Po lemtingos operacijos – žinia iš kovotojo Bogdano palatos

Su kraujo vėžiu atkakliai kovojančiam berniukui iš Ukrainos Bogdanui Kiričenko (1,5 m.) gegužės 17 d. buvo atlikta kaulų čiulpų transplantacija. Būtent jai nuo praėjusio rudens Lietuvos žmonės aukojo pinigus.

 Bogdano kova tęsiasi ir po transplantacijos.<br>  "Mamų unijos" nuotr.
 Bogdano kova tęsiasi ir po transplantacijos.<br>  "Mamų unijos" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 23, 2018, 10:29 PM, atnaujinta May 23, 2018, 10:57 PM

Praėjus šešioms dienoms po transplantacijos Bogdano mama Lilija portalui Lrytas.lt sakė: „Kažkokių džiugių naujienų dar neturiu. Kaip sako gydytojai, Bogdano būklė yra sunki, bet stabili. Aš labai tikėjausi, kad po transplantacijos viskas išsispręs ir iš karto bus gerai, tačiau, pasirodo, taip nebūna. Viskas yra sudėtingiau ir organizmui reikalingas periodas, per kurį kaulų čiulpai pradės veikti. Kol jie bando prigyti, organizmui tenka nemažas krūvis, ir mes matome, kad vaikui sunku.“

Dabar tėvams telieka laukti, ar donoro kaulų čiulpus sūnaus organizmas priims. Kol kas jo kraujyje nėra leukocitų. Berniukas daug miega. Tai – normali būsena po kaulo čiulpų transplantacijos. Ir kai nemiega, Bogdanas būna ramus, beveik nebendrauja ir nežaidžia, nes neturi jėgų. Jis maitinamas per lašelinę.

Bogdano mama pasakojo, kad pati transplantacija užtruko nuo 13 iki 18 val. dienos (kai donoras būna iš Lietuvos, ji trunka kiek trumpiau, bet jų donoras buvo iš užsienio). Transplantacijos esmė – ligoniui palengva iš lašinama iš donoro gauta kraują primenanti medžiaga.

„Praėjus 3 savaitėms nuo transplantacijos bus atliekami tyrimai, punkcija, ir tuomet turėtų paaiškėti, ar organizmas donoro kaulų čiulpus priėmė. Pasitaiko atvejų, kai ligonio ir donoro kaulų čiulpai tarpusavyje nesutaria. Išlieka komplikacijų tikimybė, nes vaikas visai neturi savo imuniteto. Labai tikiuosi, kad po trijų savaičių galėsiu pasidalyti su jumis džiugiomis naujienomis. Dabar mums telieka laukti, melstis ir tikėtis, kad viskas bus gerai“, – sakė mama.

Bogdano gydytoja, Vaikų ligoninės Vaikų onkohematologijos skyriaus vedėja Sigita Stankevičienė sakė: „Džiaugiamės, kad suplanuota negiminingo donoro kaulų čiulpų transplantacija įvyko numatytu laiku, 2018-05-17. Šiuo metu ligonio būklė išlieka sunki, tačiau kontroliuojama medikamentų ir kraujo komponentų transfuzijų pagalba. Berniukas sąmoningas, kontaktiškas. Laukiama kraujodaros ląstelių prigijimo požymių. Tikimės geriausio – pasveikimo.“

Tėvyste džiaugėsi neilgai

Primename, kad Bogdano tėvai Lilija ir Valentinas jo susilaukė, būdami vyresnio amžiaus, prieš tai apie vaiką ilgai svajoję. Ramiai pasidžiaugti tėvyste jiems neteko – prieš metus, gegužės 13 d., kai Bogdanui buvo 9 mėn., jam diagnozuota leukemija. Tėvams įtarimų sukėlė nežinia iš kur ant sūnelio kojų atsiradusios tamsios mėlynės. Tyrimai rodė, kad vaikas serga leukemija.

Diagnozę išgirdę ir šoką patyrę tėvai kurį laiką sūnų bandė gydyti Ukrainoje, bet ten, pasak mamos, buvo padaryta klaidų. Be to, tėvai išgirdo apie nemažai nuo šios ligos mirusių vaikų ir sužinojo, kad daug geresnis gydymas onkologiniams ligoniukams taikomas Lietuvoje. Taigi Lilija su Valentinu ryžosi išeiti iš darbų ir atvykti į Lietuvą, kad gautų vieninteliam sūnui kuo geresnį gydymą.

Lietuvoje apmokamas tik jos piliečiams, o ukrainiečiams už jį reikia brangiai mokėti. Pinigų gydymo pradžiai šeima surinko Ukrainoje. Vėliau ryžosi prašyti lietuvių paramos, nes nematė kitos išeities iš susiklosčiusios situacijos.

Lietuviai Bogdano gydymui jau paaukojo apie 70 000 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.