Dešimt dažniausių gundymo būdų

Viliojimo meistro Giacomo Casanovos gyslomis tekėjo itališkas kraujas. Jo gyvenimas buvo pilnas aistros ir meilės nuotykių. O seksologo Willy Pasini knygoje „Gundymas – dieviškas ginklas: menas patikti kitiems ir sau“ („Tyto alba“, 2013) teka itališka išmintis apie gundymo fenomeną. Europos seksologų federacijos įkūrėjas W. Pasini tikina, kad gundymas – ne tik primityvus noras patraukti ir sužavėti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 8, 2013, 7:10 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 6:18 PM

Skaitytojui seksologas pasakoja apie žymiausius visų laikų vilioklius ir gundymą gyvūnų pasaulyje. Tačiau bene įdomiausia knygos dalis - gundymo rūšys, metodai ir priemonės.

Lrytas.lt pateikia knygos ištrauką, kurioje W. Pasini aptaria įvairias „tradicinės“ gundymo priemones, kurios vis dar yra labai veiksmingos.

„Išvardysiu dešimt, tikiuosi, bent viena duos gerų rezultatų“, - intriguoja autorius, Europos seksologų federacijos įkūrėjas.

Magiška vieta ir laikas

Žavinga vieta ar jaudinančios aplinkybės gali būti dar vienas gundymo aspektas, padedantis lengviau vilioti. Tai įrodė Kanados psichologo Arthuro Aarono eksperimentas. Vienai išvaizdžiai mokslininkei jis davė užduotį, kurią reikėjo atlikti neįprastoje vietoje – ant tilto per kanjoną.

Ji turėjo stabdyti pravažiuojančius vairuotojus, imti iš jų interviu, o paskui duoti savo telefono numerį, kad jie galėtų paskambinti kitą dieną, jei norėtų ką nors pridurti.

Dauguma apklaustų vyrų paskambino dar kartą. Vėliau ta pati mokslininkė stabdė mašinas ir klausimus pateikė niekuo neįsimintinoje, ramioje vietoje. Šįkart jai paskambino mažiau nei pusė apklaustųjų.

Taigi eksperimentas parodė, kad kartu išgyvenami stiprūs jausmai, pavyzdžiui, pokalbis virš kvapą gniaužiančios panoramos, padeda įsiplieksti meilei iš pirmo žvilgsnio. Tas pat atsitinka, kai gyvenama stiprių jausmų ir didelio netikrumo laiku: ne veltui karo metu meilė įsiliepsnoja daug greičiau.

Pavergianti eisena

Jau Ovidijus veikale „Meilės menas“ dalijo patarimus, kaip pataisyti negrabią eiseną. Išmokite žengti moteriškai, sakė jis, nes jūsų eigastis patraukia arba atstumia į jus žiūrintį nepažįstamąjį. Jis pastebi, kad kai kurios moterys meistriškai kraipo klubus ir tunika tose vietose subanguoja ir išsipučia, o štai kitos plačiai žergia kojas ir eina dideliais žingsniais.

Kiekvieno eisena yra ne tik savaime paslaptinga, bet ją lemia ir tam tikros priežastys. Pavyzdžiui, galima teigti, jog manekenės išmoksta statyti kojas tiksliai viena linija tam, kad kūnas banguotų, o štai jūrininkai vaikšto šiek tiek prasižergę, todėl jų eisena labai stabili ir laive per audrą padeda išlaikyti pusiausvyrą.

Katia – labai gera slaugytoja, ji dirba toje ligoninėje, kurioje aš kažkada atlikau praktiką. Jos eisena – tobulo moteriškumo pavyzdys: juda lengvai tarsi laumžirgis ir iškart išsiskiria iš savo skyriaus kolegų. Ji tarsi pūkas, jausminga ir traukia dėmesį. Ten, kur daug žmonių, kur susirenka draugėn daug moterų, iš tiesų pirmiausia po bjauriųjų dėmesį patraukia tos, kurių eisena lengvesnė.

Žvilgsnis į akis

Žaiskite žvilgsniu, įsižiūrėkite į savo geismo objektą. Tik ne per ilgai: ilgiau nei penkias sekundes trunkantis žvilgsnis bus palaikytas įžūliu ir stebimasis pasijus nejaukiai. Vienu tyrimu, kuriam vadovavo Malia Mason, psichologė ir mokslininkė iš Niujorko Kolumbijos universiteto, buvo tikrinama reakcija į tiesioginį žvilgsnį – kai žiūrima tiesiai į akis. Tyrime dalyvavo grupė abiejų lyčių savanorių.

