Dvimetė darželyje kandžioja kitus vaikus: ar įmanoma pamokyti taip nesielgti?

„2.5 metų mergaite darželyje kandžioja grupiokus, kaip jai paaiškinti?“ – klausia lrytas.lt skaitytoja Dovilė.

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
 E.Mažukaitienė.
 E.Mažukaitienė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 6, 2019, 1:02 PM

Atsako Asmens sveikatos klinikos vaikų ir paauglių psichiatrė, porų ir šeimos psichoterapeutė Elvyra Mažukaitienė.

Mažieji darželinukai pradeda kandžioti kitus vaikus kai susierzina, supyksta. Galima padėti vaikui suprasti visą įvykį iki įkandimo. Kas nutiko? Kaip mergaitė suprato? Kaip suprato kitas vaikas? Kas vyko toliau? Ką darė mergaitė, ką kitas vaikas, ką darė auklėtoja? Gal niekas įvykio nematė, nieko nedarė, nepadėjo mergaitei, bet matė tik kai įkando?

Bandykite ieškoti kitų elgesio būdų, kaip pasielgti, kada mergaitė susierzina.

1) Pavyzdžiui, jei mergaitė nenori dalintis žaisliuku – pamokykite mergaitę pasakyti kitam vaikui, kad dabar neduosiu šito žaislo, bet kai pažaisiu pati, tada jau duosiu. Arba jei nesidalina kitas vaikas – palaukti kol jis tą žaislą padės, nebežais.

2) Pavyzdžiui, jei kitas vaikas šaiposi, juokiasi ar pastūmė, atėmė kažką. Pamokykite mergaitę nueiti ir papršyti pagalbos iš suaugusių.

Namie galima daugiau žaisti kartu su mergaite lėlytėmis ar kitais žaisliukais, vaidinti, kaip jos susitaria, kaip atsiprašo, kaip pasiūlo veikti ką kitą. Pavaidinti, kaip lėlytei skauda, kai jai įkando kita lėlytė, kaip ji nusiminė, supyko, nusisuko. Tada suvaidinti, kaip lėlytė atsiprašo ir kaip pasikeitė draugystė.

Specialisto atsakymas suformuluotas remiantis trumpa informacija, kuri yra pateikta skaitytojų laiške. Jei vaiko elgesys ir savijauta kelia daugiau klausimų, rekomenduojama kreiptis dėl išsamesnio psichologo įvertinimo ir rekomendacijų.

***

Jeigu susiduriate su auklėjimo problemomis, sunkiai susitvarkote su vaikais – tai nereiškia, kad esate blogi tėvai. Jau vien tai, kad atsivertėte šį straipsnį, reiškia, jog nemanote, kad rykštė, pakeltas balsas ar grasinimas yra patys tinkamiausi vaikų auklėjimo būdai.

Tačiau auklėjime būna situacijų, kai be specialių žinių sunku priimti tinkamą sprendimą ar pasirinkti priemonę. Kviečiame nelaukti, kol problemos įsisenės – pasikonsultuokite su Asmens sveikatos klinikos specialistais, užduodami anoniminį klausimą portale lrytas.lt, įrašę jį į projekto „Auginu be rykštės“ skydelį (jį rasite po šiuo straipsniu).

Specialistų atsakymai ir patarimai pasirodys rubrikoje „Vaikai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.