Naujas iššūkis socialiniuose tinkluose: ar jūsų santykiai išlaikytų „paukščio“ testą?

„TikTok“ išplito naujas testas, leidžiantis įvertinti savo santykius, o taip pat ir atskleisti jų ydas – vadinamasis „paukščio“ testas.

 Pora.<br> 123rf nuotr.
 Pora.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 6, 2024, 12:44 PM

Prieš tai buvo išpopuliarėję partnerio išbandymai pagal „apelsino žievelės teoriją“, kuri parodo, ar jūsų partneris noriai už jus atlieka mažas paslaugas. Tuo tarpu „paukščio“ testas leidžia pasitikrinti, kaip jūsų partneris reaguoja į mažus bei nereikšmingus dalykus, apie kuriuos jūs užsimenate, pavyzdžiui, už lango pastebėtą paukštį.

Kaip teigė „TikTok“ vartotoja @alyssacardib, „paukščio“ testas yra grįstas paprasta idėja: „Jeigu savo artimam žmogui – nesvarbu, ar tai jūsų antroji pusė, ar tiesiog draugas, – užsimenate apie kokį nors menkniekį, o tai šį žmogų nuoširdžiai sudomina, tai yra akivaizdus ženklas, kad jūsų santykiai bus ilgalaikiai.“

Trumpai tariant, daug ką parodo jūsų partnerio susidomėjimas dalykais, kuriuos jūs pastebite. Ar jūsų antroji pusė sureaguoja į jūsų iš pirmo žvilgsnio nereikšmingą komentarą, o galbūt to nepaiso arba net ignoruoja jus? Jeigu tai sukelia jūsų partnerio smalsumą – sveikiname, nes, internautų teigimu, jūsų santykiai yra tvirti. Tačiau jeigu jūsų partnerio tai niekaip nesujaudina, jūsų ryšiui gali grėsti rimti sunkumai.

Šis testas yra susijęs su Gottmano institute atliktais tyrimais, kuriuose teigiama, kad laimingos poros tarpusavyje nuolat keičiasi įvairiais „pasiūlymais“. Mokslininkai šiuos „pasiūlymus“ apibūdina kaip „esminius emocinės komunikacijos vienetus.“ Juos vertėtų suprasti kaip tam tikrą artumo prašymą. Tai gali būti ir prisilietimas, ir kokie nors žodžiai arba bet kokiais kitais būdais išreikštas noras bendrauti (pavyzdžiui, pasikalbėti apie pamatytą paukštį).

„Galiu teigti, kad „paukščio“ testas yra savotiškas „pasiūlymas“, – „Huffpost“ sakė Georgina Sturmer, Britanijos konsultavimo ir psichoterapijos asociacijos registruota konsultantė. – Juk dažniausiai mes nesiekiame atkreipti partnerio dėmesio į mus sudominusį dalyką (tarkime, paukštį). Apie tai užsimindami mes norime suprasti, ar mūsų partneriui rūpi tai, kuo mes norime pasidalinti. Tai leidžia mums pamatyti, vartojant Gottmano instituto terminus, ar jie „pripažįsta“, „nepaiso“ ar „atmeta“ mūsų „pasiūlymą“.

Originaliame „TikTok“ vaizdo įraše, kuriuo pasidalino @alyssacardib, yra kalbama apie draugystės, o ne romantinių santykių patikrinimą. Tačiau Gottmano instituto tyrimų išvados gali būti pritaikytos ir kitokiems ryšiams, nes „pasiūlymai“ yra būtini siekiant užmegzti bet kokius santykius.

„Pasiūlymų“ svarba santykiams

Remiantis Gottmano instituto tyrimais, „pasiūlymai“ gali būti įvairūs, tačiau jų visų tikslas yra tas pats: suartėti su kitu žmogumi. Paprastai tariant, sveikuose ir laiminguose santykiuose yra apsikeičiama daugybe „pasiūlymų“, kurie yra priimami su dėkingumu, ir į kuriuos dažniausiai yra atsakoma.

„Tai apsikeitimas mažais dalykais, kurie leidžia partneriams suartėti, – tikino santykių ekspertas Sidhharrth Kumaaras. – „Pasiūlymai“ dažnai atspindi pagrindinius žmogaus poreikius ir norus, kurių jis nesugeba išreikšti žodžiais.“

Negana to, S.Kumaaro teigimu, priėmus „pasiūlymą“, jūsų partneris pasijus svarbus ir išgirstas.

„Pasiūlymai“ gali būti žodiniai ir nežodiniai: tai gali būti kokie nors pastebėjimai, jausmai, mintys arba kitokie bendravimo būdai. Žodiniai „pasiūlymai“ gali būti ir pakvietimas kartu išgerti puodelį kavos. Tačiau šiai kategorijai yra priskiriami ir pasiūlymai pasišnekėti apie gana kasdienius dalykus – būtent tai tikrina „paukščio“ testas.

