Dažniausiai santuoka baigiasi tarnybiniai romanai

Sociologai paneigė nuomonę, kad darbe įsiplieskę jausmai retai kada tampa rimtais santykiais. Paaiškėjo, kad porų, kurių romanas užsimezga darbe, santykiai paprastai trunka ilgiau negu tų, kurių meilės ryšys prasideda kitomis aplinkybėmis.

Tarnybinių romanų sėkmę lemia ir tai, kad bendra veikla leidžia žmonėms geriau vienam kitą pažinti, gauti vienam apie kitą daugiau informacijos, kuri kitomis aplinkybėmis būtų nepasiekiama.<br>123rf nuotr.
Tarnybinių romanų sėkmę lemia ir tai, kad bendra veikla leidžia žmonėms geriau vienam kitą pažinti, gauti vienam apie kitą daugiau informacijos, kuri kitomis aplinkybėmis būtų nepasiekiama.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-10-09 15:31, atnaujinta 2018-02-21 08:03

Be to, kaip rašo rusų interneto portalas missus.ru, pastebėta, kad tarnybiniai romanai dažniau baigiasi santuoka.

Tokios išvados padarytos ištyrus dagiau kaip 2000 suaugusiųjų.

Pažintis klube būna trumpa

Apie14 proc. porų, kurių santykiai užsimezgė darbe, ilgainiui susituokia. Tai didesnis santuokų procentas, negu tenkantis poroms, kurios susipažino kitomis aplinkybėmis.

Šiek tiek rečiau susituokia žmonės, kuriuos į porą suveda bendri pažįstami. Vestuves atšoka apie 11 proc. tokių porų.

Dar rečiau santuoka baigiasi kurortiniai romanai. Vestuvės vainikuoja apie 10 proc. tokių romanų.

Maža to, tyrėjai pastebėjo, kad porų, susipažinusių klube ar bare, santykiai retai trunka ilgiau nei vieną vakarą.

Netikėti ilgalaikiai santykiai

51 proc. apklausos dalyvių sakė, kad tolimesnę santykių eigą lemia pažinties vieta ir aplinkybės.

22 proc. sutuoktinių porų, susipažinusių naktiniame klube, prisipažino iš pradžių manę, kad jų romanas bus trumpalaikis.

Apie 20 proc. apklaustų žmonių teigė, kad po pažinties klube ar vakarėlyje jau tą patį vakarą tikisi sekso, ir abejojo, ar sutiktų tęsti tokius santykius, nes jie neatrodo perspektyvūs.

Vis dėlto net ir siekis įsitempti ką nors į lovą vienai nakčiai kartais perauga į rimtesnius santykius. Kaip tik taip nutiko 23 proc. apklaustų žmonių.

Suartina ir stresas

Kodėl tarnybiniai romanai taip dažnai baigiasi santuoka? Tai aiškinama tuo, kad darbe mes praleidžiame daug laiko ir tai mus suartina su kolegomis.

Su bendradarbiais ypač suartina situacijos, kurias tenka išgyventi darbe, pavyzdžiui, su užduočių įgyvendinimu susijęs stresas.

Tarnybinių romanų sėkmę lemia ir tai, kad bendra veikla leidžia žmonėms geriau vienam kitą pažinti, gauti vienam apie kitą daugiau informacijos, kuri kitomis aplinkybėmis būtų nepasiekiama. Jeigu užsimezga romanas, tokios žinios apie partnerį tampa dideliu pliusu.

Trukdo nuostatos

Tai, kaip vystysis santykiai, lemia mūsų įsitikinimai. Retai siekis praleisti vieną aistringą naktį kartu tampa rimtesnių santykių pradžia.

Dėl įsitikinimų kartais žlunga ir draugų pastangos suvesti du žmonės į porą. Ne visiems patinka, kai juos aplinkiniai bando su kuo nors supiršti. Paprastai į žmogų, kurį perša, linkstama iš anksto žiūrėti neigiamai. Su tokiu nesinori užmegzti santykių vien todėl, kad jaučiamas aplinkinių spaudimas.

Įsitikinimai gali lemti ir nesėkmes užmezgus pažintį internete. Neretai internete susipažinę žmonės net nenueina vienas su kitu į pasimatymą. Nemažai žmonių yra taip skeptiškai nusiteikę prieš tokias pažintis, kad net nenori pamatyti, kaip jų susirašinėjimo draugas ar draugė atrodo realybėje. Tiesa, susirašinėjimas gali trukti gana ilgai – kelis mėnesius ar net metus. Tuo pat metu neretai kuris nors vienas ar net abu susirašinėjimo draugai gali turėti ir tikrą partnerį šalia.

Jeigu vis dėlto žmonės nusprendžia susitikti su susirašinėjimo draugu, neretai jie būna iš anksto pasirengę galimam nusivylimui. Jie bijo, kad retas normalus žmogus bandys užmegzti santykius internetu. Tokios nuostatos kiša koją ir per pasimatymus: žmonės būna linkę ieškoti kitame asmenyje trūkumų ir tai trukdo suartėti.

Ne visi santykiai perspektyvūs

Tuo tarpu dirbant su kuo nors kartu atsiranda galimybė pažinti žmogų iš įvairių pusių.

Be to, mes jaučiamės galintys kontroliuoti situaciją, iš daugybės bendradarbių pasirinkdami labiausiai patinkantį žmogų, o ne tą, kuris mums atsitiktinai pasitaikė ar kurį mums įpiršo.

Ir vis dėlto, ne visi tarnybiniai romanai yra perspektyvūs. Pavyzdžiui, itin retai sėkmingai baigiasi sekretorės ar jaunos bendradarbės romanas su vedusiu ir skirtis nė neketinančiu įmonės vadovu.

Paprastai tarnybiniai romanai būna sėkmingi tik tada, jeigu nė vienas partneris nebūna niekam kitam įsipareigojęs ir jeigu tai nėra viršininko ir pavaldinio santykiai.

Slepia pažinties aplinkybes

Beje, įdomu tai, kad kas penktas minėtosios apklausos dalyvis prisipažino slepiantis tikrąsias savo pažinties su antrąja puse aplinkybes.

Daugiau kaip pusė jų teisinosi, kad taip elgiasi, nes dėl vienos ar kitos priežasties gėdijasi atskleisti tikrąją pažinties istoriją. 37 proc. meluoja, kad pažinties istorija atrodytų romantiškesnė. O 17 proc. taip elgiasi, nes jiems paprasčiausiai nusibodo tą patį pasakoti vėl ir vėl.

Ir dar... 25 proc. respondentų atskleidė, kad minėdami savo pažinties su antrąja puse metines kasmet grįžta į tą pačią vietą, kur viskas prasidėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.