Suaugusi duktė: „Nuolat padedanti mama verčia jaustis vaiku“

Britų rašytojos Sarah Thompson (40 m.) motina gyvena netoliese, ir duktė džiaugiasi jos parama. Daugybė moterų balansuoja tarp karjeros bei šeimos ir galbūt svajoja, kad mama gyventų šalia. Tačiau Maskvoje įsikūrusi aktorė Agnė Ditkovskytė (27 m.) neslėpė, kad gyvenimas po vienu stogu su mama galbūt sugriovė jos santuoką. Legendinio atlikėjo Vytauto Kernagio dukra Eglė Kernagytė-Dambrauskė (32 m.) irgi pripažino – per ilgai būnant kartu su mama atsiranda ir pykčių.

Pernelyg aktyvus mamos dalyvavimas jaunos šeimos gyvenime nėra itin geras dalykas.<br>123rf nuotr.
Pernelyg aktyvus mamos dalyvavimas jaunos šeimos gyvenime nėra itin geras dalykas.<br>123rf nuotr.
Pernelyg aktyvus mamos dalyvavimas jaunos šeimos gyvenime nėra itin geras dalykas.<br>123rf nuotr.
Pernelyg aktyvus mamos dalyvavimas jaunos šeimos gyvenime nėra itin geras dalykas.<br>123rf nuotr.
E.Kernagytė-Dambrauskė su mama.<br>D.Umbraso nuotr.
E.Kernagytė-Dambrauskė su mama.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Ditkovskytė mano, kad dėl jos skyrybų šiek tiek kalta ir motina T.Liutajeva.<br>Nuotr. iš LR archyvo
A.Ditkovskytė mano, kad dėl jos skyrybų šiek tiek kalta ir motina T.Liutajeva.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Britų rašytoja S.Thompson neslėpė, kad jos mama per daug kišasi į asmeninį gyvenimą.<br>„Facebook.com“ nuotr.
Britų rašytoja S.Thompson neslėpė, kad jos mama per daug kišasi į asmeninį gyvenimą.<br>„Facebook.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Gerda Morozovienė, Dorotėja Noreikaitė („Lietuvos rytas“)

Sep 4, 2016, 5:22 PM, atnaujinta Feb 8, 2018, 10:48 AM

Gyveno pas mamą

Tuomet, kai E.Kernagytė-Dambrauskė su vyru Vytautu statėsi namą, kelerius metus gyveno pas mamą Dalią Kernagienę (64 m.).

„Gražiausia, ką mačiau ir pastebėjau tuo periodu, – tai jos santykiai su mano vaikais. Mano sūnūs keturmetis Džiugas ir dešimtmetis Vėjas iki šiol negali nuo jos atsiplėšti, vis prašo nuvykti į svečius.

Norėčiau ir aš kada nors su savo anūkais sukurti tokius santykius, kaip jie kuria su močiute“, – svajojo Eglė.

Savo motiną D.Kernagienę Eglė vadina geriausia drauge. Netgi paauglystėje ne tik ji, bet ir jos draugės skubėdavo prašyti Eglės mamos patarimų.

„Turbūt net nebuvo tokio etapo, kad man su mama bendrauti būtų buvę „ne lygis“. Nuo pat mažens labai daug laiko leidome kartu. Kai ji siūdavo kostiumus teatrams, aš su ja važinėdavau po Lietuvą. Jau tada mudvi daug bendraudavome“, – sakė E.Kernagytė-Dambrauskė.

Bet per kelerius metus, kai su savo šeima moteris gyveno pas mamą, buvo visko. Eglė neslėpė – jei per ilgai būna kartu, atsiranda ir pykčių. Tai greičiausiai dėl to, kad jos su mama panašios.

„Nepaisant visko, mama yra tas žmogus, į kurį galiu kreiptis visais gyvenimo atvejais – ir kai liūdna, ir kai gera“, – sakė Eglė.

Mama sugriovė santuoką?

Tuo metu lietuvių kilmės aktorė A.Ditkovskytė, šiuo metu gyvenanti Rusijoje, yra apkaltinusi motiną, taip pat aktorę, Tatjaną Liutajevą, kad jos kišimasis į šeimos gyvenimą sugriovė santuoką.

Esą dėl skyrybų su vyru aktoriumi Alekseju Čadovu (33 m.) buvo kalta ir jos mama, su kuria pora Maskvoje gyveno viename name.

