Naujų modelių paieškos - anoreksijos klinikoje

Modelių agentūrų atstovai prie didžiausios Švedijoje anoreksijos klinikos įkalbinėjo jaunas pacientes demonstruoti madas.

Anoreksija yra valgymo sutrikimas, dėl kurio dažniausiai kenčia jaunos 12-20 metų merginos.<br>"Youtube" asociatyvios nuotraukos
Anoreksija yra valgymo sutrikimas, dėl kurio dažniausiai kenčia jaunos 12-20 metų merginos.<br>"Youtube" asociatyvios nuotraukos
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 19, 2013, 1:03 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 12:52 AM

„Jie viliojo sunkiai sergančias 14-15 metų merginas“, - Švedijos dienraščiui „Metro“ pasakojo ligoninės slaugos koordinatorė Christina Lillman-Ringbor.

Stokholme veikiantis centras, kuriame gydomi valgymo sutrikimų, tokių, kaip anoreksija ar bulimija, turintys pacientai, yra didžiausias ne tik Švedijos sostinėje, bet ir visame Šiaurės regione. Šiame centre, kuriame gydoma apie 1,7 tūkst. pacientų, agentūros tapti modeliais verbavo itin sunkiai sergančias pacientes.

„Manome, kad tai visiškai smerktina. Jie stovėdavo prie mūsų klinikos prieigų ir stengdavosi susipažinti su mūsų mergaitėmis, žinodami, kad jos yra liesos. Merginoms, kurioms reikėjo gydymo, buvo siunčiami visiškai neteisingi signalai“, - baisėjosi vyriausioji klinikos gydytoja Anna-Maria af Sanderberg.

Manoma, kad agentai kreipdavosi į merginas, kai šios išeidavo pasivaikščioti.

„Jie žinojo mūsų tvarkaraštį ir galėjo susisiekti su merginomis už klinikos ribų. Šios jaunos merginos serga anoreksija. Kai kurių mergaičių kūno masės indeksas yra 14, dėl ko dažnai reikia visą parą trunkančios priežiūros“, - aiškino Ch. Lillman-Ringborg.

Į tai, kad merginoms siūloma tapti modeliais, sureagavo ir jų tėvai.

„Tai baisu. Iš dalies ligą lemia tai, kad žmogus netinkamai supranta, kaip turi atrodyti kūnas ir staiga taip mąstančios merginos sulaukia meilikavimų ir darbo pasiūlymų. Tai nepalengvina ligos gydymo“, - aiškino klinikos slaugos koordinatorė.

Apie tai, kad valgymo sutrikimų klinikos pacientės buvo pradėtos verbuoti dirbti modeliais, gydymo įstaigoje sužinota maždaug prieš metus. Manoma, kad įkalbinti pacientes tapti modeliais stengiamasi ir dabar.

Anoreksija yra valgymo sutrikimas, dėl kurio dažniausiai kenčia jaunos 12-20 metų merginos.

Normalaus svorio žmogaus kūno masės indeksas (KMI) yra 18,5-24,9, tuo tarpu sergančiųjų anoreksija KMI – mažesnis kaip 17.

Mados industrija jau kurį laiką kritikuojama, kad aukština nesveiką liesumą. Nemažai modelių kentėjo ir net mirė nuo valgymo sutrikimų.

2010 metais nuo anoreksijos mirė 28 metų prancūzų modelis Isabelle Caro. Būdama gyva pati ji aktyviai kovojo prieš anoreksiją, kuri itin paplito mados pasaulyje 2007 metais.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.