Jiems buvo rodomos modelių nuotraukos, bet retušuotos taip, kad mergina toje pačioje nuotraukoje gali žiūrėti tiesiai prieš save, tai yra į stebėtoją, arba pro šalį. Tiek vyrai, tiek moterys nusprendė, kad gražesnė ta, kuri žiūri tiesiai į akis, nei ta, kuri žiūri kitur.

Kitas tyrimas, šįkart atliktas britų 2005 metais, atskleidė dar daugiau: buvo įrašyti smegenų impulsai ir paaiškėjo, kad sutikus gražios merginos žvilgsnį, nors ir iš nuotraukos, suaktyvėja ventralinis paviršius, smegenų sritis, kurią veikia stimulai, susiję su atsaku. Faktas, kad kitas žvilgsniu atsako į mūsų žvilgsnį, jau pats savaime teikia pasitenkinimą. Apklausa, kurioje dalyvavo 993 italai, parodė, kad atsakymas į žvilgsnį yra svarbiausias gundymo požymis 36,6 proc. moterų ir 41,1 proc. vyrų.

Aktyvus klausymasis

Savo knygoje apie vėl atrastą intymumą esu rašęs, kad neatsitiktinai kiekvienas iš mūsų turi dvi ausis ir vieną burną: tokia anatominė sandara daugeliu atvejų lemia mūsų elgseną.

Šia proga visada prisimenu jau seniai susituokusius Ugą ir Elizabetą (48 ir 45 m.). Ji sulaužė ištikimybę vyrui, o jis buvo įsitikinęs, kad į kito glėbį ją įstūmė noras patirti didesnį seksualinį pasitenkinimą. Iš tiesų Elizabeta tiesiog pavargo vakarais iš pradžių klausytis vyro ir jo draugų kalbų apie sportą prie bokalo alaus, paskui mechaniškai, be jokių preliudijų mylėtis.

Tiesą pasakius, Ugas, nors ir neišradingai, bet gerai mylėjosi, bėda tik, kad jai jis neištardavo nė vieno meilaus žodelio, niekada švelniai neapkabindavo.

Jam mylėjimasis buvo įprastas dalykas gyvenant santuokoje, o visa kita, glamonės ir panašiai, atrodė neverta dėmesio. Tik ne Elizabetai.

Taip pamažėle ji suartėjo su kaimynu Mauru. Viskas prasidėjo nuo banalių pokalbių apie orą ar naują jų kvartale atidarytą parduotuvę, bet diena po dienos jų pokalbiai tapo vis labiau asmeniški. Jie aptardavo knygas, filmus ir pagaliau Elizabeta pasijuto išklausoma.

Ji buvo neištikima vyrui, nes jai trūko ne penio, o įdėmios ausies.

Akinama šypsena

Šypsena be galo svarbu: ji iškart sukuria empatiško žmogaus įspūdį. Tai puikiai žino tie, kas dirba komunikacijos srityje, ypač televizijos žurnalistai, renginių vedėjai, dainininkai, aktoriai.

JAV turėti tobulus baltutėlius dantis privaloma, jei esi viešas asmuo. Pavyzdžiui, Tomas Cruise’as prieš keletą metų nešiojo plokštelę, lyginančią metams bėgant kiek išsiklaipiusius dantis. Aktorė Gwyneth Paltrow taip pat kreipėsi pagalbos į ortodontą, kad šypsena būtų nepriekaištinga, juolab kad naujausios plokštelės yra nematomos. O štai Jennifer Lopez niekada nesiskiria su dantis balinančia kauke, ir tą patį daro daugelis įžymybių.

Taip pat ir politikai, visų pirma prezidentas Barackas Obama, bendraudami išmoko pasinaudoti pridedamąja verte, kurią sukuria žavinga šypsena, atidengianti baltutėlius, taisyklingus dantis. Dar vienas būdas gundyti rinkėjus. Italijoje tai puikiai žino Silvio Berlusconi, labai dažnai besišypsantis duodamas interviu ar suvažiavimuose, tačiau tai žino ir kairiųjų atstovai, tarp jų Dario Franceschini ir Nichi Vendola.

