Ar trumpas sijonas sugrąžins iš namų išėjusį vyrą?

Geras grožio specialistas privalo būti ir geras psichologas, rašo „Lietuvos ryto" žurnalas „Gyvenimo būdas".

Po skyrybų kai kurioms moterims širdis atsigauna ir jos su malonumu pasineria į grožio jūros verpetą.<br>123rf.com nuotr.
Po skyrybų kai kurioms moterims širdis atsigauna ir jos su malonumu pasineria į grožio jūros verpetą.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Peršonytė

Mar 1, 2014, 6:14 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:36 PM

Geras grožio specialistas privalo būti ir geras psichologas, rašo „Lietuvos ryto" žurnalas „Gyvenimo būdas".

 Kartais juokaujama, kad daugiausia moterų paslapčių žino ne dvasininkai, o kirpėjai. Dailiosios lyties atstovės grožio specialistams patiki ne tik savo plaukų, nagų ar veido gražinimą, bet ir išgyvenimus. Vykstant svarbiems gyvenimo pokyčiams moterys dažnai ryžtasi ir drastiškiems išvaizdos pokyčiams.

Didžiosios Britanijos mokslininkai apskaičiavo, kad moteris per savo gyvenimą įvaizdį pakeičia vidutiniškai 26 kartus.

Daugiau nei pusė - 56 procentai moterų iš esmės keičia šukuoseną, įvaizdį ar garderobą kas dvejus metus. Dažniausiai tai daro dėl kokių nors asmeninių išgyvenimų.

81 procentas apklaustų moterų teigė, kad įvaizdžio pakeitimas pagerino joms nuotaiką. Pusė apklaustųjų prisipažino, kad keitė savo įvaizdį, kai baigėsi meilės romanas, o 37 procentai - kad išlaikytų esamus santykius su partneriu.

J.Sargautytė neseniai baigė rašyti knygą  „Graži, nes protinga“. Joje grožio specialistė pateikė patarimų, kaip jaustis žaviai, oriai ir savimi pasitikinčiai. Juk moters grožis - tai kūno, proto ir sielos visuma. Knyga dienos šviesą turėtų išvysti šį pavasarį.

J.Sargautytė sutinka, kad išlaikyti išorės ir vidaus pusiausvyrą yra sudėtinga. Ypač po sunkių dvasinių išgyvenimų.

- Tikriausiai žinote daugybę savo klientų asmeninio gyvenimo paslapčių?

- Tiesa, kad nemokamu psichoanalitiku dažnai tampa stilistas, kosmetologas, kirpėjas ar rankų priežiūros specialistas. Mes žinome apie klientų gimusius vaikus, nėštumus, meilužius, darbo pakeitimą, skyrybas, vedybas.

Bet tikriausiai neretai moteriai net nereikia pasakoti, kokios ji nuotaikos - viskas tampa aišku pasižiūrėjus į jos veidą, aprangą, bendravimo manierą.

Jei tai nuolatinė klientė, viskas matyti kaip ant delno. Žinau, kada jos gyvenime yra geras laikotarpis, kada užklumpa nesėkmės. Su daugeliu savo klienčių bendrauju daug metų. Tačiau net jei moteris pirmą kartą apsilanko salone, iš kelių sakinių galima suprasti, kokios pagalbos ji nori.

Jei moteris nepageidauja didelių pokyčių, žino, ko nori, vadinasi, ji yra rami, gerai nusiteikusi. Tačiau jei klientė jaučiasi sutrikusi, jos akys neramios, negali apsispręsti, ko nori, teiraujasi, ką galime padaryti, kad staiga ji taptų gražesnė ar jaunesnė, vadinasi, ją kažkas slegia.

Tą patį galima pasakyti, jei moteris pareikalauja nudažyti plaukus ryškia spalva ar pageidauja ekstravagantiško kirpimo.

- Kaip reaguojate, jei kukli, neišskirtinės išvaizdos moteris užsigeidžia raudonų plaukų arba nori būti nuskusta plikai? Juk po kurio laiko ji gali būti nepatenkinta pokyčiais?

- Pelnyti kliento pasitikėjimą yra didelė dovana. Tad geras meistras tikrai nesutiks daryti drastiškų pokyčių.

