Motina drebančiomis rankomis paliko kūdikį Panevėžio gyvybės langelyje

Drebančiomis rankomis ir drebančiu balsu motina paliko savo dukrytę gyvybės langelyje Panevėžyje. Vaiko gimdytojai žinomi, bet jeigu jie atsitokės ir norės mažylę susigrąžinti, turės įrodyti tėvystę. Dabar mergytei ieškoma globėjų.

 S.Jareckienė pasakojo, kaip prie gyvybės langelio atėjusi moteris tamsiais akiniais dukrytę įdėjo į pintą krepšį.<br> A.Švelnos fotomontažas.
 S.Jareckienė pasakojo, kaip prie gyvybės langelio atėjusi moteris tamsiais akiniais dukrytę įdėjo į pintą krepšį.<br> A.Švelnos fotomontažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-08-22 18:43, atnaujinta 2017-08-23 08:33

Vaiko žandukai papilnėjo

Panevėžio socialinių paslaugų centre A.Mackevičiaus gatvėje, vaikų globos skyriuje, auga sveika naujagimė. Mažylė čia pateko, nes daugiau nei prieš savaitę buvo palikta gyvybės langelyje Algimanto Bandzos kūdikių ir vaikų globos namuose.

Vaikų globos skyriaus vadovė Irina Tvarijonienė sakė, kad mergytė yra guvi, turi gerą apetitą. Auklėtojos jau pastebėjo, kad gerokai papilnėjo naujagimės žandukai. Jos mažąją nešioja ant rankų, ir mergytė yra rami, neverkia.

Įstaigos darbuotojai žino, kur gyvena naujagimės tėvai. I.Tvarijonienė kalbėjo, kad žada juos susirasti, pasikalbėti – galbūt gimdytojai atsitokės ir dukrytę panorės susigrąžinti.

Tėvai tai nuspręsti turi per tris mėnesius.

Vaiką įdėjo į pintą krepšį

A.Bandzos vaikų globos namų direktoriaus pavaduotoja Salomėja Jareckienė pasakojo, kad mažylė gyvybės langelyje nebuvo palikta slapta. Vaiką atnešusią moterį pastebėjo įstaigos darbuotoja.

Ji pamatė langelio link einančią jauną moterį su kūdikiu ir atidarė jai duris. Moteris buvo apsirengusi sportinį kostiumą, užsimaukšlinusi gobtuvą, akis slėpė po tamsiais akiniais.

Įėjusi vidun, moteris pati įdėjo vaiką į pintą krepšį ant palangės.

Darbuotoja bandė moteriškę kalbinti, bet šioji į jokius klausimus neatsakinėjo.

Bet vaiką palikdama ji labai jaudinosi, nes drebėjo rankos.

Mergaitės motina pasakė, kad atėjo tiesiai iš gimdymo namų. Vaikelis gimė rugpjūčio 7 dieną, sveria 3 kilogramus ir 300 gramų. Kai moteris prakalbo, drebėjo ir jos balsas.

Kodėl atsisako sveikos dukrytės, ji neaiškino.

Moteris paliko ir vaiko dokumentus. Juose įrašyti tėvų duomenys, bet vaikui nei vardo, nei pavardės nebuvo duota. Šalia motina padėjo ir maišelį su keliais drabužėliais.

Mažylei ieško globėjų

„Vaiko motina pasakė, kad nenori nieko aiškinti, ir išbėgo. Ji ne paauglė, gerokai vyresnė nei dvidešimties metų“, – sakė S.Jareckienė.

Nesvarbu, kad bus kalbamasi su tėvais ir bandoma įkalbėti vaiką susigrąžinti, kūdikiui šiuo metu jau ieškoma globėjų.

Tokia tvarka, kad apie paliktą vaiką informuojama Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, o ji atrenka pretendentus laikinai ar nuolatinei globai bei įvaikinimui.

Dabar mergaitės dokumentuose įrašyta ne jos tėvo ar motinos, o visai kitokia pavardė, nes ji yra pamestinukė. Vardas parinktas pagal gimimo dieną.

Jei per tris mėnesius kūdikėlį palikusi motina atsikvošės ir klaidą norės ištaisyti, jai teks atlikti DNR tyrimą, kad įrodytų savo motinystę. Po to turės kreiptis į teismą dėl motinystės nustatymo. Procedūra būtų ilga ir nepigi.

Gyvybės langelis tuščias stovėjo dvejus metus. Anksčiau naujagimis čia buvo paliktas taip pat rugpjūtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.