Plaukų jėga

Vešlūs plaukai, be abejonės, suteikia daugiau patrauklumo, ir to reikia tiek vyrams, tiek moterims. Ne veltui vyrai taip išgyvena dėl slenkančių plaukų: jiems tai silpnumo ženklas, vyriškumo praradimas.

Kad įsitikintume, kokią įtaką, tarkim, politiko, tai yra žmogaus, kuriam suteikta išskirtinė galia, sėkmei daro „Samsono sindromas“, reikia tik žvilgtelėti į dešimt pastarųjų JAV valstybės galvų. Visi prezidentai nuo Johno Fitzgeraldo Kenedy’o iki Baracko Obamos turi vešlius plaukus. Išskyrus Geraldą Fordą, bet jis vienintelis nebuvo išrinktas, net ir kaip viceprezidentas – jis buvo paskirtas po Votergeito skandalo ir Richardo Nixono ir jo viceprezidento Spiro Agnew atsistatydinimo. Mūsų šalyje Silvio Berlusconi nuolat rūpinasi savo, kaip energingo ir gundančio vyro, įvaizdžiu, todėl ne kartą darėsi plaukų persodinimo operaciją.

Moterų plaukai taip pat pirmiausia simbolizuoja moteriškumą.

Ilgi, ant pečių krintantys ar ant veido besidraikantys plaukai traukia vyrų žvilgsnį. Ir kuo jie šviesesni ir laisviau krenta, tuo labiau norisi juos glostyti.

Neatsitiktinai šampūnų ir balzamų reklamos apeliuoja į regėjimą ir lytėjimą, žadėdamos blizgančius, minkštus ir šilkinius plaukus. Jų spalva taip pat svarbi.

Šiais laikais dauguma moterų dažo plaukus, kad paslėptų žilumą, taip pat ir sustiprintų savo gundymo galią. Italijoje populiariausia neabejotinai yra šviesi, pagal mitologiją – Afroditės, meilės deivės, plaukų spalva. Šis atspalvis pastebimas iš tolo: gundymo žaidime ši smulkmena ne tokia jau nesvarbi.

Bet turinčios natūraliai šviesius plaukus, atvirkščiai, gali norėti juos patamsinti, kad moteriškumas ne taip kristų į akis ir atrodytų patikimesnis. Taip padarė aktorė Scarlett Johansson, kurį laiką atsisakiusi savo aukso spalvos plaukų ir tapusi brunete. Tačiau eksperimentas truko neilgai. Ilgiau užsitęsė Cristinos Chiabotto permaina, kai ji iš blondinės virto raudonplauke.

Balso magija

JAV Albanijos universiteto mokslininkų grupė išanalizavo 149 savanorių balsus ir nustatė, kad esama ryšio tarp balso tembro ir mylėjimosi meno.

Taigi aistringas, seksualus balsas gundant yra geras atspirties taškas. Netrūksta garsių muzikos ir literatūros pavyzdžių. Rozina garsiojoje pirmo veiksmo arijoje iš Rossini’o „Sevilijos kirpėjo“ dainuoja: „Balsas, neseniai išgirstas, mano širdy atsiliepia.“ O Siranas de Beržerakas, kurio veidą darko ilga nosis, galiausiai pavergia mylimąją Rosaną kaip tik sakydamas jai meilės žodžius, gundančius daug stipriau už tuščią grožį Kristijano, kuriam jis paskolino balsą pats likdamas šešėlyje.

Klausas Schereris, Ženevos universiteto psichologijos profesorius emeritas ir Emocinių mokslų tarpfakultetinio centro direktorius, seniau JAV dirbęs CŽV, tyrimais įrodė, kad analizuojant įrašyto balso toną ir tembrą galima pasakyti, ar žmogus yra prislėgtas (taigi ir negundantis), ar meluoja, nes dėl nerimo susitraukia balso stygos ir pakyla tonas.

Tartį, balso tembrą, kada daryti pauzes, galima lavinti specialia metodika, be jos neišsiverčia žodžio profesionalai – aktoriai, radijo ir televizijos žurnalistai, politikai ir laidų vedėjai, dėl darbo specifikos turintys keisti balsą taip, kad jis būtų patrauklus klausytojams.

