Kaip išvengti konfliktų su sutuoktiniu dėl pinigų?

Рavydas, giminaičiai, neištikimybė – tai bene dažniausios konflikto su vyru priežastys. Dabar šį sąrašą papildė ir finansinės problemos bei nelygiavertė padėtis, kai šeimą išlaiko moteris. Kaip ten bebūtų, beveik visos problemos, vienaip ar kitaip, šeimoje susiveda į materialinius dalykus: reikia pirkti produktų, nuomotis būstą, imti kreditą, mokėti už vaikų darželį, būrelius, sporto užsiėmimus. Tačiau ir finansinius klausimus šeimoje galima ramiai aptarti ir susitarti.

Anot psichologų, paprastai sutuoktinių poros kopijuoja savo tėvų įpročius ir elgesį tvarkant šeimos biudžetą.<br>123rf
Anot psichologų, paprastai sutuoktinių poros kopijuoja savo tėvų įpročius ir elgesį tvarkant šeimos biudžetą.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 30, 2012, 11:17 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 11:36 AM

Konfliktuojant su vyru dėl pinigų, svarbiausia, mokėti teisingai paskirstyti gaunamas pajamas. Niekam nereikalingos aistros kyla tose šeimose, kurios perka nereikalingą krėslą ar miegamojo komplektą. Ką daryti? Kilus nesutarimams dėl pinigų psichologai pataria partneriams atsakyti į šiuos klausimus: 1. Ką man kalbėjo tėvai apie pinigus vaikystėje?

2. Kokie buvo tėvo ir motinos įpročiai?

3. Kaip tėvai tvarkydavo šeimos biudžetą?

3. Koks buvo pinigų vaidmuo šeimoje?

4. Kam daugiau tėvai leisdavo pinigus: maloniems ar reikalingiems dalykams?

Anot psichologų, paprastai sutuoktinių poros kopijuoja savo tėvų įpročius ir elgesį tvarkant šeimos biudžetą.

Konfliktas su vyru dėl pinigų gali kilti ir kartu nuėjus į prekybos centrą, kai žmona ima tai, kas nereikalinga arba priešingai – ypatingai taupo. Anot psichologų, žmogus linkęs viską pirkti iš eilės, kai greitai ar staigiai praturtėja arba buvo finansiškai lepinamas vaikystėje. Taigi, tai gali būti ir įprotis leisti ir neskaičiuoti pinigų. Pinigų įpročius koreguoja ir žiniasklaida, reklama, bankai. O kai pora pradeda gyventi kartu, šie įpročiai susiduria.

Jaunose šeimose karščiausių ir dažniausių konfliktų pavyzdys – kreditai ir paskolos. Paprastai jauni žmonės nori turėti viską iš karto, jie nemoka taupyti. Be to, kreditai imami lengva ranka. O kai kurie vyrai, šeimai įbridus į skolą, pradeda sąmoningai išlaidauti. Tokiu būdu jie mėgina pabėgti nuo realybės ir jos problemų.

Psichologų tvirtinimu, gerai, jei taupi moteris išteka už vyro, kuris nieko prieš paišlaidauti. Tokios santuokos paprastai būna tvirtos, kadangi sutuoktiniai atsveria vienas kitą. Blogai tai, kad atsiranda vis daugiau išlaidaujančių vyrų, o taupių moterų mažėja.

Finansų konsultantai ir psichologai pataria bent trumpam apsikeisti vaidmenimis: tas, kuris taupė, tegul išlaidauja ir atvirkščiai. Taip sutuoktiniams bus lengviau suprasti vienas kito elgesį su pinigais. Iš tikrųjų tai labai naudinga praktika. Išvados:

1. Idealiausias variantas, kuris tenkintų abu sutuoktinius, nusistatyti atitinkamą pinigų sumą, kurios niekas negali peržengti. Sumą reikia išsirinkti abipusiu susitarimu. 2. Reikia kalbėtis apie pirkinius su vyru ir tai padės užkirsti kelią konfliktams. Vyrams ypatingai svarbu, kad jų mylimoji su jais skaitytųsi ir atsižvelgtų į jų nuomonę.

3. Pinigai – tai ne konflikto priežastis, greičiau simptomas, liudijantis, kad pora turi gerokai rimtesnių problemų.

4. Pamėginkite išsiaiškinti tikrąsias nesutarimo šeimoje priežastis. Aišku, reikėtų labiau įsigilinti ir į finansinius klausimus. Bus sunku, bet ne sunkiau nei užmesti nereikalingus pirkinius ant lentynų ir įgrūsti juos į spintas ir klausytis sutuoktinio priekaištų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.