Paryžiuje gyvenantys S. ir P.Stanikai atskleidė meilės receptą

„Mudu esame nedalomi, net mąstome vienodai. Jei vieno iš mūsų neliktų, kitas būtų niekas”, – tikina trylika metų Paryžiuje gyvenantys Svajonė (52 m.) ir Paulius (51 m.) Stanikai. Pasaulyje pripažinti menininkai puikiai sutaria ir be sentimentalių meilės žodžių, gėlių puokščių.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Peršonytė

2013-11-21 15:13, atnaujinta 2018-02-20 05:53

Gimtojoje Lietuvoje Svajonė ir Paulius lankosi retai. Jiems artimesnis tapo Paryžius, atvėręs daug kūrybinių galimybių.

Tačiau šiuo metu menininkams labiau nei kūryba rūpi artėjantys džiugūs šeiminiai pokyčiai. Svajonė ir Paulius su nekantrumu laukia, kada taps seneliais, rašo „Lietuvos ryto" priedas „Stilius".

„Mūsų vienturtė duktė Dalia laukiasi kūdikio. Gims mergaitė. Mes jau ir vardą išrinkome – Meilė”, – džiaugiasi P.Stanikas.

Šiuo metu menininkai vieši Argentinoje. Kol gims kūdikis, šios šalies sostinėje Buenos Airėse su vyru ir jo tėvais gyvena Dalia.

Svajonė ir Paulius jau apie trisdešimt metų viską daro kartu, net piešia ant vieno lapo. Juos būtų galima palyginti su pianistais, grojančiais keturiomis rankomis.

„Jei vieno iš mūsų neliktų, kitas būtų niekas. Kūryba atsiranda iš mūsų dviejų – po vieną mes ne kūrėjai. Neturime asmeninių ambicijų – ambicija yra bendra. Jei matome, kad kuriuo nors metu kitam sekasi geriau, nuoširdžiai tuo džiaugiamės”, – sako Svajonė.

Stanikai pažįstami nuo mokyklos. Baigusi vidurinę mokyklą Svajonė studijavo keramiką, o Paulius – ekonomiką. Vėliau kibo į kūrybą. Meno pagrindus P.Stanikui įdiegė senelis – skulptorius Petras Vaivada. Jis tikėjo, kad anūkas bus dailininkas.

„Dirbti kartu mums paprasta ir įprasta. Kai gyvenome Vilniuje ir buvome pakviesti dėstyti dailininkės Jūratės Stauskaitės studijoje, kartu auditorijoje skaitėme paskaitas”, – pasakoja S.Stanikienė.

– Kaip kartu kuriate – ar iš karto žinote, koks bus rezultatas?

Svajonė: Idėja, tikslas visada yra. Reikia žinoti, ką nori sukurti. Kadangi su Pauliumi esame ekspresyvūs, daug ką darome impulsyviai.

Kartais kurdami panaudojame po ranka papuolusius daiktus, drabužius. Pavyzdžiui, Pauliaus senelis skulptorius kartą pritrūko kažkokio sutvirtinimo, prapjovė sofą, išsitraukė spyruoklę ir padarė, ką norėjo.

– O kas namuose atsakingas už buitį ir maisto ruošimą?

Paulius: Mes viską darome kartu. Retai būna, kad kuriam nors kyla noras piešti, o kitas užsimano ruošti valgį.

– Tikinate, kad panašūs jūsų charakteriai, pomėgiai, požiūris. Tikriausiai net nesipykstate?

Daugiau skaitykite žurnale „Stilius“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.