Jei jau pralaužėte ledus su jus dominančiu žmogumi, galite pasitelkti fiziologiją ir toliau žengti drąsiau. Jei meiliausius žodžius ar net savo erotines fantazijas šnibždėsite, pavyzdžiui, į kairę partnerio ausį, neabejotinai jį sužavėsite: ši kūno dalis iš tikrųjų susijusi su dešiniuoju smegenų pusrutuliu, atsakingu už jausmų valdymą. Tokios technikos veiksmingumą patvirtino Teksaso valstijos universitete atliktas tyrimas.

Mokslininkai 60-čiai savanorių leido klausytis 10 neutralių frazių ir 10 turinčių seksualinę potekstę, kai kurias iš jų dešine ausimi, kai kurias kaire. Po kurio laiko buvo paklausta, ką jie prisimena. Pasirodo, kad itin erotiško turinio frazės, pašnibždėtos į kairę ausį, labiausiai įstrigo atmintyje.

Užkrečiama optimizmo galia

Gebėjimas matyti pasaulį spalvotą padeda gyventi ir daro žmogų patrauklų. Iš tiesų mus traukia žmonės, pozityviai žiūrintys į gyvenimą.

Pažįstu vieną investicinių fondų valdytoją, nepraradusį optimizmo net sunkiausiais paskutinės finansų krizės momentais: savo klientams per 2009-uosius jis leido uždirbti tiek, kiek jie prarado per 2008-uosius.

Taip pat ir asmeniniame gyvenime šis žmogus turi daug draugų, nes jo laikysena įkvepia pasitikėjimo ir užkrečia.

Komplimentai, leidžiantys pasijusti ypatingiems

Komplimentas, netgi banalus, visuomet mielai priimamas: giriamasis jaučiasi pastebėtas, pamalonintas, išskirtas iš kitų ir gauna galimybę atsilyginti dėmesiu už dėmesį.

Kartą 5 žvaigždučių viešbučio direktorius man paaiškino, kad savo profesinės sėkmės jis pasiekė ir dėl to, kad prisimindavo ypatingus visų svarbių savo klientų poreikius. Jis užbėgdavo už akių jų norams ir ypač stengdavosi – nė kiek neveidmainiaudamas – kalbėtis tomis temomis, kurias, jo žiniomis, tie žmonės geriausiai išmanė. Taip tie žmonės pasijusdavo pamaloninti dar prieš įžengdami į savo viešbučio kambarį.

Noras būti giriamam gali net pastūmėti į neištikimybę, kaip nutiko Emilijanai (33 m.), ištekėjusiai už Džovanio (36 m.). Jam kaip moteris ji menkai rūpėjo.

Anksčiau Emilijana yra turėjusi labai jausmingų vyrų, o dabar, norėdama atsigriebti, ji pasinėrė į virtualų pasaulį: pokalbių svetainėse vienu metu flirtuoja su dviem vyriškiais, iš jų vienas yra vedęs. Abu jai negaili dėmesio ir apipila komplimentais.

Nuo pat ryto ji galvoja apie juos, pavyzdžiui, rengdamasi įsivaizduoja, kaip bent vienas jos virtualusis meilužis paklaus, ką ji vilki ant viršaus ir po apačia.

Santykiai nėra tikri, bet ją tai tenkina: labiau nei sekso ji trokšta dėmesio.

Užburiantis juokas

Sąmojis taip pat yra vienas iš didžiųjų gundymo „manevrų“: dažnai pasitelkiami įvairūs juokeliai ir jie labai vertinami.

Tai patvirtina du psichologai. Amerikietis Ericas Bressleris iš Vestfildo valstijos Masačusetso universiteto ir kanadietis Sigalas Balshine’as iš Hamiltono Makmasterio universiteto analizavo humoro vaidmenį gundant ir nustatė, kad tarp lyčių esama ryškaus pasiskirstymo vaidmenimis, laimei, tie vaidmenys vienas kitą papildo: moterims patinka, kai jos prajuokinamos, vyrai neriasi iš kailio, kad moterys pralinksmėtų.

Buvo pakviesta grupė vaikinų ir merginų, jie turėjo įvertinti būrį priešingos lyties atstovų pagal vieną nuotrauką ir vieną sakinį. Vieni juokavo, kiti pasakė neutralų teiginį. Moterys kaip galimus partnerius dažniau rinkosi humoristinių frazių autorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.