„Galbūt mums su Aleksejumi nereikėjo gyventi kartu su mama viename dideliame name – reikėjo įsikurti atskirai“, – yra sakiusi aktorė.

Kad motina per daug kišasi į asmeninį suaugusios dukros gyvenimą, ne kartą yra pajutusi ir britų rašytoja S.Thompson.

Kartą užėjusi pas dukrą į namus jos mama ant stalo pamatė stovėjimo aikštelės baudos lapelį. Ji dukrai rėžė tiesiai: „Tavo gyvenimas man kelia depresiją. Turėtum būti atidesnė – juk žinai, kad pinigai neauga ant medžių.“

S.Thompson ėmė atsiprašinėti, kad ji užsiėmusi ir užtruko ilgiau, nei planavo, tačiau kitą kartą bus apdairesnė. Moteris pripažino, kad jos mama iš esmės teisi, ir pinigai ant medžių neauga.

„Bet kodėl jaučiausi turinti aiškintis? – retoriškai klausė Sarah kalbėdamasi su Didžiosios Britanijos dienraščio „Daily Mail“ žurnalistu. – Esu 40-metė 2 vaikų mama – 9-erių Stanley ir 7-erių Betty. Esu pripažinta rašytoja, kurios santuoka griūva. Esu tokia suaugusi, kad ruošiuosi skirtis. Jeigu gaunu baudą, tai mano reikalas, ar ne?“

Tiesa, to Sarah nesakė mamai, o ji tuo metu virtuvėje plovė indus. Ji visada taip daro, kai užeina į svečius.

Po to mama iššlavė grindis ir, sugrąžinusi tvarką į dukros namus, ruošdamasi išeiti paėmė vaikų mokyklines uniformas, kad galėtų jas išlyginti.

Mama žino per daug

S.Thompson džiaugiasi, kad prižiūrėti vaikus jai padeda mama, bet budri jos akis suaugusią dukrą verčia pačią jaustis vaiku ir elgtis taip, tarsi ji būtų paauglė. Kai mama gyvena taip arti ir naudojasi anūkais kaip dingstimi užsukti, ji sužino per daug.

„Pavyzdžiui, mano mama sužinojo per daug apie mano santykius su naujuoju partneriu, – neslėpė S.Thompson. – Mama po mano atostogų kartu su juo ir jo vaikais paklausė, ar mes mylėjomės, nors miegojome atskiruose kambariuose.

Neatsakiau į klausimą. Mamai 81-eri. Argi jai tikrai būtina žinoti, ar aš praėjusią savaitę mylėjausi su savo naujuoju draugu? Neatsakiau ir dėl jos, ir dėl savęs. Jei ji žino per daug apie mano gyvenimą, ima jaudintis dėl mano problemų, kurių negali padėti išspręsti. Be to, kuo daugiau apie savo problemas kalbi su tėvais, tuo labiau jautiesi kaip vaikas.“

Viena moters draugių Helen turi tokią pat problemą. Helen yra vieniša motina ir jai reikia, kad mama vieną naktį per savaitę pas ją nakvotų.

Močiutė išlygina anūkės uniformą ir padeda atlikti namų ruošos darbus. Helen gali išeiti į barą, į pasimatymą ar šokių pamoką. Atrodytų, viskas puiku.

Tačiau Helen jaučia, kad jos mama yra per arti jos asmeninio gyvenimo.

„Jei išeinu į pasimatymą, ji nori sužinoti visas detales, – sakė Helen. – Negaliu nieko parsivesti namo, nes ten yra mama. Neseniai su partneriu bučiavausi jo mašinoje. Jaučiausi tarsi paauglė.“

Motina gali trukdyti ne tik suaugusios dukros romantiškiems santykiams, bet ir auginant vaikus.

„Kartais būna sunku būti gera mama savo vaikams, kai taviškė yra netoliese, – prisipažino S.Thompson. – Jei kam nors užmoki už vaikų priežiūrą, namuose būna tvarka. Tu vadovauji. Tačiau su mama viskas ne taip.“

Sarah su mama patyrė daugybę nedidelių nesusipratimų, kai močiutė ateidavo prižiūrėti anūkų. Kai kurie nutikimai buvo beveik komiški. Pavyzdžiui, močiutė su Betty ėmė kiekvieną popietę eiti į filmų parduotuvę. Jos ten išsirinkdavo filmą apie Barbę, o paskui jį žiūrėdavo valgydamos saldainius.

