „nuklydusios“ moterys. Vienas tyrimas parodė, kad 61 proc. romaną užmezgusių vyrų neišsiskyrė su savo sutuoktinėmis. Tačiau savo santuokas išlaikė tik 44 proc. neištikimų moterų.

Taip gali būti dėl to, kad vyrai yra labiau linkę į oportunistinę neištikimybę – tai būna gana spontaniški romanai, užmegzti susidūrus akis į akį su savo pagunda.

Jeigu romaną užmezga moteris, tai dažniausiai reiškia, kad jos santuokoje jau yra rimtų problemų. Taip išsiskyrimo tikimybė padidėja, net jeigu ji ir neturi meilužio.

Bet kuriuo atveju, seksas su kitu žmogumi yra pats efektyviausias būdas greitai netekti savo sutuoktinio.

Pradėsite smurtauti

„Viskas prasidėjo nuo pakelto balso. Tada ji pradėjo rėkti man tiesiai į veidą. Ji žemino mane, kai būdavome vieni. O tada pradėjo tai daryti ir viešumoje, – tikino vienas vyras. – Sakiau sau, kad žodžiai negali manęs užgauti, bet man skaudėjo. Papasakojau apie tai keliems savo artimiems draugams ir jų veidai man aiškiai pasakė, ką turėjau žinoti. Tai buvo akivaizdu ir neatleistina.“

Jis liudijo: „Ji trenkė man į veidą, kai pasakiau, kad ją palieku.“

Praėjusiais metais apie 2,4 mln. Jungtinės Karalystės suaugusiųjų patyrė smurtą šeimoje: iš jų 1,7 mln. buvo moterys, o 700 tūkst. – vyrai.

Neįmanoma sužinoti tikrojo dėl smurto iširusių santuokų skaičiaus, nes daugybė aukų bijo pripažinti, kad tai vyksta (arba jiems gėda atskleisti, kad jie tai patyrė).

Jei manote, kad yra gėdinga prisipažinti, jog jūsų vyras jus muša, įsivaizduokite, kokį pažeminimą jaučia vyrai, prieš kuriuos smurtauja jų žmonos. Juk „tikrai vyras“ niekada to neleistų.

Tiesa tokia, kad ir moterys gali smurtauti prieš vyrus.

Smurtas yra viena pagrindinių priežasčių, dėl kurių žmonės palieka savo sutuoktinius.

Ankstyvieji pavojaus signalai, įspėjantys apie smurtaujančią asmenybę, yra polinkis kontroliuoti, pavydas, reikalavimas rimtai įsipareigoti nuo pat santykių pradžios, realybės neatitinkantys lūkesčiai, jūsų izoliavimas nuo draugų ir šeimos, kitų kaltinimas dėl jų problemų ir didelis jautrumas.

Vėliau santykiuose pamatysite „žaismingą“ jėgos panaudojimą sekso metu, verbalinį smurtą, staigius nuotaikos pokyčius, sužinosite apie ankstesnius smurtinius santykius ir pradėsite pastebėti, kad jis vis dažniau pratrūksta, pradeda daužyti daiktus. Likus tokiuose santykiuose, kitas smūgis gali būti nutaikytas į jūsų veidą.

Atskleisite, kad turite problemų su narkotinėmis medžiagomis arba alkoholiu

„Atrodė, tarsi kažkas būtų pavogęs mano mielą, laimingą, dosnią moterį, kurią buvau įsimylėjęs. Jos vietą pakeitė žmogus, kurio nepažinojau. Ji visuomet buvo paniurusi, jos nuotaikos nuolat svyruodavo, ji buvo uždara, nuolat gynėsi“, – tikino vienas vyras.

„Man net neatėjo į galvą, kad ji gali būti priklausoma nuo narkotikų: ji buvo sėkminga, veržli, ambicinga, – prisiminė jis. – Kai tik pradėjome draugauti, kartais kartu pavartodavome kokaino. Tačiau niekada nebuvau pagalvojęs, kad tai taps nebesuvaldoma problema. Kai paklausiau jos apie tai, ji pasirinko narkotikus, o ne mus. Aš noriu turėti vaikų. Nenoriu, kad jų motina būtų narkomanė.“

Jei neištikimybė ir finansiniai sunkumai yra laikomi pagrindinėmis skyrybų priežastimis, priklausomybės užima trečiąją vietą. Be to, medžiagų vartojimas gali privesti prie pirmųjų dviejų problemų. Tai trečia dažniausia priežastis, dėl kurios moterys nori skyrybų, ir aštunta dažniausia vyrų nurodoma priežastis.