Nežodiniai „pasiūlymai“ yra veido išraiškos (oro bučinys arba šypsena), jausmingi prisilietimai (nugaros paglostymas, bučinys arba apkabinimas), žaismingi prisilietimai (šokis), pagarbūs gestai (durų atidarymas, pasiūlymas atsisėsti) arba įvairūs garsai (pavyzdžiui, juokas).

Jūsų partnerio reakcija į šiuos „pasiūlymus“ gali parodyti, ką jūsų partneris apie jus galvoja. O tai gali turėti tiesioginę įtaką jūsų elgesiui.

Ar „paukščio“ testas tikrai gali parodyti, kad santykiai yra pasmerkti?

„Šis testas įdomus tuo, kad jis parodo kasdienio bendravimo svarbą, – teigė G.Sturmer. – Tai parodo, kaip svarbu būti dėmesingiems ir vertinti vienas kito įžvalgas ir nuomones. Savo įtemptame kasdieniame gyvenime esame pratę viską planuoti, šaltai atpasakoti, kas šiandien įvyko, ir kruopščiai organizuoti savo laiką, tad kartais pamirštame, kaip svarbu tiesiog pabūti vienam su kitu.

G.Sturmer teigimu, šio testo populiarumas parodo žmonių atviro ir tikro bendravimo poreikį, ir visai nesvarbu, ar tas ryšys yra romantiškas, ar ne. Tačiau jis taip pat atskleidžia, kad šio troškimo išpildymas reikalauja daug pastangų.

Tiesa, S.Kumaaras pridūrė, kad nors „paukščio“ testas gali turėti tam tikrą reikšmę, jis neturėtų būti naudojamas kaip vienintelis būdas įvertinti santykių stabilumą.

„Neigiamas šio testo rezultatas turėtų būti suprantamas kaip paskata atnaujinti poros emocinį ryšį, – sakė S.Kumaaras. – Tai gali tapti ženklu, kad atėjo metas kažką patobulinti. Tačiau tai tikrai neturėtų būti priežastis išsiskirti.“

G.Sturmer sutinka su tokia nuomone, pažymėdama, kad šis testas parodo, kiek dėmesio partneriai skiria vienas kitam.

„Tai skatina paklausti savęs, ar mes iš tiesų stengiamės palaikyti tarpusavio ryšį ir ar mums tikrai atrodo, kad šie santykiai bus ilgalaikiai, – tikino specialistė. – Jeigu ne, ar mes pasiruošę rimtai padirbėti, kad situacija pagerėtų?“

Kaip galiu užsiminti savo partneriui arba draugui apie „paukščio“ testą?

Pirmiausia paprasčiausiai pasikalbėkite apie šio testo populiarumą internete. Tai gali pradėti ir pradėti kalbą apie „pasiūlymų“ svarbą santykiuose.

Jeigu norite apie tai pasikalbėti, G.Sturmer rekomenduoja vartoti „aš“ teiginius, bandant paaiškinti, kaip jūs jaučiatės ir apie ką galvojate – ypač jei jau esate atlikę „paukščio“ testą su savo partneriu.

„Juk visuomet yra rizika, kad partneris pasijus taip, lyg jam yra priekaištaujama, kad jį kažkuo kaltinate, – sakė G.Sturmer. – Jeigu paaiškinsite viską iš savo perspektyvos, dings bet koks kaltinimo jausmas, o jūsų partneris galės suprasti, kaip į viską žiūrite jūs.“

Taigi, užuot kreipus dėmesį į faktą, kad jūsų partneris techniškai „neišlaikė“ šio testo, galbūt vertėtų pasakyti savo antrajai pusei, kaip jaučiatės dėl to, jog jis neatsakė į jūsų pateiktą „pasiūlymą“.

S.Kumaaras taip pat patarė įvertinti aplinkybes, kuriomis jūs pradėsite šį pokalbį.

„Neužsiminkite apie tai netikėtai, – tikino santykių ekspertas. – Yra būtina supažindinti savo partnerį su šia idėja įprasto pokalbio metu. Kuo paprasčiau kalbėsite, tuo nuoširdesni bus ir jūsų partnerio atsakymai.“

Galiausiai, nenusiminkite. „Paukščio“ testas yra paprastas ir juokingas išbandymas, kurio nevertėtų traktuoti kaip santykių pabaigos ženklo. Verčiau pažvelkite į tai kaip į būdą įvertinti jūsų bendravimo patikimumą. Taigi nebijokite eksperimentuoti su savo partneriu, tačiau jeigu „paukščio“ testo rezultatai neatitiko jūsų lūkesčių, įsitikinkite, kad esate pasiryžę sunkiai dirbti, siekdami išspręsti kilusias problemas.

Parengta pagal huffpost.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.