Tokiais atvejais aš kalbu be užuolankų: „To tau nedarysiu, nes laikau savo bičiule. Jei ieškai aštrių pojūčių, tuomet kreipkis į kitą meistrą.“

Žinau, kad kai kurie nepatyrę meistrai mąsto: „Padarysiu, kaip žmogus nori.“ Bet klientas negali iš meistro reikalauti keistenybių. Juk nuėję pas gydytoją neaiškiname, kokių mums reikia vaistų.

- Bet jei moteris nori išoriškai pasikeisti, nes yra įsitikinusi, kad nuo to keisis ir jos gyvenimas, ji taps laimingesnė?

- Visada stengiuosi įvertinti žmogaus charakterį, bendrą stilių. Jei moters plaukai juodi, blondinės iš jos nedarau. Nebent pašviesinu plaukus keliais tonais. Jei plaukai yra ilgi, pasiūlau iškarpyti, bet labai nesutrumpinti. Viskas turi vykti pamažu. Tada ir širdis pagis, ir naujas įvaizdis pasiteisins.

- Bet kodėl sugniuždyta moteris mano, kad jei puls stačia galva keisti garderobo, nusidažys raudonai nagus, taps laimingesnė?

- Pokyčiai lyg klyksmas, bandymas pabėgti nuo atsivėrusios tuštumos. Skyrybos, praradimai gąsdina. Lietuvoje moterys absoliučiai dėl visko kaltina save, net ir dėl to, kad vyras išėjo pas kitą moterį. Palikta moteris dažnai mano, kad vyras ją paliko, nes ji yra negraži, neprotinga, nesusitvarkiusi, nestilinga.

Noras prisiklijuoti ilgus nagus ir raudonai nusidažyti plaukus - menkniekis. Neretai po skyrybų ar kitokių išgyvenimų moterys ieško plastikos chirurgų pagalbos.

Tokia impulsyvi reakcija į gyvenimo pokyčius yra pavojinga. Iš pradžių tokie pokyčiai gali stimuliuoti, nuteikti pozityviai, tačiau nežinoma, ar ir vėliau taip pat atrodys.

- Savo knygoje kalbate apie kūno ir sielos harmoniją. Kaip jos ieškoti žmogui, kai širdis kraujuoja? Juk galima užsidėti suknelę su gilia iškirpte, bet akys vis tiek atrodys lyg paklaikusios.

- Kiekviena moteris turi žmonių, kurie ją gerbia, yra pasiruošę padėti. Reikia nebijoti prašyti pagalbos. Taip pat svarbu suprasti, kad pokyčiai duoda ir naudos.

Trokšdama pasikeisti moteris prisimena savo jaunystę, norą būti geidžiama. Tik svarbu atvirai nedemonstruoti to noro.

Nereikia lyg nuo grandinės nutrūkus bėgti į kosmetikos parduotuves ir šluoti prekes nuo prekystalių, tikintis atsigriebti už prarastus metus.

- Ką patartumėte nebejaunai namų šeimininkei, kuri buvo turtingo vyro išlaikytinė, tvarkė namus, augino vaikus ir neturėjo progos rūpintis savo grožiu, tačiau vieną dieną sutuoktinis užmezgė romaną su jaunesne moterimi ir išėjo iš namų? Duokite nors vieną grožio pamoką.

- Skaistalai yra vienas pagrindinių priemonių. Jei norime, kad veidas atrodytų skaistus, vertėtų pasirinkti rožinius tonus. Tada atsigaus net rusvai pilkšva oda. Brandaus amžiaus moters makiažas turi būti saikingas.

Verta turėti skystos toninės, drėkinamosios pudros, rožinių skaistalų, taip pat neišsiversime be paakių maskuojamosios priemonės ir blakstienų tušo. Šešėliais nereikėtų piktnaudžiauti.

Antakių linija turi būti sutvarkyta, kitaip akys atrodys pavargusios. Drįsiu pasakyti, kad lūpoms turėtų pakakti lūpų blizgio. Taip pavyks išgauti beveik nematomą makiažą, tačiau veidas atrodys gaiviai ir jaunatviškai.