Tačiau kodėl priklausomybės gali sugriauti santykius? Visų pirma, narkomanai slepia savo priklausomybę, bijodami prarasti partnerį. Taip jie pradeda daug meluoti. Jie niekada nepasako, kur ir su kuo iš tikrųjų buvo, kur išleido savo pinigus.

Negrįžtamai pasikeičia jų gebėjimas priimti sprendimus. Ir nors tebesimyli su savo partneriu, jie pradeda mylėtis su kitais žmonėmis. Jie pasidaro pikti, pradeda jausti gėdą. Galiausiai jų įpročiai jiems tampa svarbesni už jų santykius.

Daugybė narkomanų ilgą laiką slepia savo priklausomybę nuo savo antrųjų pusių.

Gali praeiti ne vieni metai, kol jie supras, kad vakarėlyje pavartotas kokainas dabar jiems tapo kasdienybe. Kartais santykiai gali išgyventi priklausomybę. Tačiau dažniausiai įvyksta priešingai. Jeigu partneris nesistengia keistis, savisaugos jausmas priverčia kitą žmogų išeiti.

Giliai miegate

„Viena iš priežasčių, kodėl išsiskyriau su savo pirmąja žmona, buvo ta, kad jos knarkimas galėjo prikelti ir mirusį, bet ji nesutiko pasidaryti paprastos operacijos, kuri būtų išsprendusi šią problemą“, – pripažino vienas vaikinas.

„Negalėjau miegoti viename kambaryje su ja. Tada man pasidarė sunku miegoti net tuose pačiuose namuose. Jos knarkimas buvo nekontroliuojamas ir nepaprastai garsus, – sakė jis. – Tačiau ji nenorėjo suprasti, kad tai kenkia mano sveikatai. Ji netgi didžiavosi tuo. Galiausiai paskelbiau ultimatumą: arba ji pasidaro operaciją, arba aš išeinu. Ji atsisakė operuotis.“

Ar tai per menka priežastis nutraukti santykius? Paklauskite bet ko, kas kada nors turėjo miegoti su garsiai knarkiančiu partneriu – dėl miego trūkumo ant pamišimo ribos atsidūrę žmonės pasakys, kad tokia priežastis yra puikiai suprantama.

Daugelis išsprendžia šią bėdą naudodami ausų kištukus, triukšmą slopinančius prietaisus ar miegodami atskirai, tačiau kai kurie žmonės atsisako imtis tokių sprendimų: „Juk vyras ir žmona turėtų miegoti kartu.“

Ir nesvarbu, kad jie sugeba išmiegoti visas aštuonias valandas, o kitas – mažiau nei tris. Knarkiantys partneriai dažnai mano, kad tai nėra reali problema, kadangi jie nesuvokia, kaip jaučiasi jų mylimieji.

Neseniai atlikta apklausa parodė, kad kai vienas iš partnerių negali išsimiegoti, jie abu pasidaro nemalonūs, pikti, o jų santykiai nustoja teikti jiems laimę.

Net jei jų miego problemų kaltininkas ir nėra jų partneris (kuris knarkia, naktį atima antklodę ar nuolat juda), 45 proc. sutuoktinių pradeda jausti apmaudą ir pavydą, jeigu jų vyras ar žmona sugeba be didesnių sunkumų per naktį išmiegoti aštuonias valandas.

Bet kuri nauja mama gali pasakyti, kokią neigiamą įtaką santykiams turi miego trūkumas. Ir nors vaikai užauga, įsisenėjusios miego problemos dažnai lieka.

Taip, yra nesąžininga, kai kitas palieka tave todėl, kad tu miegi kaip kūdikis. Tačiau miego problemos daugeliui gali būti pakankama priežastis išsiskirti.

Parengta pagal dailymail.co.uk

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo