Laimės receptai pagal M. Twainą

Jums tikriausiai teko skaityti žinomo amerikiečių rašytojo Marko Twaino knygas „Heklberio Fino nuotykiai“ ir „Tomo Sojerio nuotykiai“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 5, 2013, 5:49 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 8:56 PM

M. Twainas buvo ne tik puikus rašytojas, bet ir talentingas oratorius, satyrikas bei dėstytojas. Per savo gyvenimą knygos autorius išgyveno daug ką: pradedant neįtikėtina jo romanų sėkme ir draugyste su naftos magnatu, baigiant nusivylimais savo leidybos kompanija ir trijų vaikų bei žmonos mirtimi.

Vis dėlto galima užtikrintai pasakyti, kad M. Twainas buvo optimistiškas žmogus su ypatingu požiūriu į gyvenimą. Galbūt dėl to jo sentencijos cituojamos iki šiol.

Rusų interneto dienraštis adme.ru siūlo devynis laimės receptus pagal M. Twainą.

1. Sutarkite su savimi

„Žmogus negali būti patenkintas gyvenimu, jei jis nepatenkintas savimi.“

Jei nesate patenkintas savimi, savo elgesiu ir veiksmais, greičiausiai visą laiką jausite nepasitenkinimo pojūtį. O jei būsite patenkinti savimi, tai viduje jausite ramybę, laisvės pojūtį, harmoniją. Todėl galėsite daryti tai, ko jums iš tikrųjų norisi.

Jei nebus vidinės laisvės, tai kils sunkumų ir su asmenybės augimu bei tobulėjimu. Tiksliau, negalėsite augti ir tobulėti, nes jausite vidinį pasipriešinimą. Taip pat jums nepavyks pasiekti ir savo tikslo.

Todėl turite leisti sau būti tokiam, koks iš tikrųjų norite būti. Ir neieškokite kitų žmonių palankumo ar pritarimo, nes pirmiausia turite pats tai padaryti.

Įveikite šį vidinį barjerą ir neleiskite pakenkti sau. Tai nelengvas uždavinys. Jam gali prireikti nemažai laiko.

2. Tikėtina, kad mintyse save menkinate

„Amžius yra tai, kas gyvuoja mūsų smegenyse. Jei apie jį negalvojate, jis ir neegzistuoja.“

Neretai žmogus pats menkina save, tačiau mano, kad jį menkina kiti. Pavyzdžiui, žmogus galvoja, kad aplinkiniai šaiposi iš jo mažo ūgio arba dėl to, kad jis nuplikęs, per senas šokti ir taip toliau.

Išties taip kiti pradeda galvoti, kai pats žmogus mano, kad taip yra, nes kompleksuodamas žmogus pradeda jaustis nepatogiai, jaudintis dėl to, ką apie jį pagalvos kiti.

Jei bet kuriuo atveju jausitės gerai, tai ir aplinkiniams bus tas pats, kaip atrodote.

Beveik nebūna tokių situacijų, kad būtų per vėlu pradėti ką nors daryti.

3. Atsipalaiduokite ir linksminkitės

„Humoras – tai nuostabi dovana, duota žmonijai.“

Humoras ir juokas padeda gyventi. Todėl galima pasijuokti net ir iš nelabai jums malonios gyvenimo situacijos ar nutikimo, kadangi tai pakelia nuotaiką ir padeda greičiau pamiršti nemalonumus.

Kai nuotaika pagerėja, tai ir dirbti būna lengviau. Be to, nusiraminę lengviau atrasite ir išeitį iš bet kokios problemos.

4. Venkite pykčio

„Pyktis – tai rūgštis, kuri labiau kenkia indui, į kurią ji patenka ir yra laikomas, nei tiems, ant kurių pyktis išliejamas.“

Daugumą atvejų pyktis būna beprasmiškas. Be to, pyktis neretai tampa priežastimi, kai situacija gali būti nebekontroliuojama.

Reikėtų įsidėmėti, kad ši savybė pražūtingai atsiliepia tam, kuris lieja pyktį, o ne tam, ant kurio jis išliejamas. Todėl jei jūs nuolat ant ko nors pykstate, pamėginkite suprasti, kad dėl to labiausiai kenkiate sau. O pašalinis žmogus gali net neįtarti apie jus apnikusias blogas emocijas.

