Kaip neišsiskirti, susidūrus su sunkumais?

Pirmoji istorija

Bendras gyvenimas - tai ne tik džiaugsmai, bet ir nusivylimai.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Bendras gyvenimas - tai ne tik džiaugsmai, bet ir nusivylimai.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 21, 2013, 4:20 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 11:03 PM

Pirmoji istorija

Edita ir Raimundas susituokę daugiau nei 20 metų. Abu turi aukštąjį išsilavinimą, susilaukė dviejų vaikų. Pora buvo ne kartą atsidūrusi ant skyrybų slenksčio. Priežastis viena ir ta pati: Raimundas gėrė.

Apie šį mylimojo „trūkumą“ Edita žinojo dar iki vedybų, bet manė, kad rimti santykiai ir vaikų gimimas viską ištaisys: juk meilė daro stebuklus. Tikrovė pasirodė kur kas sudėtingesnė. Bet porai, teisingiau pasakius, žmonai pavyko įveikti visas kliūtis, atlaikyti vyro išgėrimus ir bedarbystę, o paskui jį visiškai išgydyti nuo alkoholizmo.

Psichologas pateikė Editai klausimą: kas ją sulaikydavo šalia vyro sunkiausiomis bendro gyvenimo akimirkomis?

Nuoširdus moters atsakymas buvo netikėtas: „Jo optimizmas ir geras humoro jausmas. Jis visada moka mane prajuokinti“.

Antroji istorija

Vilija ir Artūras gyvena santuokoje 10 metų. Abu turi aukštąjį išsilavinimą, vaikų nesusilaukė. Jų sąjunga byrėjo du kartus. Pirmą kartą dėl visiškai nepagrįsto, kaip teigė Vilija, vyro pavydo, antrą kartą - žmonos požiūriu, dėl jos nesugebėjimo pagimdyti vaiką, o vyro požiūriu - dėl dramatiško žmonos charakterio pasikeitimo: „Ji tarsi pavirto į amžinai nepatenkintą, kaprizingą raganą.“

Bet pastaruosius dvejus metus Vilija ir Artūras kartu ir vėl daro viską, kad susilauktų mažylio. Beje, kaip teigia pora, regis jų troškimas išsipildys artimiausiu metu.

Kodėl poros santuoka nesubyrėjo?

„Artūras myli mane ir manimi rūpinasi. Be to, man labai svarbu, kad turime bendrą tikslą - svajojame susilaukti mažylio ir dėl to pasirengę viskam“.

Artūras apie žmoną sako štai ką: „Vilija - silpna. Man atrodo, kad be manęs ji pražus. O svarbiausia: aš myliu ją ir labai bijau prarasti“.

Trečioji istorija

Irena ir Vaidas gyvena 12 metų, nesusituokę. Abu turi aukštąjį išsilavinimą, susilaukė dviejų vaikų. Gana stabili pora, bet Irena ne kartą norėjo išsiskirti su Vaidu. Priežastis: jo, kone patologinis, kaip teigia Irena, tingumas.

Vaidas dirba ir finansiniu požiūriu visiškai pakenčiamai aprūpina šeimą, bet nepadeda Irenai tvarkytis namuose, mažai laiko ir dėmesio skiria vaikų auklėjimui, nenoriai savaitgaliais išjuda iš namų ir niekur nenori išleisti Irenos.

„Man su juo būna siaubingai nuobodu“ - prisipažino Irena.

Bet Irena ir Vaidas kartu, ir vėl kyla klausimas - kodėl?

„Gerbiu jį. Be to, nebeturiu noro pradėti kažką iš naujo. Turiu du vaikus, pasikeitė mano išvaizda - nesu tokia patraukli kaip anksčiau. Bijau pasilikti viena“, - prisipažino Irena.

„Irena - puiki žmona ir motina. Ir jei ne tas amžinas zyzimas, kad aš mažai padedu namuose, nesirūpinu vaikų auklėjimu... Labai pavargstu darbe, todėl parėjęs į namus, trokštu ramybės, poilsio. Bet taip jau esu sutvertas, kad pailsiu tik šalia jos - Irenos“.

Laimės receptas

Bendras gyvenimas - tai ne tik džiaugsmai, bet ir nusivylimai, nuolatiniai kompromisai ir gebėjimas nuslopinti kartais kylantį norą išsilakstyti į šalis, tikintis sukurti geresnius santykius. Bet meilė ir pagarba vienas kitam, baimė prarasti ir nesurasti „pakaitalo“, o taip pat ir kiti motyvai laiko poras kartu. Ir todėl nė vienas, net geriausias specialistas negali išrašyti šeiminės laimės recepto. Juk poros gali būti ne tik savo santykių kūrėjos, bet ir jų griovėjos.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.