6 patarimai, kad santykiai šeimoje būtų tvirti

Tvirta šeima – laimės pagrindas. Tuomet kodėl žmonės pykstasi dėl niekų, mėgina kažką įrodinėti, jaudinasi, nervinasi ir tuo pačiu griauna savo santykius. Juk svarbiausia yra kuo ilgiau išsaugoti gražius, šiltus jausmus šeimoje. Psichologai moterims siūlo šešis patarimus, padedančius stiprinti savitarpio ryšius santuokoje, rašo shkolazhizni.ru.

Sutuoktiniai turi mokėti vienas kitą išklausyti.<br>123rf
Sutuoktiniai turi mokėti vienas kitą išklausyti.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 29, 2012, 4:08 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 11:51 AM

1. Mokėkite išklausyti

Tai ne taip ir sunku. Vos pavargęs vyras grįžo iš darbo, žmona jam sako: „Kaimyno šuo vėl pridergė mūsų kilimėlį“, „darbe rinko pinigus šefo gimtadieniui“, „mama skambino, greitai turėtų atvažiuoti“ ir taip toliau – be galo, be krašto.

Tokiose situacijose vyrui belieka tik tylėti, pritariamai linguoti galva arba retsykiais įsiterpti į monologą trumpomis replikomis. Ko gero jis skubėjo namo, norėdamas pasidalinti su žmona savo mintimis ir išgyvenimais. Tačiau dabar jis to nebedarys. Tarpusavio supratimas prasideda nuo mokėjimo išklausyti savo partnerį, o ne užvertus jį beprasmiška informacija.

2. Nuoširdžiai domėkitės

Visą laiką domėkitės savo partneriu. Pasistenkite jį geriau pažinti, būkite arčiau jo ne tik kūnu bet ir mintimis, domėkitės jo nuomone, pomėgiais, išgyvenimais ir rūpesčiais. Tie, kurie gyvena tik savo problemomis, niekada nesugeba kontaktuoti su kitais žmonėmis.

3. Mokėkite pripažinti savo klaidas

Jei sugebėtumėte laiku pripažinti savo klaidas ir jas pataisyti, būtų galima išvengti nemažai konfliktų ar ginčų. Išdidumas čia tikrai nereikalingas.

Jeigu jūs dėl ko nors jaučiatės kalta, tai ir nebijokite prisipažinti. Beje, taip elgiasi iš tikrųjų stiprios asmenybės.

4. Neįsakinėkite

Dauguma vyrų nemėgsta, kai jiems pradeda kas nors nurodinėti. Ypač tai pasakytina apie sutuoktinių santykius, kai partneriai jaučiasi lygiateisiai. Norint išvengti spontaniško, natūralaus priešinimosi įsakinėjimams, reikėtų stengtis šį įprotį pakeisti klausimų forma, prašymu padėti.

5. Negailėkite pagyrimų

Jei vaikas paruošė pamokas arba suplovė indus, jį būtinai pagiria tėvai. Tai kodėl tada gaila švelnaus žodžio vyrui? Jeigu jis pataisė lentyną, nuėjo į parduotuvę, padėjo paruošti vakarienę, tai ir pasakykite jam, kad jis - geriausias pasaulyje ir pakštelėkite į skruostą.

6. Nesipykite dėl smulkmenų

Kalbėkitės ramiai, be ašarų, kritikos ir frazių, kaip antai: „Tu niekada manęs nesupratai“. Kam prieiti iki konflikto ar skandalo? Būkite aukščiau už jį. Įeikite į kito žmogaus padėtį, ieškokite kompromisų, atraskite aukso viduriuką, spręsdama iškilusius konfliktus. Mylėkite vienas kitą. Gyvenimas – vienas, o juk taip norisi, kad viskas būtų gerai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.