Motina neklausė Sarah priekaištų dėl per didelio cukraus kiekio Betty maiste ir siaubingų lytinių stereotipų filmuose apie Barbę. Mama aiškindavo, kad seneliai turi teisę anūkams duoti saldainių.

Be to, Betty esą dievina Barbę.

S.Thompson – ne vienintelė, turinti problemų dėl mamos savavaliavimo. Jos kita draugė Eva kartą grįžo iš darbo ir pamatė, kad dukros gražūs plaukai nukirpti.

Mažylę prižiūrėjusi senelė nusprendė ją nuvesti pas kirpėją, nes pasirodė, kad plaukai mergaitei lenda į akis.

„Tai buvo pirmas kartas, kai Lotte ėjo pas kirpėją, – sakė Eva. – Mama nė nepagalvojo, kad būsiu nepatenkinta, jei ji neatsiklaususi manęs nuves dukrą kirptis.“

Kitos Sarah draugės mano, kad nors mamos padeda, o jų išmintis naudinga, jos pradeda perimti vadeles į savo rankas.

Močiutė perka negražius rūbus

Medicinos slaugytoja Rachel ir jos mechanikas vyras Domas persikraustė į kitą miestą, kad kartu su dukromis įsikurtų arčiau savo tėvų šeimų.

Abiejų mamos paeiliui veža mergaites į mokyklą ir prižiūri jas, kol grįžta tėvai.

Jos skalbia ir ruošia maistą. Rachel pripažįsta, kad be mamų pagalbos neišsiverstų, nes samdyti auklę būtų per brangu.

Tačiau Domo mama perka anūkėms daug rūbų, kurie Rachel nepatinka.

„Taip, ji yra maloni, bet man nepatinka visi drabužiai, kuriuos anyta išrenka, – neslėpė moteris. – Bet negaliu nieko sakyti, nes ji mums daug padeda.

Būtent todėl prikandu liežuvį, kai dukros vaikšto su rūbais, kurių nekenčiu.“

Kita draugė žurnalistė Nadia, dvynukų mama, buvo pritrenkta, kai jos mama paskambino į darbą.

Nadios mama nesulaukė dukters prie stalo, todėl paskambinusi redaktorei liepė greitai išleisti Nadią namo, sakydama, kad vakarienė paruošta.

„Dabar galiu iš to juoktis, bet tuo metu jaučiausi blogai“, – atskleidė moteris.

Tokie nesusipratimai įvyksta todėl, kad moterys į savo suaugusias dukras vis dar žiūri kaip į vaikus.

„Nemalonu jaustis vaiku, kai bandai auklėti saviškį, – pripažino S.Thompson. – Tačiau negali neigti, kad ir mamos meilės buvo tiek pat, kiek priekaištų.“

Motina šalia Sarah buvo nuo tada, kai gimė jos sūnus Stanley. Dar į ligoninę mama atvežė Sarah mėgstamiausios špinatų sriubos. Močiutė buvo pagrindinė namų dažytoja ir remontuotoja, kai dukros vaikai augo.

Ji vienintelė prižiūrėjo vaikus, kol Sarah su vyru grįždavo iš darbo. Kai ji gimdė Betty, mama buvo su Stanley.

„Tik mamos dėka neturėjau tokių didžiulių išlaidų dėl vaikų priežiūros, kaip kai kurios mano draugės. Neturėjau vaikų visai dienai palikti su svetimais žmonėmis darželyje. Mama myli mano vaikus kaip savus“, – pripažino S.Thompson.

Be to, močiutė su anūkais daro tai, kam S.Thompson neturi laiko: kartu su vaikais mezga, piešia ir sodininkauja.

„Tikriausiai tas jausmas, jog mama per daug kišasi į mano gyvenimą, kyla tik todėl, kad stebėdama ją suprantu, kokia ji puiki mama, ir pamatau savo trūkumus, – svarstė Sarah. – Jaučiuosi blogesnė už ją vien todėl, kad skundžiuosi.“

Tokiais momentais moteris prisimena savo draugę Lisą, kuri ką tik pagimdė dvynukus. Abu jos tėvai mirę, ir ji, Sarah jaučia, būtų laiminga, jei galėtų skųstis, kad mama savavaliauja su vaikais.

„Manau, kad, nepaisant erzinančių dalykų, aš turėčiau būti dėkingesnė mamai, nes ji visada šalia. Ir, žinoma, bet kur nepalikti baudos lapelių“, – su humoru pasakojimą baigė S.Thompson.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.