VSD vadovo žmonos misija – skatinti šeimas gimdyti

Nuo vaikiškų drabužių lūžtančios lentynos ir pakabos, krūvos vaikiškų žaislų ir krykštaujantys mažyliai – toks vaizdas pasitinka apsilankius jau šeštojoje sostinėje rengiamoje Mamų mugėje. Dvi dienas truksiantis renginys kas kartą pritraukia keliolika tūkstančių mamų, kurios nepraleidžia progos pigiau įsigyti vaikiškų drabužių.

J.B.Jauniškienė teigia, kad apsisprendimo tapti daugiavaike šeima neturėtų temdyti finansinės problemos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
J.B.Jauniškienė teigia, kad apsisprendimo tapti daugiavaike šeima neturėtų temdyti finansinės problemos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

2015-04-17 16:04, atnaujinta 2018-01-06 13:19

Neseniai Mamų mugės sumanytojos Jurgos Barboros Jauniškienės nuotraukos puikavosi pirmuosiuose spaudos puslapiuose, kai jos sutuoktinis Darius Jauniškis buvo paskirtas eiti Valstybės saugumo departamento direktoriaus pareigas ir davė priesaiką, o šiandien energinga keturių vaikų motina vos spėja suktis darbų sūkuryje.

J.B.Jauniškienė teigė, kad susidomėjimas renginiu didelis, mat savo vaikų daiktus panoro mugėje parduoti apie du tūkstančius mamų. Iš viso mugėje siūloma įsigyti apie 50 tūkst. įvairių daiktų.

Skatina atsakingą vartojimą

Mugės organizatorė įsitikinusi, kad tokie renginiai skatina atsakingą vartojimą, mat mamos, žinodamos, kad gali susigrąžinti dalį už naują daiktą mokėtos sumos, kur kas labiau prižiūri drabužius ir tai prailgina jų naudojimo laiką.

„Žinoma, nieko nepadarysime, kad berniukų kelnės neplyštų, bet skatinsime pirkti kokybiškesnius daiktus, kad juos panešiojus dar būtų galima parduoti“, – sakė J.B.Jauniškienė.

„Vieną vaiką auginti yra brangiau, o štai, kai jų du ar trys, daiktais pradedama dalintis. Sudėtinga apskaičiuoti, ką gali sau leisti, brangiausiai kainuoja daiktai ir vaiko ugdymas. Čia atsiranda prioriteto klausimas. Manau, kad Lietuvoje yra vienženklis skaičius šeimų, galinčių savo vaikui įpirkti ir gerų kokybiškų naujų daiktų, ir kelionių, ugdymo būrelių“, – sakė J.B.Jauniškienė ir pridūrė, kad dažnai sutaupyti ar už parduotus nenaudojamus daiktus sugrįžę pinigai gali būti skirti pianino ar gitaros pamokoms ir kt.

„Mamos susidėlioja prioritetus ir daugeliui jų kur kas svarbiau, kad jų vaikas išmoktų plaukti, negu kasdien rengtis naujais drabužiais“, – sakė ji.

Paklausta, ką pasakytų jaunoms mamos, kurios nesiryžta susilaukti antro ar trečio vaiko manydamos, kad nesugebės jų aprūpinti, pašnekovė sakė: „Baimindavausi ir aš, kol nebuvo mugės, o štai, kad laukiuosi ketvirtojo sužinojau mugės metu. Baimės tikrai neliko, nes kūdikio kraiteliui tikrai nereikia kelių tūkstančių litų, tad labai skatinu Lietuvos šeimas gimdyti ir burtis į bendruomenes“, – šypsojosi pašnekovė ir pridūrė, kad vaikai yra be galo svarbūs, o ekonominiai dalykai neturėtų užgožti šeimos apsisprendimo.

Vien kepurių – kilometras

„Visą šią daiktų gausą rūšiuoja savanorės mamos, be jų šio renginio nebūtų. Renginio idėja – savanorystė, pagalba vienas kitam ir bendruomeniškumas. Renginio metu mums padeda ir moksleiviai, kurie čia dirba visuomenei naudingą darbą. Skaičiuojame, kad per visą mugės laiką mums talkina keli šimtai savanorių“, – pasakojo J.B.Jauniškienė.

Ji pridūrė, kad tokiam gausiam savanorių būriui veikti tikrai yra ką: „Didelis darbas jau vien kepurytes iškabinti. Jų yra keli tūkstančiai, skaičiuojame, kad jei kabintume į vieną eilę, būtų koks kilometras.“ J.B.Jauniškienė teigė, kad vaikiškos kepuraitės sukabintos ant stendo, kuriam įrengti prireikė trijų šimtų metrų statybinės tvoros.

