Ką vidurinėje mokykloje veikė Dalius Mertinas ir Egidijus Kūris?

Kada pastarąjį kartą jūs pagalvojote apie mokyklą ir buvusius mokytojus? Galbūt tuomet, jeigu jie kažkada pastūmėjo jus tinkama kryptimi. Nors vilnietis matematikos mokytojas Antanas Suslavičius (68 m.) jau nedirba mokykloje, Rugsėjo 1-ąją mokiniai jam nepamiršta įteikti gėlių, atsiųsti sveikinimų ar pakviesti puodelio kavos.

D.Mertinas ir E.Kūris mokėsi Vilniaus Salomėjos Nėries mokykloje.<br>LR archyvo nuotr.
D.Mertinas ir E.Kūris mokėsi Vilniaus Salomėjos Nėries mokykloje.<br>LR archyvo nuotr.
Vilniaus Salomėjos Nėries gimnazijos direktorius A.Suslavičius.<br>LR archyvo nuotr.
Vilniaus Salomėjos Nėries gimnazijos direktorius A.Suslavičius.<br>LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 19, 2016, 3:36 PM, atnaujinta May 15, 2017, 10:55 AM

Vilniaus Salomėjos Nėries gimnazijos direktorius A.Suslavičius skaičiavo paskutines darbo dienas – rugpjūčio 31-ąją ilgametis pedagogas paliks savo kabinetą. Kokios mintys prieš Rugsėjo 1-ąją apėmė legendinį mokytoją, tarp kurio mokinių – nemažai garsenybių?

Vilniaus Salomėjos Nėries gimnazija A.Suslavičiui buvo vienintelė darbovietė, kurioje jis dirbo 48 metus. Trejus metus (1968–1971 m.) jis dirbo pradinių klasių mokytoju, o paskui – matematikos (1971–1989 m.).

1989-ųjų gegužę laimėjęs konkursą A.Suslavičius tapo mokyklos direktoriumi.

Vadovaudamas mokyklai pedagogas tik kelioms klasėms dar dėstė matematiką, o pastaruosius ketverius metus pamokų jau nebeturėjo.

„Matematika – lengviausias mokslas. Rašai ir turi būti lygu, jeigu nelygu, vadinasi, kas nors negerai“, – juokavo ilgametis Salomėjos Nėries gimnazijos pedagogas.

Užvėręs mokyklos duris A.Suslavičius artimiausiu metu neketina tęsti pedagogo darbo: „Pusmetį tikrai nedirbsiu, paatostogausiu, apmąstysiu savo veiklą ir ką daryti toliau.“

Nors A.Suslavičius ruošiasi atsisveikinti su Salomėjos Nėries gimnazija, buvę mokiniai jo nepamiršo – palaiko ryšius su pedagogu, tad Rugsėjo 1-ąją dažniausiai pasveikina.

„Buvę abiturientai į gimnaziją atveda savo vaikus, anūkus ir net proanūkius. Todėl švenčiant mokyklos 90-ąją sukaktį su viena mokytoja prieš dešimtmetį išleidome knygą „Kartų gimnazija“. Kol bus gyvos tokios tradicijos, tol ir garsės gimnazija“, – įsitikinęs A.Suslavičius.

Salomėjos Nėries gimnazijoje mokėsi būrys dabar žinomų politikos, mokslo ir meno garsenybių – dabartinė šalies vadovė Dalia Grybauskaitė, aktoriai Ingeborga Dapkūnaitė, Dalius Mertinas, Saulius Siparis, visa aktorių Storpirčių dinastija – Arūnas Storpirštis, jo sūnus Simonas, sūnėnas Ainis, operos solistė Ieva Prudnikovaitė, gamtos mokslų daktaras Libertas Klimka, Vilniaus universiteto rektorius Artūras Žukauskas.

A.Suslavičius matematikos mokė žinomą aktorių D.Mertiną, kuris, baigęs mokyklą, vėliau į ją vedė ir visus tris savo vaikus. Šioje gimnazijoje mokėsi ir Mertinų giminaičiai – šviesaus atminimo pirmojo nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos prezidento Algirdo Brazausko dukters, žinomos gydytojos Audronės Usonienės abi dukterys.

„D.Grybauskaitei matematikos nedėsčiau, tačiau šį dalyką dėsčiau Europos žmogaus teisių teismo teisėjui Egidijui Kūriui. Jam puikiai sekėsi tikslieji mokslai – E.Kūris iš pradžių buvo įstojęs studijuoti fizikos, bet jam nepatiko, ir pasuko į teisę.

Egidijus – šaunus vyras, neretai susitinkame, vyriškai pasikalbame.

Diplomatas Romas Švedas – taip pat mano mokinys. Dvyniai Rokas ir Petras Masiuliai (energetikos ministras ir įmonės vadovas) buvo mano auklėtiniai, juokais juos vadinome Rokpetriu arba Petrokčiu. Visi jie buvo labai geri mokiniai. Anksčiau mokinių nereikėdavo raginti mokytis“, – kuo skyrėsi vyresnė ir jaunesnė mokinių kartos, įžvelgė A.Suslavičius.

***

Visą straipsnį skaitykite šeštadienio „Lietuvos ryto“ priede „Gyvenimo būdas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.