Taigi brandesnei moteriai turėtų užtekti 5-6 dekoratyvinės kosmetikos priemonių. Žinoma, galima pasidaryti permanentinį viršutinių akių vokų makiažą. Linija suteiks akims ryškumo.

Vyresnio amžiaus moterų akių vokai dažnai būna užkritę, šią problemą patikėčiau plastikos chirurgui. Po plastinės paakių korekcijos akys atrodys didesnės.

Stresas odai kenkia. Jei veido oda yra linkusi sausėti, pirmiausia reikėtų rūpintis ne dekoratyvine kosmetika, bet susirasti patyrusį kosmetologą, kuris ištyręs pasakytų visas odos problemas ir patartų, kaip ją puoselėti.

- Kokia turėtų būti antakių linija?

- Pagal visas taisykles antakių spalva turi būti dviem tonais ryškesnė nei plaukų spalva. Ypač blondinėms reikėtų vengti ryškios spalvos. Ryškiai juodi antakiai tinka pietietėms, kurių oda tamsiai ruda ir tamsios akys.

Antakių forma išduoda žmogaus emocinę būseną. Moterys, kurių antakiai siauri, labai išpešioti, neretai būna nervingos, nepasitikinčios savimi. Savo isteriją moteris slopina pešiodama plaukelius. Siauri kaip siūlas antakiai beveik niekam netinka.

Į viršų kylanti antakių linija visada sukelia pozityvaus žmogaus įspūdį. Žemyn nuleistas antakis veidui teikia liūdnumo. Visos žemyn besileidžiančios linijos žmogų daro vyresnį ir liūdnesnį.

Daug moterų šiais laikais dirba prie kompiuterio. Vakarais akys neretai ašaroja, perši, būna pavargusios.

Vaistinėje galima įsigyti dirbtinių ašarų, taip pat prieš miegą galima pasidaryti ramunėlių ar juodosios arbatos kompresų. Akis atgaivina masažas su ledo gabalėliais, kuriuose yra sušaldyti petražolių lapeliai.

- Ką manote, kai moteris užsimano kirpčių?

- Kirpčiai yra tinkamas pasirinkimas, kai norima paslėpti kaktos raukšles. Bet jeigu plaukai yra ploni ir silpni, kirpčiai neatrodys puošniai.

- Būna, kad brandi moteris po skyrybų, manydama, kad yra senamadiška, puola ieškoti trumpo sijono ar palaidinės su gilia iškirpte. Kaip atrodyti jaunatviškai, bet ne komiškai?

- Mes bijome būti keturiasdešimtmetėmis. O kai tampame penkiasdešimtmetėmis, manome, kad gyvenimas tuoj pasibaigs.

Mane nustebino draugė grimo dailininkė, gyvenanti Londone. Jai 44 metai. Tarėmės, kad ji kovo mėnesį atvyks į Lietuvą vesti seminaro studentams. Tačiau neseniai paskambino ir pasakė, kad negalės atvykti, nes laukiasi kūdikio. Žavu, nes ji nebijo būti laiminga ir jaunatviška, nesvarbu, kad kiti motinystės atžvilgiu būtų labiau konservatyvūs.

Kita vertus, moteris turėtų suprasti, kad trumpas sijonas iš namų išėjusio vyro nesugrąžins. Vadinasi, jai reikia pertvarkyti mąstyseną taip, kad patiktų kitam vyrui.

- Ir kaip tą mąstyseną pakeisti?

- Receptai yra skirtingi. Manyčiau, verta kur nors ramiai įsitaisyti ir prisiminti laikus, kai buvo gera. Gal važiavote į keliones, skaitėte knygas ar ravėjote braškes? Pamėginkite padaryti tai dabar, kad tas laimės pojūtis sugrįžtų. Svarbu bendrauti su žmonėmis, kurie pakeltų nuotaiką.

Neretai susiduriu su situacija, kai po skyrybų kreipiasi moteris, kurį laiką atsainiai besirūpinusi savo išvaizda. Ji, pasiryžusi dideliems pokyčiams, atsineša kokios nors įžymybės nuotrauką ir sako: „Noriu atrodyti kaip ši moteris.“

Per televizorių ji prisižiūri serialų, kuriuose herojės namie vaikšto su ryškiu makiažu ir aukštakulniais, įmantria šukuosena.