Todėl paprastas patarimas: norint, kad gyvenimas būtų malonesnis, reikėtų pakalbėti su žmogumi ir tokiu būdu išspręsti iškilusį nesusipratimą arba kaip galima greičiau kitaip nuslopinti savo pyktį.

5. Nemanykite, kad jums visi yra skolingi

„Neskleiskite visiems aplink, kad visas pasaulis jums skolingas. Pasaulis jums nieko neskolingas. Jis buvo ir iki jūsų.“

Labai dažnai tėvai lepina savo vaikus vaikystėje, daug ką jiems duoda. O kai jie užauga, neretai apima jausmas, kad jiems kažkas ir už kažką yra skolingi. Žmogui ima atrodyti, kad pasaulis paprasčiausiai privalo duoti tai, ko jis nori. Todėl žmogus pradeda pykti ne tik ant kitų, bet ir ant viso pasaulio.

Žvelgiant iš kitos pusės, toks įsitikinimas žmogui gali ir padėti. Mat jis pradeda suprasti, kad ir pats gali susikurti savo gyvenimą, kad savo jėgomis gali pasiekti to, ko nori.

6. Jei jūs ką nors darote savaip, būkite pasiruošę, kad jūsų nesupras

„Žmogus, kuris turi naujų idėjų, bus laikomas keistuoliu tol, kol jo idėjos taps sėkmingomis.“

Jūs turite nuolat tobulėti. Tačiau, jei pradėsite didelius pokyčius savo gyvenime, aplinkiniai gali reaguoti skirtingai. Kažkuriam tai patiks, kitam bus tas pats, o kai kam tai nepatiks ir toks žmogus ims kaišioti pagalius į ratus.

Žmonių reakcija į jūsų tobulėjimą nerodo, koks esate jūs, bet atskleidžia, kokie yra jie. Vienaip ar kitaip, kiti galų gale paliks jus ramybėje ir kiekvienas užsiims savo reikalais.

Neretai mintys, ką gali pasakyti ar pagalvoti kiti žmonės, yra tik jūsų fantazija, įsikalta į galvą ir sulaikanti nuo produktyvių sprendimų ir veiksmų.

7. Akcentuokite taip, kaip jums to norisi

„Išmeskite iš galvos visas problemas. Užsikimškite ausis, vykite mintis apie problemas arba atsikratykite jų visais galimais būdais.“

Tai, į ką jūs pirma atkreipiate dėmesį, neretai nulemia tai, kas įvyks. Todėl net jei nesąmoningai įsitrauksite ir pasinersite į savo problemas, susikursite aukos ir kankinio įvaizdį.

Lygiai taip pat jūs galite sutelkti savo dėmesį į kažką teigiamo ir naudingo. Todėl labai svarbu išmokti kontroliuoti tai, apie ką jūs galvojate, ir su kiekviena diena jums bus vis lengviau ir lengviau nukreipti savo mintis į teigiamą pusę.

8. Per daug negalvokite apie tai, kaip jaustis geriau

„Geriausias būdas pakelti sau nuotaiką – pamėginti pakelti nuotaiką kitam.“

Žvelgiant iš šalies, šis patarimas tarsi ir prieštarauja logikai. Išeina, kad geriausias būdas jaustis geriau – padaryti taip, kad kuris nors kitas pasijustų geriau, arba kažkuo jam padėti.

Iš tikrųjų tokiu būdu jūs judėsite aukštyn spirale teigiamai ir kartu pasikeisite su kitu žmogumi kažkuo vertingu. Kitaip tariant, žmogus, kuriam padėjote, po kiek laiko taip pat išties jums pagalbos ranką. Tai yra, padėdami vienas kitam jūs abu jausitės gerai.

9. Darykite tai, ką jums norisi daryti

„Praėjus 20 metų jūs gailėsitės to, ko nepadarėte, o ne to, ką padarėte. Todėl pakelkite inkarą ir išplaukite iš prieplaukos. Iškelkite bures ir plaukite pavėjui. Išnaudokite bet kurią galimybę. Svajokite. Ir atraskite naujų dalykų.“

Puiki M. Twaino citata! Ko gero, nieko ir nebelieka pridurti. Galima patarti tik nusirašyti ją ir pasikabinti ant sienos, šaldytuvo arba vonios kambario durų.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.