Visas darbas ant motinų pečių

„Nesame kokia nors įmonė, kuri turėtų patirties ar galimybių, visos esame daugiavaikės mamos, atsidavusios šeimai, kurios gerovė yra pirmoje vietoje“, – apie mugės organizavimą kalbėjo J.B.Jauniškienė.

Mamų mugės direktorė Vaida Babeckienė – trijų vaikų motina. Moteris juokavo, kad šiam įtemptam laikotarpiui tenka keletui dienų pasiimti atostogų: „Tai mūsų savotiškos atostogos „nuo šeimos“, kurių metu auginame dar vieną kūdikį – mugę.“

Anot jos, didžiausias nuveiktas darbo įvertinimas yra padėkos, į mugę plūstančių lankytojų būriai ir tai, kad mugės dalyvėms pavyksta įsigyti drabužių bei daiktų savo vaikams ir susigrąžinti dalį pinigų už vaikų išaugtus drabužius.

Kviečia padėti vėžiu sergantiems vaikams

„Mugės dalyvės kas kartą atgauna dalį savo pinigų, kuriuos investavo pirkdamos savo vaikams drabužius, mes taip pat skatinsime bent kelis procentus šių pinigų paaukoti „Mamų unijai“, globojančiai vėžiu sergančius vaikus“, – kalbėjo J.B.Jauniškienė. Mugės sumanytoja pasakojo, kad dalis prekių etikečių yra pažymėtos specialiais ženklais. Jie pirkėjus informuoja, kad visi už šią prekę gauti pinigai bus skirti „Manų unijos“ paramai.

Pasak jos, dažnai pačios mamos nustemba, kiek pavyksta susigrąžinti kažkada į vaikų drabužius investuotų pinigų. „Mugės idėja yra pagalba, mokėjimas dalintis, užjausti, o sugrįžtantys pinigai yra tarsi savotiškas priedas už pastangas“, – kalbėjo J.B.Jauniškienė.

Renka labdarą Ukrainos našlaičiams

„Daiktus, kuriuos matote ant kabyklų, turi ne kartą paliesti žmogaus rankos, mat kiekviena mama, atiduodama daiktus mugei, gauna numeriuką. Pagal numeriuką neparduoti daiktai sugrįžta jų savininkei“, – pasakojo V.Babeckienė.

Mugės vadovės teigimu, šiemet prie renginio prisidėjo ir pagalbos organizacija „Pagalbos sparnas“. Ji suaukotus daiktus nuveš į Ukrainą. „Šie daiktai keliaus karo zonoje vaikų namuose gyvenantiems vaikams“, – kalbėjo pašnekovė. Mugėje neparduoti daiktai bus paaukoti labdarai, ir tik vieną kitą daiktą mugės dalyvės prašo grąžinti.

Vardinius daiktus mamos pardavinės atskirai

J.B.Jauniškienė pasakojo, kad rudens mugėje vardinius daiktus norinčios parduoti mamos galės tai padaryti atskiroje zonoje. „Dažnai mamos, neįperkančios gerų drabužių, vis tiek nori vaiką papuošti kokybišku vardiniu daiktu, tad šie daiktai bus laikomi atskiroje zonoje.“

Anot jos, mamos, kurios nori parduoti brangesnius vardinius daiktus, dažnai nenori jų atnešti į šimtatūkstantinę kepurių lentyną.

Mugėje dalyvaujančioms mamoms rekomenduojama savo parduodamus daiktus vertinti ne daugiau nei 30 procentų naujo daikto vertės. „Dalis mamų nesivargina galvodamos apie kainą ir daiktus tiesiog rūšiuoja krūvomis po eurą, du ir t.t. Mūsų tikslas ne verslas, o mainai už simbolinę kainą“, – kalbėjo J.B.Jauniškienė ir pridūrė, kad kiekviena mugės dalyvė yra kitos šeimos rėmėja.

„Daikto įvertinimas simboline kaina padeda tai šeimai, kuri sunkiai verčiasi, gyvena nuo atlyginimo iki atlyginimo“, – kalbėjo mugės sumanytoja, o V. Babeckienė pridūrė, kad svarbiausia taisyklė įvertinant daiktą yra atviras klausimas: „Ar aš pirkčiau šį daiktą už tokią sumą?“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.