Moterys sutapatina vaidybą su realiu gyvenimu. Jos pradeda įsivaizduoti, kad turi atrodyti panašiai. Stilistas tokią šukuoseną gali sukurti, bet kitą dieną klientė, išsiplovusi galvą, atrodys kaip išpešiota varna. Reikia įgūdžių, kad savarankiškai pasidarytum norimą šukuoseną.

Tokius pageidavimus dažniausiai išsako moterys, kurios sėdi namuose, mažai su kuo bendrauja, turi pinigų, daug ką perka internetu, nors daugelio daiktų joms nereikia, tačiau kitaip nemoka savęs realizuoti. Galiausiai praranda realybės jausmą.

- Ką tokiu atveju darote?

- Tenka pasitelkti gebėjimą įkalbinėti. Pasiūlau pradėti nuo paprastesnio varianto. Labai svarbu girdėti ne tik tai, ką žmogus sako, bet ir tai, ko nepasako.

Kartą į saloną atėjo žinoma dizainerė, neseniai išsiskyrusi su gyvenimo draugu. Ji elgėsi emocingai, paprašė nudažyti plaukus sodriai, o jei nesutiksime, eis pas kitą meistrą.

Reagavome ramiai, leidome jai išsiverkti, pasiguosti. Kol ji aimanavo, jos tamsius plaukus pašviesinome tik dviem tonais. Nedarėme nieko drastiško.

Svarbiausia sveikas protas. Pavyzdžiui, kartą atėjo būsima nuotaka - slaviško gymio, šviesių plaukų, šviesios odos. Ji paprašė, kad vestuvių dieną padarytume ryškų indišką makiažą ir plaukus nudažytume juodai. Taip sugalvojo jos mama, prisižiūrėjusi indiškų filmų. Ilgai vargome, kol atkalbėjome nuotaką nuo tokio pasirinkimo.

- Kai kurios moterys po skyrybų į grožio saloną atbėga kaip vaikai į cirką. Pažįstu moterį, kuriai vyras draudė dažytis lūpas, blakstienas, plaukus. Tačiau ta namų pelytė svajojo tapti stilinga dama. Gal todėl po skyrybų kai kurioms moterims širdis atsigauna ir jos su malonumu pasineria į grožio jūros verpetą?

Tokios kategorijos moterys seniai mintyse būna susikūrusios, kaip norėtų atrodyti. Smagu iš tos pilkos pelytės nulipdyti tobulą karalaitę.

- Ką manote apie moteris, kurios sunkių išgyvenimų laikotarpiu skausmą bando įveikti prisidarydamos tatuiruočių, prisiverdamos į veidą ar kitas kūno vietas auskarų?

- Jei moteris, į antakius prisisegusi auskarų ar ant peties išsitatuiravusi kokį nors ženklą, neina į banką konsultuoti klientų, o dirba rokerių kavinėje padavėja, tuomet gali kvailioti. Tačiau reikia žinoti, kad jokia tatuiruotė neišsprendžia psichologinių problemų.

Esu skaičiusi apie amerikietę Amandą, kuri po skyrybų beveik kiekvieną savaitę kūną ėmė puošti vis nauja tatuiruote. Po šeimos iširimo praėjo 12 metų. Moters kūnas, įskaitant ir veidą, yra ištatuiruotas 80 procentų. Ji prisipažino, kad per visą šį laiką tebuvo viename pasimatyme, nes drastiški pokyčiai atbaidydavo vyrus.

- Kaip patartumėte atrodyti moteriai, kuri praėjus kuriam laikui po skyrybų išsiruošia į pasimatymą?

- Nereikėtų apsirengti rėksmingai ir ryškiai pasidažyti. Vyras gali pamanyti, kad vulgariai atrodanti moteris yra lengvai prieinama, nors realybėje yra santūri ir rimta. Makiažas turėtų būti ramus, galbūt tik akis vertėtų labiau paryškinti. Sakoma, kad akys - sielos veidrodis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.